Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 71 No. 3 (2016)

Articles

The influence of the type of fertilizer and the level of nitrogen fertilization on the content of selected nutrients in the grain of two spring wheat Triticum aestivum ssp. vulgare L., varieties, cultivated in the conditions of the Szczecin Lowland

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2016.3.3
Submitted: May 7, 2019
Published: 2016-05-07

Abstract

The aim of the studies was to evaluate the influence of the type of fertilizer and the level of nitrogen fertilization on the content of selected nutrients in the grain of two spring wheat Triticum aestivum ssp. vulgare L., varieties cultivated under the conditions of the the Szczecin Lowland. The field experiment was conducted in 2012–2014 at the Agricultural Experimental Station Lipnik (53º42'N, 14º97'S), West Pomeranian University of Technology in Szczecin. The research material was the grain of spring wheat varieties ‘Bombona’ and ‘Parabola’. The properties assessed in the samples included the content of nutrients and fibre fractions. The tested properties significantly depend primarily on the varieties. ‘Bombona’ varieties contained significantly more dry matter, fiber, BAW and fiber fractions and cultivar ‘Parabola’contained more ash and protein. Seed harvested from plots fertilized with 120 kg N·ha-1 contained the highest content of dry matter ash, and proteins. With the increase of nitrogen fertilization the content of BAW decreased. The type of the applied fertilizers had a significant effect only on the fraction of ADF.

References

AOAC, 2012. Official Methods of Analysis of AOAC International. 19th ed., Gaithersburg.

Biel W., Hury G., Maciorowski R., Kotlarz A., Jaskowska I., 2010. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na skład chemiczny ziarna dwóch odmian orkiszu (Triticum aestivum ssp. spelta L.). Acta Sci. Pol., Zootechnica 9 (4), 5–14.

Biel W., Maciorowski R., 2012. Ocena wartości odżywczej ziarna wybranych odmian pszenicy. Żywn. Nauka Technol. Jakość 2 (81), 45–55.

Biskupski A., Kaus A., Włodek S., Pabin J., 2006. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na plonowanie oraz wybrane wskaźniki architektury łanu kilku odmian pszenicy jarej. Pam. Puł. 142, 31–41.

Buczek J., Kryńska B., Tobiasz-Salach R., 2008. Reakcja pszenicy ozimej na doglebowe i dolistne stosowanie azotu. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 63 (4), 48–57.

Cacak-Pietrzak G., Sułek A., 2007. Wpływ poziomu nawożenia azotem na plonowanie i jakość technologiczną ziarna pszenicy jarej. Biul. IHAR 245, 47–55.

Fatyga J., Chrzanowska-Drożdż B., Liszewski M., 1994. Wysokość i jakość plonu pszenicy jarej pod wpływem różnych dawek azotu. Zesz. Nauk. AR Wroc. 254 (62), 113–128.

Gąsiorowski H., 2004. Składniki mineralne. W: Pszenica. Chemia i technologia. PWRiL, Poznań, 204–208.

IUSS Working Group WRB, 2015. World reference base for soil resources 2014. International soil classification system for naming soils and creating legends for soil maps, World Soil Resources Reports 106. FAO, Rome.

Jaśkiewicz B., 2014. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i zawartość białka w ziarnie odmian pszenżyta ozimego. Fragm. Agron. 31 (1), 25–31.

Kączkowski J., 2004. Skład chemiczny ziarna pszenicy. W: Pszenica. Chemia i technologia, PWRiL, Poznań, 151–173.

Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Oleksy A., 2007. Wpływ intensywności uprawy na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej. Acta Sci. Pol., Agricultura 6 (4), 5–14.

Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Oleksy A., 2009. Wpływ intensywności uprawy na zawartość białka oraz wybrane cechy fizyczne ziarna pszenicy jarej. Fragm. Agron. 26 (4), 55–64.

Kowieska A., Jaskowska I., Lipiński P., 2010. Zawartość frakcji węglowodanowych i aminokwasów w ziarnie pszenicy wyprodukowanym w dwóch następujących po sobie latach. Acta Sci. Pol., Zootechnica 9 (4), 135–146.

Kwiatkowski C.A., Misztal-Majewska B., 2014. Wpływ międzyplonów ścierniskowych oraz sposobu uprawy roli na jakość ziarna pszenicy jarej w krótkotrwałej monokulturze. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 69 (2), 1–10.

Mazurek J., Sułek A., 1995. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i strukturę plonu nowych odmian pszenicy jarej. Biul. IHAR 194, 95–98.

Murawska B., Spychaj-Fabisiak E., Keutgen A., Wszelaczyńska E., Pobereżny J., 2014. Cechy technologiczne badanych odmian ziarna pszenicy ozimej uprawianych w warunkach Polski i Wielkiej Brytanii. Inż. Ap. Chem. 53 (2), 96–98.

Noworolnik K., Sułek A., 1999. Reakcja pszenicy jarej i jej mieszanek z jęczmieniem na nawożenie azotem. Pam. Puł. 118, 285–291.

Podolska G., 2004. Efektywność agrotechnicznych oddziaływań w wykorzystaniu potencjału plonowania pszenicy ozimej. Biul. IHAR 231, 55–64.

Podolska G., Krasowicz S., Sułek A., 2005. Ocena ekonomiczna i jakościowa technologii uprawy pszenicy ozimej przy równym poziomie nawożenia azotem. Pam. Puł. 139, 175–188.

Podolska G., Sułek A., 2002. Główne elementy technologii produkcji decydujące o wysokiej jakości ziarna pszenicy. Pam. Puł. 130 (I), 709–718.

Podolska G., 2008. Wpływ dawki i sposobu nawożenia azotem na plon i wartość technologiczną ziarna odmian pszenicy ozimej. Acta Sci. Pol., Agricultura. 7 (1), 57–65.

GUS, 2016. Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2015. Warszawa.

Stankowski S., Rutkowska A., 2006. Kształtowanie się cech jakościowych ziarna i mąki pszenicy ozimej w zależności od dawki i terminu nawożenia azotem. Acta. Sci. Pol., Agricultura 5 (1), 53–61.

Sułek A., Podolska G., 2008. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy jarej odmiany Nawra w zależności od dawki i terminu stosowania azotu. Acta Sci. Pol., Agricultura 7 (1), 103–110.

Systematyka gleb Polski, 2011. Rocz. Glebozn. 62 (3), 1–193.

Szmigiel A., Oleksy A., Kołodziejczyk M., 2014. Effect of nitrogen fertilization on quality and quantity in spring wheat. EJPAU 17 (2), http://www.ejpau.media.pl/volume17/issue2/art-01.html.

Śmiechowska M., Jurasz M., 2014 Zawartość włókna surowego w wybranych produktach zbożowych. Probl. Hig. Epidemiol. 95 (2), 429–432.

Święcicki W.K., Surma M., Koziara W., Skrzypczak G., Szukała J., Bartkowiak-Broda I., Zimny J., Banaszak Z., Marciniak K., 2011. Nowoczesne technologie w produkcji roślinnej – przyjazne dla człowieka i środowiska. Pol. J. Agron. 7, 102–112.

Van Soest P.J., Robertson J.B., Lewis B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74, 3583–3597.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

<< < 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.