Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 71 No. 1 (2016)

Articles

The effect of the cultivation system of selected winter triticale grain (× Triticosecale Wittm. ex A. Camus) cultivars on the nutritional value

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2016.1.5
Submitted: May 8, 2019
Published: 2016-04-12

Abstract

Four winter triticale cultivars (‘Cultivo’, ‘Grenado’, ‘Benetto’, ‘Tarzan’) derived from organic and conventional production systems carried out in 2010–2011 in a field experiment were evaluated. The triticale samples were analysed for the content of dry mass, crude protein, fat, crude fibre, NFE, fibre fractions (NDF, ADF, ADL, HCEL, CEL) and Ca, P, K, Na. Grain originated from the organic system contained crude protein on average 16% lower than that from the conventional one. It was found that grain from the organic system contained a higher level of crude fat, ash, NFE, ADF and ADL than that from the conventional one. It was found that the cultivation system did not affect the level of minerals. The grain from cultivar ‘Cultivo’ contained significantly more crude protein, crude fat, ash and all examined fibre fractions (except ADL) as well as phosphorus and potassium compared to other cultivars

References

AOAC, 2012. Official methods of analysis of AOAC International. 19th ed., Gaithersburg.

Berg A.O., 2003. Screening for osteoporosis in postmenopausal women: recommendations and rationale. Am. J. Nurs. 103 (1), 73–80.

Brand T.S., Cruywagen C.W., Brandt D.A., Viljoen M., Burger W.W., 2003. Variation in the chemical composition, physical characteristics and energy value of cereal grain produced in the Western Cape area of South Africa. S. Afr. J. Anim. Sci. 33 (2), 117–126.

Ceglińska A., Cichy H., Haber T., Sadecka M., 2003. Ocena wartości technologicznej ziarna pszenżyta jarego. Biul. IHAR 230, 177–185.

Chrenková M., Čerešňáková Z., Formelová Z., Poláčiková M., Mlyneková Z., Fl’ak P., 2012. Chemical and nutritional characteristics of different types of DDGS for ruminants. J. Anim. Feed Sci. 21, 425–435.

Runowski H., 2009. Rolnictwo ekologiczne – rozwój czy regres? Rocz. Nauk., seria G, 96, 4, 182–193.

Cierpiała R., Wesołowski M., 2015. Plonowanie i jakość ziarna nagoziarnistej formy jęczmienia jarego uprawianego w systemie rolnictwa ekologicznego i konwencjonalnego. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 70 (2), 33–42.

Diehl G.D., Watts H.D., Kubicki J.D., Regner M.R., Ralph J., Brown N.R., 2014. Towards lignin-protein crosslinking: amino acid adducts of a lignin model quinone methide. Cellulose 21, 1395–1407.

Estrada-Campuzano G., Miralles D.J., Slafer G.A., 2008. Genotypic variability and response to water stress of preand post-anthesis phases in triticale. Eur. J. Agron. 28 (3), 171–177.

Gil Z., 2001. Charakterystyka cech fizycznych, chemicznych i przemiałowych ziarna pszenżyta jarego i ozimego. Biul. IHAR. 220, 139–146.

GUS, 2015. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2014 r. GUS, Departament Rolnictwa, Warszawa.

Jankowska J., 2012. Wpływ chemicznego i mechanicznego zwalczania Taraxacum officinale na zwartość NDF i ADF w runi łąkowej. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Aliment., Pisc., Zootech. 296 (23), 27–34.

Jaśkiewicz B., 2009. Czynniki decydujące o regionalnym zróżnicowaniu produkcji pszenżyta w Polsce. Fragm. Agron. 26 (2), 72–80.

Jaśkiewicz B., 2014a. Integrowana uprawa pszenżyta ozimego. Instrukcja upowszechniona nr 199. Puławy, 1–28.

Jaśkiewicz B., 2014b. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i zawartość w ziarnie odmian pszenżyta ozimego. Frag. Agron. 31 (1), 25–31.

Jaśkiewicz B., Podolska G., 2011. Impact of cultivation technology on yield and fodder value of winter triticale grain. W: M. Salampasis, A. Matopoulos (red.), Proceedings of the International Conference on Information and Communication Technologies for Sustainable Agri-production and Environment (HAICTA 2011), Skiathos, 8–11 September 2011, 749–752.

Józefiak D., Rutkowski A., Jensen B.B., Engberg R.M., 2007. Effects of dietary inclusion of triticale, rye and wheat and xylanase supplementation on growth performance of broiler chickens and fermentation in the gastrointestinal tract. Anim. Feed Sci. Tech. 132, 79–93.

Kahlon T.S., Chapman M.H., Smith G.E., 2007. In vitro binding of bile acids by okra, beets, asparagus, eggplant, turnips, green beans, carrots, and cauliflower. Food Chem. 103, 676–680.

