Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 73 No. 3 (2018)

Articles

Spice raw material available in the domestic grocery trade

DOI: https://doi.org/10.24326/asx.2018.3.6
Submitted: November 29, 2018
Published: 2018-11-29

Abstract

Spices are a group of plants represented in every corner of the world by numerous species and used in a variety of ways. The analyses show that over 80 spice ingredients from plants belonging to 33 families are available in grocery trade in Poland. The most numerous families are: ApiaceaeLamiaceae and Zingiberaceae. Both spices based on domestic plants and those found naturally in other climatic zones can be found on markets. The most spice raw materials come from plants that grow naturally and are grown in Asia and the Mediterranean countries. Some of the species, e.g. caraway (Carum carvi L.), wild celery(Angelica archangelica L.), oregano (Origanum vulgare L.), occur in the wild state in Central and Eastern Europe. In Polish grocery trade, spices are available mainly in dried and ground form, and the most sold ones are: black pepper, bay leaf, allspice, cumin, garlic, paprika, marjoram, fennel, parsley, nutmeg and cinnamon. Recently, mixtures of spices for specific meals such as pizza, fish, chicken, barbecued dishes and sauces, are also eagerly bought.

References

  1. Adaszyńska M., Swarcewicz M., 2013. Wtórne metabolity roślinne jako środki przeciwdrobnou-strojowe. Wiad. Chem. 67(3–4), 303–319.
  2. Baraniak J., Kania M., 2014. Herbal substances and other components of pro-health products dedicated to children. Post. Fitoter. 1, 48–53.
  3. Begriffsbestimmungen für Gewürze, Ersatz Gewürze und daraus hergestellte Erzeugnisse, 1964. In: Schriftenreihe des Bundes für Lebensmittelrecht und Lebensmittelkunde, Heft 51. Hamburg-Berlin-Dusseldorf, B. Berh’s Verlag.
  4. Blaim K., 1965. Swoiste substancje roślin uprawnych. Wyd. PWRiL, Warszawa.
  5. Czikow P., Łaptiew J., 1982. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. Państwowe Wydawnictwo Astrum, Wrocław.
  6. Della Beffa M.T., 2004. Zioła – podręczny leksykon przyrodniczy. Świat Książki (Bertelsmann Media), Warszawa.
  7. Friedrich M., Kuchlewska M., 2012. Ocena wpływu wybranej mieszaniny dodatków do żywności na wskaźniki przemian węglowodanowo-lipidowych. Żywn. Nauk. Technol. Jakość 4(83), 195–210.
  8. Góral D., Kluza F., 2008. Wybrane techniki zamrażania a zawartość olejków eterycznych w nie-których warzywach przyprawowych. Acta Sci. Pol., Techn. Agr. 7(1–2), 3–8.
  9. Grau J., Jung R., Munker B., 2004. Zioła i owoce leśne. Phototext, Warszawa.
  10. Grzeszczuk M., Jadczak D., 2008. Estimation of biological value and suitability for freezing of some species of spice herbs. J. Elem. 13 (2), 211–220.
  11. Hlava B., Lanska D., 1983. Rośliny przyprawowe. PWRiL, Warszawa.
  12. http://www.przyprawowy.pl [access 14.05.2018].
  13. Jadczak D., Grzeszczuk M., 2004. Zioła przyprawowe w kuchni i w apteczce. Panacea 3(8), 16–18.
  14. Jasiński M., Mazurkiewicz E., Rodziewicz P., Figlerowicz M., 2009. Flawonoidy – budowa, wła-ściwości i funkcja ze szczególnym uwzględnieniem roślin motylkowatych. [Flavonoids’ structure, properties and particular function for legume plants]. Biotechnologia 2(85), 81–94.
  15. King F.B., 1994. Interpreting wild food plants in the archeological rekord. In: N.L. Etkin, (ed.). Eating on the wild side: the pharmacologic, ecologic and social implications of using noncul-tigens. University of Arizona Press, Tucson.
  16. Kohlmüntzer S., 1985. Farmakognozja. PZWL, Warszawa.
  17. Kopeć A., Nowacka E., Piątkowska E., Leszczyńska T., 2011. Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych. Żywn. Nauk. Technol. Jakość 3(76), 5–14.
  18. Krauz K., 1997. Oddziaływanie fitoncydów na organizm człowieka. Folia Turist. 7, 39–43.
  19. Kybal J., Kaplicka J., 1985. Rośliny aromatyczne i przyprawowe. Wyd. PWRiL, Warszawa.
  20. Lewkowicz-Mosiej T., 2013. Egzotyczne rośliny lecznicze w domu i w ogrodzie. Uprawa i zasto-sowanie. Wydawnictwo M., Kraków.
  21. Lutomski J., 2001. Garlic fascination – yesterday and today. Post. Fitoter. 1, 7–14.
