Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 25 Nr 2 (2015)

Articles

The impact of mycorrhizal inoculation on the growth and yield of stake tomato under field cultivation

Przesłane: maja 8, 2019
Opublikowane: 2015-06-07

Abstrakt

Siedmiotygodniową doniczkowaną i szczepioną grzybami mikoryzowymi rozsadę pomidora sadzono na glebie płowej w połowie maja i prowadzono na jeden pęd przy palikach do 28 sierpnia. Mikoryzacja nie miała wpływu na długość i średnicę pędu ani na zawartość azotu, fosforu, potasu, wapnia i magnezu w suchej masie liści pomidora. Nie miała również wpływu na przebieg owocowania pomidora, porażenie roślin przez zarazę ziemniaka, wielkość i strukturę plonu owoców ani na świeżą masę i średnicę owocu handlowego. Owoce zebrane z roślin inokulowanych zawierały więcej cukrów ogółem, cukrów prostych i kwasu L-askorbinowego, a ponadto ich kwasowość była większa niż owoców wytworzonych przez rośliny nieinokulowane. Zawartość suchej masy, chlorofilu całkowitego oraz karetonoidów nie różniła się istotnie.

Bibliografia

Azcón-Aguilar C., Barea J.M., 1997. Applying mycorrhiza biotechnology to horticulture: significance and potentials. Sci. Hortic. 68, 1–24.

Borowy A., Matela M., 2012. Effect of mycorrhization on growth and yield of basil. Annales UMCS, sec. EEE, Horticultura 22 (2), 12–22.

Candido V., Campanelli G., D’Addabbo T., Castronuovo D., Renco M., Camele I., 2013. Growth and yield promoting effect of artificial mycorrhization combined with different fertilizer rates on field-grown tomato. Ital. J. Agron. 8 (3), 168–174.

Candido V., Campanelli G., D’Addabbo T., Castronuovo D., Perniola M., Camele I., 2015. Growth and yield promoting effect of artificial mycorrhization on field tomato at different irrigation regimes. Sci. Hortic. 187, 35–43.

Colella T., Candido V., Campanelli G., Camele I., Battaglia D., 2013. Effect of irrigation regimes and artificial mycorrhization on insect pest infestations and yield in tomato crop. Phytoparasitica 42, 356–379.

Conversa G., Elia A., La Rotonda P., 2007. Mycorrhizal inoculation and phosphorus fertilization effect on growth and yield of processing tomato. Acta Hortic. 758, 333–338.

Dubova L., Alsina I., Liepina L., Dūma M., 2014. Effects of mycorrhizal fungi Glomus mosseae on the yield formation of tomatoes. Gen. Plant Physiol. 4 (3–4), 225–231.

Fiorilli V., Catoni M., Francia D., Cardinale F., Lanfranco L., 2011. The arbuscular mycorrhizal symbiosis reduces disease severity in tomato plants infected by Botrytis cinerea. J. Plant Pathol. 93 (1), 237–242.

Fritz M., Jakobsen I., Lyndkjær M. F., Thordal-Christensen H., Pons-Kűnemann J., 2006. Arbuscular mycorrhiza reduces susceptibility of tomato to Alternaria solani. Mycorrhiza 16, 413–419.

Goverde M., Heijden M.G.A. van der, Wiemken A., Sanders I.R., Erhardt A., 2000. Arbuscular mycorrhizal fungi influence life history traits of a lepidopteran herbivore. Oecologia 125, 362–369.

Głuszek S., Sas-Paszt L., Sumorok B., Derkowska E., 2008. Wpływ mikoryzy na wzrost i plonowanie roślin ogrodniczych. Post. Nauk Roln. 6, 11–22.

Górka W., 2004. Leśnicy i ogrodnicy o mikoryzie. Szkółkarstwo 2, 36–38.

Harrison M.J., van Buuren M.L., 1995. A phosphate transfer from the mycorrhizal fungus Glomus versiforme. Nature 378, 626–629.

Hodge A., Campbell C.D., Fitter A.H., 2001. An arbuscular mycorrhizal fungus accelerates decomposition and acquires nitrogen directly from organic material. Nature 413, 297–299.

Makus D.J., 2004. Mycorrhizal Inoculation of Tomato and Onion Transplants Improves Earliness. Acta Hortic. 631, 275–281.

Mueller A., Franken P., Schwarz D., 2009. Nutrient Uptake and Fruit Quality of Tomato Colonised with Mycorrhizal Fungus Glomus mosseae (BEG 12) under Deficient Supply of Nitrogen and Phosphorus. Acta Hortic. 807, 383–388.

Pokluda R., 2015. Symbiotical microorganisms in vegetable production systems. Proc. Int. Sci. Conf. „Horticulture in shaping life quality”, Univ. of Life Sciences in Lublin, 24.

Salvioli A., Zouari I., Lacourt I., Bonfante P., 2009. Does mycorrhization influence tomato fruit quality? A transcripyomic approach. Proc. 53rd Ital. Soc. Agric. Gen. Ann. Congr., Torino, Italy, poster abstr. – 2.29.

Smith S.E., Smith F.A., Jakobsen I., 2003. Mycorrhizal Fungi Can Dominate Phosphate Supply to Plants Irrespective of Growth Responses. Plant Physiol. 133, 16–20.

Xu G., Chague V., Melamed-Bessudo C., Kaputnik Y., Jain A., Raghothama K.G., Levy A.A., Silber A., 2007. Functional characterization of LePT4: a phosphate transporter in tomato with mycorrhiza-enhanced expression. J. Exp. Bot. 58 (10), 2491–2501.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

<< < 3 4 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.