Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 68 No. 4 (2013)

Articles

Analysis of the changes in forage area components and methods for fodder preservation against the background of dairy production

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2013.4.1
Submitted: May 22, 2019
Published: 2013-12-03

Abstract

The study objective was to assess the changes in forage area components and usage frequency of methods for preserving fodder used in the feeding of dairy cattle in selected farms. 18 individual dairy farms in the northern part of the Lublin region were selected for the study. Based on questionnaire data, an analysis was conducted of the changes in forage area components and methods for the preservation of fodder from grasslands against the background of dairy production at a particular farm. Permanent grasslands had the greatest share in the forage area. Maize used for silage also had a considerable share while the share of other forage crops was small. The most frequently used method for fodder preservation was the production of silage (mainly from maize), followed by hay in farm group I and haylage in farm group II. Green fodder from permanent grasslands was preserved more often as haylage, while fodder from arable land was preserved as silage.

References

Bodarski R., Krzywiecki S., 2001. Nowoczesne technologie konserwowania pasz z użytków zielonych oraz ich wykorzystanie w żywienia bydła. Łąkarstwo Pol. 4, 25–36.

Brzóska F., Brzóska B., Wiewióra W., 2002. Wartość pokarmowa kiszonek z traw w zależności od technologii zbioru. Rocz. Nauk. Zoot. 29, 1, 259–270.

Fotyma M., Kuś J., 2000. Zrównoważony rozwój gospodarstwa rolnego. Pam. Puł. 120, 1, 101–116.

Gajda J., Lipińska H., 2003. Użytki zielone w strukturze użytków rolnych i w powierzchni paszowej w gospodarstwach mlecznych. Wiad. Mel. Łąk. 3, 158–160.

GUS, 2011. Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2010. Warszawa.

GUS, 2013. Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2012. Warszawa.

Jankowska-Huflejt H. Domański P., 2008. Aktualne i możliwe kierunki wykorzystania trwałych użytków zielonych w Polsce. Woda–Środowisko–Obszary Wiejskie 8, 2b (24), 31–49.

Kolczarek R., Jankowski K. (red.), 2003. Analiza poziomu gospodarowania w wybranych gospodarstwach mlecznych rejonu Polski Północno-Wschodniej. Praca zbiorowa, Siedlce, Akademia Podlaska, 71–81

Krzywiecki S., 2001. Wartość pokarmowa pasz z łąk i pastwisk oraz ich wykorzystanie w żywieniu zwierząt przeżuwających. Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Użytki zielone źródłem pasz dla zwierząt gospodarskich” Jedlanka–Sosnowica, 17–18 września 2001.

Lipińska H., Gajda J., 2006. Powierzchnia gospodarstw a baza paszowa i pogłowie bydła w specjalistycznych gospodarstwach mlecznych. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 61, 225–236.

Moraczewski R., 2004. Techniki i technologie produkcji pasz na trwałych użytkach zielonych sprzyjających ochronie środowiska. W: Perspektywy gospodarowania na trwałych użytkach zielonych w ramach „Wspólnej Polityki UE”. Mat. Sem. IMUZ 49, 57–62.

Niedziałek G., 2000. Charakterystyka ekonomiczno-zootechniczna gospodarstw indywidualnych zajmujących się produkcją mleka w rejonie Podlasia. Rocz. Nauk Zoot., Supl. 7, 38–41.

Olszewski T., Nowak J., 1995. Wybrane aspekty produkcji kiszonek w belach cylindrycznych. Post. Nauk. Rol. 1, 33.

Parzonko A., 2003. Optymalna organizacja gospodarstw wyspecjalizowanych w chowie bydła mlecznego w aspekcie integracji z UE. Zagad. Ekon. Rol. 1, 28–45.

Petkov K., Antczak K., Kowieska A., Jaskowska I., 2002. Ocena jakości i wartości pokarmowej kiszonek wyprodukowanych w regionie szczecińskim oraz możliwości zastosowania ich w żywieniu bydła mięsnego. Biul. Inf. Inst. Zoot. 40, 2, 249–258.

Preś J., Rogalski M., 1997. Wartość pokarmowa pasz z użytków zielonych w różnych uwarunkowaniach ekologicznych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 453, 39–48.

Radkowski A., Kuboń M., 2007. Wpływ technologii zbioru zielonek z użytków zielonych na jakość sporządzanych kiszonek. Inż. Rol. 7(95), 177–182.

Winnicki S., Domagalski Z., Pleskot R., 2009. Technika w zakresie konserwacji, przechowywania i zadawania pasz dla bydła, http://www.agengpol.pl/LinkClick.aspx?fileticket=%2bmK%2b7p %2bG4%2fo%3d&tabid=144.

Wróbel B., 2001. Ocena różnych technologii zbioru i zakiszania runi łąkowej w aspekcie jakości i wartości pokarmowej kiszonek. Pam. Puł. 25, 209–214.

Wróbel B., Jankowska-Huflejt H., Barczewski J., 2010. Wpływ rodzaju folii i liczby owinięć beli na straty suchej masy i jakość kiszonki z runi łąkowej. Woda–Środowisko–Obszary Wiejskie 10, 4(32), 295–306.

Zastawny J., Wróbel B., Jaśniewicz P., 2001. Technologia zbioru i zakiszania runi łąkowej jako czynnik warunkujący jakość i wartość pokarmową kiszonek. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 479, 305–312.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>