Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 64 No. 2 (2009)

Articles

The effect of P and K foliar nutrition on the yield and chemical composition of lettuce

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2009.2.11
Submitted: May 19, 2020
Published: 2009-06-19

Abstract

In years 2005–2006 the impact of foliar nutrition with different PK fertilizers on the yielding and chemical composition of ‘Alanis’ lettuce was investigated. The research was conducted in a glasshouse, plants were cultivated in flowerpots filled with a peat medium. Foliar nutrition with PK and applied doses to the medium had no significant impact either on size of lettuce heads or on nitrate contents. However, a significantly higher level of vitamin C, phosphorus and potassium was observed in plants cultivated with PK fertilizers comparing to control. On the other hand, PK fertilizers had no impact on the dry mass content or the level of calcium and magnesium in lettuce leaves. A double-size dose of potassium significantly increased the level of dry mass and potassium and significantly decreased the level of calcium and magnesium in lettuce leaves. 

References

  1. Boligłowa E., Gleń K., 2003. Wpływ dolistnego dokarmiania ziemniaka na plon, jego strukturę, zdrowotność, trwałość przechowalniczą bulw. Acta Agroph., 85, 99–107.
  2. ISO 6635, 1984. Fruits, vegetables and derived products. Determination of nitrite and nitrate content. Molecular absorbtion spectrometric method.
  3. Lisiewska Z., Kmiecik W., 1991. Azotany i azotyny w warzywach. Cz. I. Wpływ różnych czynników na zawartość azotanów i azotynów w świeżych warzywach. Post. Nauk Rol. 38/43, 3, 11–25.
  4. Michałojć Z., Nurzyński J., 1996. Effect of differentiated fertilization with potassium upon chemical composition of vegetables. IX Colloquium IAOPN, Praque, 8–17 September, 333–335.
  5. Michałojć Z., Szewczuk Cz., 2003. Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph., 85, 9–15.
  6. Nurzyński J., Michałojć Z., Nowak L., 2001. Wpływ nawożenia potasowego na plon i skład chemiczny papryki. Zesz. Nauk. ART w Bydgoszczy, 234, Rolnictwo 46, 99–103.
  7. Nurzyński J., 2003. Nawożenie roślin ogrodniczych. Wyd. AR Lublin.
  8. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności (Dz.U. z 2003 r., nr 37, poz. 326).
  9. Rożek S., Sady W., Kasprzak A., 2000. Wpływ pozakorzeniowego dokarmiania roślin na wielkość i jakość plonu marchwi. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, 364, 71, 159–162.
  10. Sady W., Smoleń S., Rożek S., 2005. Effect of differentiated nitrogen fertilization and foliar application on yield and biological quality of carrot crop. Hort. Veget. Grow., 24 (3), 273–281.
  11. Sikorski Z. E., (red.) 2000. Chemia żywności. WNT Warszawa.
  12. Starck Z., 2002. Mineralne żywienie roślin. [W:] Fizjologia roślin. Kopcewicz L., Lewak S. (red.) PWN Warszawa.
  13. Starck Z., 2003. Transport i dystrybucja substancji pokarmowych w roślinie. Wyd. SGGW Warszawa.
  14. Wannang Z., Li S., 2004. Effect of nitrogen and phosphorus fertilization on plant growth and nitrate accumulation in vegetables. J. Plant Nutrition, 27 (3), 539–556.
  15. Wittwer S. H., Teubner F. G., 1959. Foliar absorption of mineral nutrients. Ann. Rev. Plant. Pysiol., 10,13–17.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.