Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 64 No. 3 (2009)

Articles

The chemical composition of potato tubers and its correlations with the amount of weed infestation depending on the fertilization system and the agronomical category of soil

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2009.3.12
Submitted: May 20, 2020
Published: 2009-09-21

Abstract

The field research was carried out in the years 2000–2003 in the Experimental Farm Bezek located near Chełm (N: 51°19' E: 23°25'). The purpose of this work was to determine the influence of the dry matter of weeds on the chemical composition of potato tubers with organic and mineral + organic fertilization applied in comparison with the control without fertilization, depending on the soil agronomical category. The potato tubers coming from organic + mineral objects contained significantly more total proteins and less starch than the tubers from the remaining objects. The potato tubers grown on light soil contained significantly more total proteins, fibre, vitamin C and ash, as well as significantly less dry matter than tubers grown on rendzina soil. The results indicated significant positive linear relationships between the dry mass of weeds and starch and also the dry mass content in potato tubers. Proteins, ash, P, Mg content – on light soil and  K – on heavy soil was also significantly negatively correlated with the dry matter of weeds. 

References

  1. Blecharczyk A., Małecka I., 2000. Reakcja ziemniaków na nawożenie organiczne i mineralne w doświadczeniu wieloletnim. Folia Univ. Agri. Stetin., Agricultura, 84, 41–46.
  2. Ciećko Z., Wyszkowski M., Żołnowski A., Krzywy J., 2000. Zmiany zawartości niektórych składników mineralnych w bulwach ziemniaka pod wpływem nawożenia NPK i Mg. Biul. IHAR, 213, 125–129.
  3. Cwojdziński W., Nowak K., 2000. Wpływ nawożenia na wysokość i jakość plonu roślin w 6 rotacji statycznego doświadczenia nawozowego. Folia Univ. Agri. Stetin., Agricultura, 84, 63–68.
  4. Czuba R., Wróbel S., 1983. Ocena roli chwastów jako konkurentów w pobieraniu składników pokarmowych przez rośliny uprawne. Rocz. Glebozn. 34 (3), 175–184.
  5. Danilčenko H., Trečiokaitë E., Žabaliünienië D., Danilčenko W., 2000. Wpływ nawożenia na jakość bulw i produktów ziemniaczanych. Biul. IHAR, 213, 137–147.
  6. Gąsior J., 1997. Wpływ nawożenia azotem i terminu zbioru na skład chemiczny bulw ziemniaków.
  7. Cz. I. Zawartość skrobi i azotu. Rocz. Glebozn. 48 (3), 83–93.
  8. Gąsior J., Paśko J., 1998. Wpływ zróżnicowanych dawek nawozów azotowych na zawartość suchej masy i skrobi w ziemniakach. Synteza doświadczeń wykonywanych w latach 1981–1988. Zesz. Nauk. AR Kraków, 330, 54, 181–189.
  9. Gronowicz Z., Zielińska A., Kosecka Z., 1992. Wpływ terminu sadzenia i nawożenia azotem na zawartość i plon suchej masy, zawartość białka ogółem oraz witaminy C w bulwach sześciu odmian ziemniaka. Zesz. Nauk. ART Olsztyn, Rolnictwo, 54, 149–160.
  10. Jabłońska-Ceglarek R., Wadas W., 1994. Niektóre zagadnienia agrotechniki ziemniaków wczesnych w rejonie Siedlec. Wpływ nawożenia azotem na cechy jakościowe bulw. Zesz. Nauk. WSRP Siedlce. Rolnictwo, 41, 296–321.
  11. Kalembasa S., Symanowicz B., Trętowski J., 1987. Wpływ dawki i sposobu nawożenia azotem na plon i skład chemiczny bulw ziemniaka. Rocz. Nauk Roln., ser. A, Produkcja Roślinna, 106, 4, 155–169.
  12. Kraska P., Pałys E., 2004. Wpływ zróżnicowanej agrotechniki na niektóre cechy jakościowe ziemniaka uprawianego na glebie lekkiej. Fragm. Agron. 2, 91–98.
  13. Leszczyński W., Lisieńska C., 1986. Wpływ nawożenia azotem i terminu sadzenia ziemniaka odmian Atol, Cisa i Reda na zmiany jakości bulw. Biul. Inst. Ziemn., 34, 63–71.
  14. Mazur T., 1995. Pobieranie azotu, fosforu i potasu przez ziemniaka odmiany Atol w zależności od nawożenia azotem. Zesz. Nauk. ART Olsztyn, Rolnictwo, 61, 123–131.
  15. Parylak D., 1999. Zmiany konkurencyjności chwastów w pszenżycie jarym pod wpływem nawożenia mineralnego. Prog. Plant Prot. 39 (2), 683–686.
  16. Rogozińska I., Rzekanowski C., 1991. Wpływ nawożenia azotowego i nawadniania na skład chemiczny oraz straty powstałe w trakcie przechowywania bulw ziemniaka. Zesz. Nauk. AR Kraków, 262, 34, 275–280.
  17. Roztropowicz S., 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agron. 1, 33–75.
  18. Różyło K., Pałys E., 2006. Wpływ nawożenia i warunków glebowych na skład chemiczny bulw ziemniaka oraz ich stan zdrowotny. Cz. I. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 511, 279–286.
  19. Różyło K., Pałys E., 2007. Wpływ systemów nawożenia na zachwaszczenie ziemniaka jadalnego uprawianego na glebie lekkiej i ciężkiej. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 62 (1), 131–140.
  20. Trąba C., 2001. Konkurencyjność chwastów wobec owsa w warunkach nawożenia mineralnego i organicznego. Prog. Plant Prot. 41 (2), 941–944.
  21. Wiater J., Trąba Cz., 2002. Konkurencyjność chwastów wobec ziemniaka w warunkach następczego wpływu odpadów (organicznych). Acta Agroph. 73, 327–337.
  22. Wyszkowski M., 1996. Zawartość związków azotowych i witaminy C w bulwach ziemniaka w zależności od zastosowanego nawożenia azotem i fungicydów. Fragm. Agron. 1, 9–19.
  23. Wyszkowski M., 2001. Straty witaminy C w bulwach ziemniaka w czasie przechowywania w zależności od nawożenia NPK i Mg. Biul. IHAR, 217, 205–211.
  24. Zawiślak K., Kostrzewska M. K., 2000. Konkurencja pokarmowa chwastów w łanach żyta ozimego uprawianego w płodozmianie i w wieloletniej monokulturze. II. Zawartość i pobranie makroelementów w nadziemnej biomasie żyta ozimego i chwastów. Annales UMCS. sec. E, Agricultura, 55 (33), 269–275.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.