Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 69 No. 4 (2014)

Articles

Evaluation of dehydrogenase activity of spring barley depending on the tillage system, previous crop and type of crop residue

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2014.4.11
Submitted: May 21, 2019
Published: 2014-12-28

Abstract

The field experiment was conducted in the years 2008–2009 at the Research Station Swadzim belonging to the Poznan University of Life Sciences. The aim of the study was to determine the influence of the type of crop residue, the previous crop and the tillage system on dehydrogenase activity in the soil. The research showed that the cultivation of spring barley under direct sowing technology after fodder beets encouraged higher dehydrogenase activity in soil. The soil tillage system significantly differentiated the activity of the examined enzymes of the soil before sowing and at the tillering phase of spring barley. The type of crop residue before the previous crop of corn and fodder beets sowing significantly differentiated the soil microbiological activity at tillering and flowering phases and after spring barley harvest.

References

Bielińska J., Mocek-Płóciniak A., 2014. Enzymy glebowe jako bioindykatory jakości i zdrowotności gleby. Libropolis, Lublin.

Burns R.G., 1978. Enzyme activity in soil: some theoretical and practical considerations. W: R.G. Burns (red.), Soil enzymes. New York, Academic Press, 295–340.

Brzezińska M., 2006. Aktywność biologiczna oraz procesy jej towarzyszące w glebach organicznych nawadnianych oczyszczonymi ściekami miejskimi Acta Agrophys. 131, Rozprawy i Monografie 2.

Gajda A.M., Przewłoka B., Gawryjołek K., 2010. Ocena oddziaływania systemu uprawy roli na środowisko glebowe na podstawie zmian parametrów mikrobiologicznej aktywności gleby. Nauka Przyr. Technol. 4(6), 1–11.

Grzebisz W. 2009. Produkcja roślinna. Hortpress, Warszawa.

Jezierska-Domaradzka A., 2007. Allelopatyczny potencjał roślin jako możliwość ograniczenia zachwaszczenia upraw rolniczych. Studia i Raporty IUNG – PIB 28, 23–28.

Ladd J.N., 1978. Origin and range of enzymes in soil. W: R.G. Burns (red.), Soil enzymes. Academic Press, New York, 51–96.

Lee C.P., Eubel H., O’Toole N., Millar A.H., 2008. Heterogeneity of the mitochondrial proteome for photosynthetic and non-photosynthetic Arabidopsis metabolism. Mol. Cell. Proteo. 7, 1297–1316.

Kalitkiewcz A., Kepczyńska A., 2008. Wykorzystanie ryzobakterii do stymulacji wzrostu roślin. Biotechnologia 81, 102–114.

Koper J., Piotrowska A., Siwik-Ziomek A., 2008. Aktywność dehydrogenaz i inwertazy w glebie rdzawej leśnej w okolicy Zakładów Azotowych „Anwil” we Włocławku. Proc. ECOpole 2(1), 197–202.

Kordas L., Zbroszczyk U., 2012. Wpływ systemu uprawy roli i efektywnych mikroorganizmów (EM) na właściwości biologiczne gleby spod pszenicy jarej uprawianej w krótkotrwałej monokulturze. Fragm. Agron. 29(3), 95–102.

Małecka I., Swędrzyńska D., Blecharczyk A., Dytman-Hagedorn M., 2012. Wpływ systemu uprawy roli pod groch na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne. Fragm. Agron. 29(4),106–116.

Marinari S., Mancinelli R., Campiglia E., Grego S., 2006. Chemical and biological indicators of soil quality in organic and conventional farming system in Italy. Ecol. Indic. 6, 701–711.

Niewiadomska A., Sawińska Z., Wolna-Maruwka A., 2011. Impact of selected seed dressing on soil microbiological activity in spring barley cultivation. Fress. Envir. Bull. 20(5a), 1252–1261.

Niewiadomska A., Sulewska H., Wolna-Maruwka A., Klama J., 2010. Effect of organic fertilization on development of proteolytic bacteria and activity of proteases in the soil for cultivation of maize (Zea Mays L.) Arch. Environ. Prot. 36(2), 47–56.

Niewiadomska A., 2013. Ocena wpływu nawozu PRP SOL i koinokulacji bakteriami na proces diazotrofii, aktywność biologiczną i właściwości fizykochemiczne gleby oraz kondycję i plon koniczyny i lucerny. Wyd. UP w Poznaniu, Poznań.

Rajewski J., Zimny L., Kuc P., 2008. Wpływ różnych wariantów uprawy konserwującej na wartość technologiczną korzeni buraka cukrowego. Prob. Inż. Rol. 1, 109–116.

Róg K., 2009. Wpływ przedplonu na plon i jakość ziarna pszenicy ozimej. Mat. Konf. „Złoty kłos”, Łosiów 16 grudnia 2009, 15–20.

Smagacz J., 2011. Ekspertyza. Uprawa roli – aktualne kierunki badań i najnowsze technologie. Puławy.

Thalmann A., 1968. Zur Methodik der Bestimmung der Dehydrogenase Aktivität In Boden mittels Triphenyltetrazolinumchlorid (TTC). Landwirtsch. Forsch. 21, 249–284.

Weber R., Hryńczuk B., Kita W., 2003. Wpływ sposobu uprawy roli na plonowanie oraz wartość przedplonową owsa i pszenicy jarej dla pszenicy ozimej. Biul. IHAR 229, 65–72.

Wyczółkowski A.I., Wyczółkowska M., Dąbek-Szreniawska M., 2006. Biologiczna aktywność gleb pod roślinami w wybranym płodozmianie. Acta Agrophys. 8(1), 275–284

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

<< < 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.