Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 77 No. 1 (2022)

Articles

Yielding and quality of selected species and cultivars of pasta wheat. Part I. Yielding

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2022.1.5
Submitted: February 2, 2022
Published: 2022-04-26

Abstract

The purpose of the study was to analyze the yield and the elements of the yield structure of four winter wheat cultivars – three common wheat cultivars (Triticum aestivum ssp. vulgare): ‘Laudis’, ‘Patinas’ and ‘Danubius’ and one durum wheat cultivar (Triticum durum Desf. ‘Lupidur’) and four cultivars of spring wheat – two cultivars of common wheat (Triticum aestivum ssp. vulgare): ‘Nawra’ and ‘Telimena’ and two cultivars of durum wheat (Triticum durum Desf. ‘Haristide’ and ‘Floradur’) cultivated in the conventional farming system. The field experiment was carried out in 2018–2021 on a farm in Niedrzwica Duża in Lubelskie Voivodeship. The cultivation conditions and agrotechnical treatments were the same for all species/cultivars in the following years of the study. The higher yield presented common wheat compared to durum wheat cultivars, moreover, winter forms presented a higher yield than spring ones for both species. A different reaction of the species compared in the years of the research was shown, especially for the spring forms. In the periods of increased water shortages, the yield of durum wheat did not differ significantly from that of common wheat. In the years with a more optimal distribution of precipitation, the yield of common wheat was higher from 18.4% to 28.7%.

References

  1. Becke B., Matuz J., Cseus L., 2000. Results of durum wheat (Triticum turgidum L. var. durum) breeding in Szeged, Hungary. Options Mediterr., Ser. A, 40, 493–495.
  2. Bobryk-Mamczarz A., Kiełtyka-Dadasiewicz A., Rachoń L., 2021. Usefulness of hulled wheats grown in Polish environment for wholegrain pasta-making. Foods 10, 458. https://doi.org/10.3390/foods10020458 DOI: https://doi.org/10.3390/foods10020458
  3. Gioia T., Nagel K.A., Beleggia R., Fragasso M., Ficco D.B.M., Pieruschka R., 2015. Impact of domestication on the phenotypic architecture of durum wheat under contrasting nitrogen fertilization. J. Exp. Bot, 66, 5519–5530. DOI: https://doi.org/10.1093/jxb/erv289
  4. Mohammadi R., Sadeghzadeh B., Ahmadi M.M., Amri A., 2020a. Biological interpretation of genotype × environment interaction in rainfed durum wheat. Cereal Res. Commun. 48, 547–554. https://dx.doi.org/10.1007/s42976-020-00056-7 DOI: https://doi.org/10.1007/s42976-020-00056-7
  5. Mohammadi R., Sadeghzadeh B., Ahmadi M.M., 2020b. Evaluation of genotype × environment interaction in durum wheat (Triticum turgidum L. var. durum) regional yields trials. Iran. J. Crop Sci. 22(1), 15–31. DOI: https://doi.org/10.29252/abj.22.1.15
  6. Podolska G., Stankowski S., 2001. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem. Biuletyn IHAR 218/219, 127–136.
  7. Podolska G., Wyzińska, M., 2013. Wpływ nawożenia azotem na niektóre cechy jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) odmiany Komnata. Fragm. Agron. 30(3), 148–158.
  8. Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozpr. Nauk. – Akad. Rol. Lub., 248.
  9. Rachoń L., Szumiło G., Stankowski S., 2011. Porównanie wybranych wskaźników wartości technologicznej pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare), twardej (Triticum durum) i orkiszowej (Triticum aestivum ssp. spelta). Fragm. Agron. 28(4), 52–59.
  10. Rachoń L., Szumiło G., 2006. Plonowanie a opłacalność uprawy pszenicy twardej (Triticum du-rum Desf.). Pam. Puł. 142, 403–409.
  11. Rachoń L., Szwed-Urbas K., Segit Z., 2002. Plonowanie nowych linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu nawożenia azotem i ochrony roślin. Annales UMCS Sectio E. Agric. 57, 71–76.
  12. Rachoń L., Szumiło G., Machaj H., 2014. Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie różnych genotypów pszenicy ozimej. Annales UMCS Sectio E, Agric. 69(3), 32–41. DOI: https://doi.org/10.24326/as.2014.3.4
  13. Rachoń L., Bobryk-Mamczarz A., Kiełtyka-Dadasiewicz A., 2020. Hulled wheat productivity and quality in modern agriculture against conventional wheat species. Agriculture 10, 275. https://doi.org/10.3390/agriculture10070275 DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture10070275
  14. Rachoń L., Bobryk-Mamczarz A., Kiełtyka-Dadasiewicz A., 2021. Ocena krajowej odmiany Triticum durum SMH87 jako surowca do produkcji makaronu. Agron. Sci. 76(2), 5–16. https://doi.org/10.24326/as.2021.2.1 DOI: https://doi.org/10.24326/as.2021.2.1
  15. Rachoń L., Woźniak A., 2020. Zmienność plonowania jarej pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) i zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare) w dziesięcioleciu 2009–2018 na terenie Lubelszczyzny. Agron. Sci. 75(1), 68–74. https://doi.org/10.24326/as.2020.1.5 DOI: https://doi.org/10.24326/as.2020.1.5
  16. Royo C., 1998. Limitactiones ambientales al cultivo del trigo duro. Vida Rural 5(70), 26–28.
  17. Sulewska H., Koziara W., Bojarczuk J., 2007. Kształtowanie plonu i jakości ziarna wybranych genotypów Triticum durum Desf. w zależności od nawożenia azotem i gęstości siewu. Biul. IHAR 245, 17–28.
  18. Szumiło G., Rachoń L., 2009. Plonowanie i jakość ziarna jarej formy pszenicy twardej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 542, 539–547.
  19. Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Agrophys. 8(3), 755–763
  20. Woźniak A., 2009. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy twardej odmiany Floradur w różnych systemach uprawy roli. Acta Agrophys. 14(2), 515–526.
  21. Woźniak A., Gontarz D., 2009. Wpływ systemów uprawy roli na plon i jakość ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Acta Agrophys. 13(3), 793–802.
  22. Wyzińska M., Różewicz M., 2021. Durum wheat – crop cultivation strategies, importance and possible uses of grain. Pol. J. Agron. 44, 30–38.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >> 

Similar Articles

<< < 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.