Abstract
Blue lupine 200 kg · ha-1, and hairy vetch (80 kg · ha-1)-rye (120 kg · ha-1) mixture seeded at the beginning of August and cut and ploughed in the middle of November did not affect the yield of celeriac ‘Mentor’. The yield of celeriac plants with leaves and roots as well total and marketable yield of roots ‘Albin’ harvested on plots fertilized with a vetch-rye mixture was significantly higher than on plots fertilized with lupine and control plots. Green manures did not affect the content of nitrogen, phosphorus, calcium and magnesium in celeriac leaves. The effect of green manure on potassium content was dependent on cultivar and interaction between green manure and the cultivar. Roots developed by plants of both cultivars fertilized with green manures contained more dry matter than control ones. The content of crude fiber, L-ascorbic acid, monosaccharides and total sugars was independent on the cultivar and green manure fertilization. In July the growth of plants of both cultivars grown on plots fertilized with a vetch-rye mixture was more rapid than on other plots; however, at the end of the vegetation period the leaves of plants ‘Albin’ fertilized with a vetch-rye mixture were the shortest and the leaves of control plants ‘Mentor’ were the longest.
References
Borna Z., 1959. Wpływ następczy międzyplonowych ozimych oraz przedplonowych nawozów zielonych na plony warzyw. Biul. Warz. 4, 27–32.
Borna Z., 1960. Wpływ międzyplonowych nawozów zielonych na plony warzyw. Biul. Warz. 5, 121–126.
Buczak E., 1959. Uprawa ogórków, cebuli i porów na zielonych nawozach w świetle trzyletnich doświadczeń. Biul. Warz. 4, 33–43.
Buczak E., 1960. Uprawa selerów i kalafiorów późnych na zielonych nawozach w świetle 3-letnich doświadczeń. Biul. Warz. 5, 127–143.
Buczak E., 1964. Wpływ zielonych nawozów stosowanych w płodozmianie na plony kilku gatunków warzyw. Rocz. Nauk Rol., ser. A, Produkcja Roślinna (88) 2, 363–403.
Buczak E., 1967. Nawożenie organiczne i mineralne w płodozmianach warzywnych. Cz. III. Wpływ nawożenia obornikiem i nawozami zielonymi oraz wyłącznie mineralnego na plony warzyw. Rocz. Nauk Rol., ser. A, Produkcja Roślinna 92 (4), 629–652.
Buczak E., 1969. Wpływ dodatku do gleby świeżej masy organicznej międzyplonów ozimych na wzrost selerów i ogórków. Biul. Warz. 9, 173–201.
Charłampowicz Z., 1966. Analizy przetworów z owoców, warzyw i grzybów. WPLS, Warszawa, 115–120.
Chmielewska I. (red.), 1955. Metody badania niektórych składników roślin. PWRiL, Warszawa, 18.
Christiansen J.S., Thorup-Kristensen K., Kristensen H. L., 2006. Root development of beetroot, sweet corn and celeriac, and soil N content after incorporation of green manure. J. Hort. Sci. Biotechnol. 81 (5), 831–838.
Henneberg W., Stohmann F., 1859. Über das Ehrnährungsfutter volljährigen Rindviehs. J. Landwirtsch. 3, 485–551.
Jabłońska-Ceglarek R., 1981a. Dalsze badania nad wartością nawozową poplonów letnich w uprawie pod warzywa. Biul. Warz. 25, 125–137.
Jabłońska Ceglarek R., 1981b. Wpływ nawadniania, nawożenia obornikiem, nawożenia mineralnego oraz uprawy po poplonach na wartość odżywczą kapusty białej późnej i selera korzeniowego. Biul. Warz. 25, 109–123.
Jabłońska-Ceglarek R., Franczuk J., Zaniewicz-Bajkowska A., Rosa R., 2002. The effect of summer catch crops on yielding and chosen elements of nutritious value of onion and red beet. Folia Hort. 2, 11–23.
Jabłońska-Ceglarek R., Kowalski R., 1985. Plonowanie selera korzeniowego uprawianego w pierwszym roku po przyoraniu poplonów. Zesz. Nauk. WSRP Siedlce, 6 (1), 27–41.
Jabłońska-Ceglarek R., Rosa R., 2002. Wpływ różnych form nawożenia organicznego na plonowanie i skład chemiczny kapusty głowiastej białej. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 1 (2), 25–32.
Jabłońska-Ceglarek R., Rosa R., Zaniewicz-Bajkowska A., Franczuk J., 2004a. Wielkość i jakość plonu selera korzeniowego odmiany Odrzański uprawianego po nawozach zielonych i wapnowaniu gleby. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 3 (1), 97–105.
Jabłońska-Ceglarek R., Zaniewicz-Bajkowska A., Rosa R., 2004b. The effect of green manure and soil liming on the yielding of rooted celery, ‘Edward’ EJPAU, Horticulture 7 (1), #09.
Jabłońska-Ceglarek R., Rosa R., Franczuk J., Zaniewicz-Bajkowska A., Kosterna E., 2007. Następcze działanie nawozów zielonych w uprawie marchwi ‘Flacoro’. Rocz. AR w Poznaniu 383, Ogrodnictwo 41, 493–497.
Kołota E., 2007. Seler korzeniowy. In: E. Kołota, M. Orłowski, A. Biesiada (eds.), Warzywnictwo, Wyd. UP we Wrocławiu, Wrocław, 280–285.
Korenman I. M., 1973. Analiza fitochemiczna. Metody oznaczania związków organicznych. WNT, Warszawa, 280–281.
Księżak J., 2000. Rola roślin strączkowych w systemie rolnictwa zrównoważonego. Pam. Puł. 120, 239–245.
Kunachowicz H., Nadolna J., Przygoda B., Iwanow K., 2005. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 244–251.
Lal R., 2008. Sustainable Horticulture and Resource Management. Acta Hortic. 767, 19–44.
Markowski K. (ed.), 2012. Statistical Yearbook of the Lubelskie Voivodship 2012. Statistical Office in Lublin, Lublin, 293.
Songin W., 1998. Międzyplony w rolnictwie proekologicznym. Post. Nauk. Roln. 2, 43–51.
Świetlik J., 2007. Rynek warzyw korzeniowych w Polsce i UE. Now. Warzyw. 45, 41–42.
Wadas W., 1997. Plonotwórcze działanie nawozów zielonych i słomy w uprawie warzyw. Fragm. Agron. 3, 63–71.
Downloads
Download data is not yet available.