Karczmarczyk S., Koszański Z., Zbieć I., Tyrakowska-Bielec U., 2000. Reakcja pszenżyta jarego na deszczowanie i nawożenie mineralne. Cz. 2, Aktywność procesów fizjologicznych, skład chemiczny i wartość wypiekowa ziarna. Folia Univ. Agric. Stetin. 206, Agricultura 82, 117–124.

Kraska P., Pałys E., 2008. Plonowanie i skład chemiczny ziarna pszenżyta ozimego uprawianego w monokulturze w warunkach zróżnicowanych dawek herbicydów. Annales UMCS, sec. E, Agicultura 63 (2), 1–7.

Kuznetsova E.A., Klepov R.E., Brindza J., Motyleva S., 2014. Changes in the microstructure of the cereal shells cell walls under the influence of biocatalysts on the basis of cellulase. J. Int. Sci. Publ. Aglic. Food 2, 524–531.

Maina D.N.B., Onjoro P.A., Njoka E.N., Ambula M.K., 2014. Evaluation of triticale grain as a feed for broiler finishers in Kenya. Egerton J. Sci. Technol. 14, 1–13.

Mann J.I., Cummings J.H., 2009. Possible implications for health of the different definitions of dietary fibre. Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 19, 226–229.

Mut Z., Sezer I., Gǘlǘmser A., 2005. Effect of different sowing rates and nitrogen levels on grain yield, yield components and some quality traits of triticale. Asian J. Plant Sci. 4, 533–539.

Myer R.O., Lozano del Rio A.J., 2004. Triticale as animal feed. W: Triticale improvement and production. FAO Plant Prod. Prot. Pap. 179, 49–58.

Nawirska A., 2005. Binding of metal ions by selected fractions of fruit pomace. Food Chem. 90, 395–400.

Nawirska A., Sokół-Łętowska A., Kucharska A.Z., Biesiadna A., Bednarek M., 2008. Porównanie zawartości frakcji włókna pokarmowego w odmianach dyni z gatunku Cucurbita maxima i Cucurbita pepo. ŻNTJ 1 (56), 65–73.

Nieróbca P., 2004. Wpływ nawożenia azotowego, terminu siewu i ilości wysiewu na plon i elementy struktury plonu pszenżyta jarego. Biul. IHAR 231, 231–235.

Osek M., Milczarek A., Janocha A., Świniarska R., 2010. Effect of triticale as a partial or complete wheat and maize substitute in broiler chicken diets on growth performance, slaughter value and meat quality. Ann. Anim. Sci. 10 (3), 275–283.

Ötles S., Cagindi O., 2006. Cereal based functional foods and nutraceuticals. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 5 (1), 107–112.

Piasecka-Kwiatkowska D., Madaj D., Warchalewski J.R., 2007. The biological activity of wheat, rye and triticale varietes harvested in four consecutive years. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 6 (4), 55–65.

Runowski H., 2009. Rolnictwo ekologiczne – rozwój czy regres? Rocz. Nauk Rol. 96 (4), 183–193.

Spychaj-Fabisiak E., Ložek O., Knapowski T., Ralcewicz M., 2005. Ocena oddziaływania terminu siewu i nawożenia azotem na wysokość plonu i zawartość białka ogólnego w ziarnie pszenżyta. Fragm. Agron. 22 (1), 550–562.

Stacey P., Kiely P.O., Hackett R., Rice B., O’Mara F.P., 2006. Changes in yeld and composition of barley, wheat and triticale grains harvested during advancing stages of ripening. Irish J. Agr. Food Res. 45, 197–209.

Stankiewicz C., 2005. Skład aminokwasowy i wartość biologiczna białka pszenżyta jarego w zależności od gęstości wysiewu i stosowanych herbicydów. Acta Sci. Pol., Agricultura 4 (1), 127–139.

Ścigalska B., 2006. Reakcja pszenżyta jarego odmiany Wanad na uprawę w płodozmianie i mo- nokulturach zbożowych. Folia Univ. Agric. Stetin. 257, Agricultura 100, 207–210.

Ścigalska B., Pisulewska E., Kołodziejczyk M., 2000. Zawartość makro- i mikroskładników w ziarnie odmian pszenżyta jarego. Folia Univ. Agric. Stetin. 206, Agricultura 82, 287–292.

Tohver M., Kann A., Täht R., Mihhalevski A., Hakman J., 2005. Quality of triticale cultivars suitable for growing and bread-making in northern conditions. Food Chem. 89, 125–132.

Van Soest P.J., Robertson J.B., Lewis B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74, 3583–3597.

Wojtkowiak K., 2014. Wpływ nawożenia azotem na jakość ziarna pszenżyta jarego odmiany Milewo. Cz. 2, Plonowanie i zawartość składników mineralnych. ZPPNR 576, 217–226.

Worthington V., 2001. Nutritional quality of organic versus conventional fruits, vegetables and grains. J. Altern. Complem. Med. 7 (2), 161–173.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.