Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 17 No. 2 (2007)

Articles

Effect of cultivar on the quantity and quality of the Hamburg parsley (Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A. W. Hill var. tuberosum (Bernh.) Mart. Crov.) yield in the Lublin region. Part II. Yield of leaves

  • Robert Gruszecki
Submitted: May 15, 2020
Published: 2007-12-15

Abstract

The experiment carried out in 2004–2006 dealt with a comparison of the quantity and quality of the leaf yield of fifteen Hamburg parsley cultivars. The studied cultivars significantly differed with the length and weight of single plant leaves. Cultivars ‘Aroma’ and ‘Berlińska PNE’ were characterized by the longest, and ‘Hamburska’ by the shortest leaves. The highest leaves weight of a single plant was obtained from ‘Brandenburska’ and ‘Eagle’ cultivars. Leaves of the lowest weight were recorded for ‘Bubka’ cv. The highest total and marketable yields of leaves were obtained from ‘Berlińska PNE’ (21.9 and 17.6 t·ha–1 respectively) and ‘Alba’ (21.3 and 17.4 t·ha–1, respectively) cultivars. The lowest leaves yield – both total and marketable – was produced by ‘Omega’ (14.7 and 10.8 t·ha–1, respectively) and ‘Vistula’ (14.7 and 10.9 t·ha–1, respectively) cultivars. The share of the marketable yield in the total yield did not depend on the cultivar, but on weather conditions during cultivation.

References

Bąkowski J., Michalik H. 1986. Przydatność niektórych gatunków warzyw do produkcji suszu. Biul. Warz. XXIX, 191–210.
Błażewicz M., Kęsik T. 1991. Wpływ głębokości siewu oraz zastosowania substancji zmniejszających zaskorupienie gleby na wschody, wzrost i plony pietruszki. Mat Konf. Ogólnopolskiego Zjazdu Hodowców Roślin Warzywnych, Kraków, 5–6 lutego 1991 r., 115–118.
Błażewicz-Woźniak M. 1997. Wpływ czynników agrotechnicznych na wschody, wzrost i plonowanie pietruszki korzeniowej, uprawianej na glebie zlewnej o nietrwałej strukturze. Część II. Wzrost i plon liści. Ann. UMCS sect. EEE, V, 129–140.
Gruszecki R. 2004. Effect of cultivar on early yield of parsley grown from the late summer sowing. Folia Hort., 16/2, 27–32.
Gruszecki R. 2005. Ocena wybranych odmian pietruszki korzeniowej uprawianych w warunkach Lubelszczyzny [w:] Zmienność genetyczna i jej wykorzystanie w hodowli roślin ogrodniczych, red. B. Michalik, E. Żurawicz, Wyd. ISK Skierniewice, 107–111.
Gruszecki R. 2006. Ocena wybranych cech biometrycznych kilku odmian pietruszki korzeniowej uprawianej z siewu późnojesiennego. Folia Hort. supl., 1, 156–160.
Kmiecik W., Lisiewska Z. 1999a. Comparison of leaf yields and chemical composition of Hamburg and leafy types of parsley. I. Leaf yields and their structure. Folia Hort. 11/1, 53–63.
Kmiecik W., Lisiewska Z. 1999b. Comparison of leaf yields and chemical composition of Hamburg and leafy types of parsley. I. Chemical composition. Folia Hort. 11/1, 65–74.
Nawrocki J. 2000. Ocena zdrowotności kilku odmian pietruszki korzeniowej. Zesz. Nauk. AR Kraków, 364, 349–352.
Pokluda R. 2003. Comparison of selected characteristics of root parsley [Petroselinum crispum conv. radicosum (Alef.) Danert] cultivars. Hort. Sci. (Prague) 30/2, 67–72.
Rumpel J., Grudzień K., Borkowski J. 1995. Zimowanie warzyw pod osłoną z włókniny. Mat. konf. „Nauka praktyce ogrodniczej”. Lublin 14–15 września 1995 r., 687–690.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.