  22. Łuczaj Ł., 2004. Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy. Chemigrafia, Krosno.
  23. Markuza B., 2010. Zioła i przyprawy mojej kuchni. Wyd. Zysk i S-ka, Poznań.
  24. Melchior H., Kastner H., 1978. Przyprawy badania botaniczne i chemiczne. Wyd. PWN, Warszawa.
  25. Metera P., 1984. Zioła w doniczkach. Instytut Wyd. Związków Zawodowych, Warszawa.
  26. Możdżeń K., Barabasz-Krasny B., Szymacha K., Oliwa J. 2016. Rośliny wykorzystywane w ma-skach kosmetycznych. Pol. J. Cosmetol. 19(4), 372–379.
  27. Mueller-Bieniek A., 2012. Rozwój osadnictwa w średniowiecznym Krakowie na tle danych are-cheologicznych i paleośrodowiskowych. In: A. Mueller-Bieniek A. (ed.).Rośliny w życiu co-dziennym mieszkańców średniowiecznego Krakowa. Księgarnia Akad., Kraków.
  28. Newerli-Guz J. 2016. Uprawa roślin zielarskich w Polsce. Rocz. Nauk. SERiA 18 (3), 268–274.
  29. Nowiński M., 1983. Dzieje upraw i roślin leczniczych. Wyd. PWRiL, Warszawa.
  30. Piroznikow E., 2007. Postulowany przez księdza Kluka program zdrowotnego użytkowania po-karmowego dziko rosnących roślin jako lekarstwo na nędzę jednych oraz nadmiar zbytków innych. In: Ł. Łuczaj (red.), Dzikie rośliny jadalne – zapomniany potencjał przyrody. Proc. Conf., Przemyśl–Bolestraszyce, 13th September 2007, Bolestraszyce, 67–81.
  31. Portal przyprawowy, http://www.przyprawowy.pl [access 2018].
  32. Ptasińska J., 2005. Przepisy prawne regulujące stosowanie dodatków do żywności. Zesz. Nauk. AE Krak. 678, 77–87.
  33. Rejewski M., 1992. Rośliny przyprawowe i użytki roślinne. Wyd. PWRiL, Warszawa.
  34. Reveal J.L., 2007. Classification of extant Vascular Plant Families – An expanded family scheme, http://www.plantsystematics.org/reveal/pbio/fam/vascplfam.html [access 10.05.2018].
  35. Rogozińska I., Wichrowska D., 2011. Najpopularniejsze dodatki utrwalające stosowane w nowo-czesnej technologii żywności. Inż. Ap. Chem. 50(2), 19–21.
  36. Sadowska A., Skarżyńska E., Rakowska R., Batogowska J., Waszkiewicz-Robak B., 2014. Sub-stancje bioaktywne w surowcach pochodzenia roślinnego i roślinach zielarskich. Post. Tech. Przetw. Spoż. 24(2), 131–135.
  37. Šedo A., Krejča J., 1989. Rośliny źródłem przypraw. Wyd. PWRiL, Warszawa.
  38. Seidler-Łożykowska K., Kozik E., Golcz A., Mieloszyk E., 2006. Macroelements and essential oil content in the raw material of the selected medicinal plant species from organic cultivation. J. Res. Appl. Agric. Engin. 51 (2), 161–163.
  39. Senderski M.E., 2007. Prawie wszystko o ziołach. Poradnik. Wyd. Mateusz E. Senderski, Podkowa Leśna.
  40. Szajdek A., Borowska J., 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywn. Nauk. Technol. Jakość 4 (41), 5–28.
  41. Szczepanowicz B., 2003. Atlas roślin biblijnych. Pochodzenie, miejsce w Biblii i symbolika. Wyd. WAM, Kraków.
  42. Sztaba D., 2009. Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze bi-blijnych przypraw. Farm. Pol. 65 (1), 29–40.
  43. Szymanderska H., 2006. Papryka przepisy na pyszne potrawy. Bauer-Weltibild Media Sp. z.o.o, Sp. K. Klub dla Ciebie, Warszawa.
  44. Szymański W.M., 2007. Wstępne badania nad efektywnością zbioru organów podziemnych dzikich roślin jadalnych. In: Ł. Łuczaj (ed.) Dzikie rośliny jadalne – zapomniany potencjał przyrody. Proc. Conf., Przemyśl–Bolestraszyce, 13th September 2007, Bolestraszyce, 19–66.
  45. The International Plant Names Index, http://www.ipni.org/ [access 10.04.2018].
  46. Tumiłowiczowa H., 1938. Kraje pochodzenia i przeznaczenia w handlu zagranicznym surowcami roślin leczniczych. Wiad. Ziel. 6, 405.
  47. Turowska I., Olesiński A., 1951. Zarys zielarstwa dla farmaceutów, lekarzy, plantatorów i zielarzy. Część ogólna – historia zielarstwa. T. 1. Wyd. PZWL, Warszawa.
  48. Vaughan J.G., Geissler C.A., 2001. Rośliny jadalne. Prószyński i S-ka, Warszawa.
  49. Żwirska J., Żyła K., Błaszczyk E., Jagielski P., Schlegel-Zawadzka M., 2015. Źródła wiedzy i zastosowanie przypraw ziołowych przez osoby dorosłe zamieszkujące okręg małopolski i śląski. Bromat. Chem. Toksykol. 48(3), 594–598

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

<< < 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.