Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 68 No. 2 (2013)

Articles

The effect of the production technology intensity on the grain quality of common, durum, spelt and einkorn wheat

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2013.2.7
Submitted: May 23, 2019
Published: 2013-06-28

Abstract

The research material consisted of grain obtained from field experiments carried out in 2010−2012 at the Felin Experimental Farm, belonging to the University of Life Sciences in Lublin. The aim of this study was to assess the effect of different agrotechnical levels on the grain quality of 4 species of winter wheat: common wheat cultivar ‘Tonacja’, durum wheat cultivar ‘Komnata’, spelt wheat cultivar ‘Schwabenkorn’ and einkorn wheat – gene bank material. The study showed that intensification of agrotechnics increased protein content and the amount of gluten and grain vitruousness of wheat, but had no effect on the TKW and starch content. Among the analyzed species, einkorn wheat was characterized by the highest content of protein and the amount of gluten in grains and the lowest weight of 1000 grains and grain vitreousness, while the highest grain vitreousness and grain plumpness was characteristic of durum wheat. Interaction responses of the tested species were similar. Positive correlations were shown for the following pairs of traits: protein-gluten, grain vitreousness-starch and negative ones for TKW-protein, TKW-gluten and gluten- starch.

References

Abdel-Aal E.S.M., Hucl P., Sosulski F.W., 1995. Compositional and nutrional characteristics of spring eincorn and pelt wheats. Cereal Chem. 72 (6), 621–624.

Ciołek A., Makarska E., 2004. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem i ochrony chemicznej na wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura 59 (2), 777–784.

Dubis B., Borysewicz J., 2008. Wpływ nawożenia azotem na plon i technologiczną jakość wybranych odmian pszenicy ozimej. Fragm. Agronom. 1 (97), 111–119.

Gąsiorowski H., Obuchowski W., 1978. Pszenica makaronowa durum (Triticum durum). Post. Nauk Rol. 1/78, 35–52.

Gooding M.J., Smith. G.P., 1998. The potential to use climate, variety and nitrogen relationships to optimize wheat quality. Fifth Congress ESA, 1, 229–230.

Kocoń A., Podolska G., 2008. Wpływ niedoboru wody w glebie na plon i jakość ziarna wybranych odmian pszenicy ozimej. Fragm. Agronom. 1 (97), 167–176.

Krawczyk P., Ceglińska A., Kardialik J., 2008. Porównanie wartości technologicznej ziarna orkiszu z pszenicą zwyczajną. Żywn. Nauka. Technol. Jakość 5, 43–51.

Majewska K., Dąbkowska E., Żuk-Gołaszewska K., Tyburski J., 2007. Wartość wypiekowa mąki otrzymanej z ziarna wybranych odmian orkiszu (Triticum spelta L.). Żywn. Nauka Technol. Jakość 5 (2), 60–71.

Nowak W., Zbroszczyk T., Kotowicz L., 2004. Wpływ intensywności uprawy na niektóre cechy jakościowe ziarna odmian pszenic. Pam. Puł. 135, 199–212.

Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozprawy Naukowe AR w Lublinie, 248.

Rachoń L., Szwed-Urbaś K., Segit Z., 2002. Plonowanie nowych odmian pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu nawożenia azotem i ochrony roślin. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 57, 71–76,

Rachoń L., Szumiło G., 2009. Yelds of winter durum wheat (Triticum durum Desf.) lines in condition of different protection level of plants. Acta Sci. Pol., Agricultura 8 (3), 15–22.

Rachoń L., Szumiło G., Nita Z., 2009. Plonowanie ozimych rodów Triticum durum i Triticum aestivum ssp. spelta w warunkach okolic Lublina. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 64 (3), 101–109.

Rharrabtia Y., Royob C., Vilegasb D., Apariciob N., Garcia del Moral L.F., 2003. Durum wheat quality Mediterranean environments I. Quality expression under different zones, latiudes and water regimes across Spain. Field Crop. Res. 80, 123–131.

Spychaj R., Gil Z., Chrzanowska-Dróżdż B., 2010. Wpływ nawożenia azotem oraz gęstości siewu na jakość ziarna i mąki ozimej pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) odmiany Komnata. Pam. Puł. 152, 263–276.

Szumiło G., Kulpa D., Rachoń L., 2009. Ocena przydatności ziarna wybranych gatunków pszenicy ozimej do produkcji pieczywa. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 64 (4), 1–6.

Szwed-Urbaś K., Segit Z., Grundas S., 1995. Wstępna ocena jakości ziarna pszenicy twardej w warunkach Lubelszczyzny. Biuletyn IHAR 194, 149–154.

Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy twardej i zwyczajnej w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Agrophysica 8 (3), 755–763.

Zwingelberg H., 1996. Mahleigenschaften von Durumweizenprovenienzen. Getreide, Mehl Brot 50 (6), 328–332.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >> 

Similar Articles

<< < 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.