Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 27 No. 3 (2017)

Articles

Characteristics of the groups and organizations of fruit, vegetable, mushrooms and herbs producers in terms of implementation of the quality systems

DOI: https://doi.org/10.24326/ah.2017.3.3
Submitted: January 8, 2019
Published: 2017-09-10

Abstract

Legal and market conditions make quality and quality management issues in horticulture important to all market participants in horticultural products. Quality assurance of fruits and vegetables is achieved through the implementation of systems and quality standards. The purpose of the work is to determine the number and type of qualitative certificates held in groups and organizations of producers differentiated by legal status, number of members, date of establishment, production profile, location in the country, directions of sale and ownership structure. Research shows that the most popular quality standard implemented and certified in horticultural product groups and organizations is GlobalG.A.P.

References

Boguta W., 2011. Konieczność koncentracji grup i organizacji producentów owoców. Mat. XXXI Międzynarodowego Seminarium Sadowniczego nt. „Prognoza wielkości zbiorów, potrzeby i opłacalność produkcji owoców w kraju w najbliższych latach”, Limanowa, 4–5 marca, 67–74.

Czernyszewicz E., 2012. Wybrane zagadnienia zarządzania jakością, środowiskiem oraz bezpieczeń-stwem i higieną pracy w ogrodnictwie. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, 7–33.

Czernyszewicz E., Pawlak J., 2012. Integracja w ogrodnictwie – uwarunkowania, korzyści i bariery. W: E. Skrzypek (red.), Zintegrowany system zarządzania w organizacjach. Katedra Zarządzania Jakością i Wiedzą, Wydz. Ekonomiczny UMCS, Lublin, 313–332.

http://www.arr.gov.pl/organizacje-producentow/4459-rejestr-prezesa-arr (dostęp: 24 kwietnia 2017).

Kafel P., Sikora T., 2013. Wykorzystanie metod i narzędzi zarządzania jakością w przedsiębior-stwach branży spożywczej. Żywn. Nauka Technol. Jakość 1(86), 204–216.

Lisiecka K., 2013. Systemy zarządzania jakością produktów. Metody analizy i oceny. Pr. Nauk., Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach.

Łukasiński W., Sikora T., 2009. Ciągłe doskonalenie – praktyczna realizacja zasady ISO 9001. Probl. Jakości 10, 35.

Stoma M., 2013. Grupy producentów rolnych – uwarunkowania i funkcjonowanie. Wyd. Q&R Polska Sp. z o.o., Lublin.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

<< < 2 3 4 5 6 7 

You may also start an advanced similarity search for this article.