Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 65 No. 4 (2010)

Articles

Energetical effectiveness of pea seed production

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2010.4.6
Submitted: June 16, 2019
Published: 2010-02-01

Abstract

The investigation was carried out to compare two pea varieties Eureka and Marych cultivated with different ways of plant protection, applying seed dressings agents Surfan T450 Fs and Funaben T (against fungi diseases) as well as Super Homai 70 DS (against insects). It was found that effectiveness of plant protection depended on pesticide agents. The highest yields were obtained cultivating Eureka variety protected by Super Homai 70 DS. Comparing energy effectiveness showed out the highest energy output also with the Eureka variety, treated with the same seed dressing agent. In this cultivation manner the highest index of energy efficiency 10.2 was obtained.

References

  1. Alvino A., Leone A., 1993. Response to low soil water potential in pea genotypes (Pisum sativum L.) with diffrrent leaf morphology. Sci. Hort., 53, 21–34.
  2. Anuszewski R., 1987. Metoda oceny energochłonności produktów rolniczych (MET). Zag. Ekon. Rol., 4, 16–26.
  3. Artyszak A., Kucińska K., 2005. Zmiany nadwyżki bezpośredniej w produkcji fasoli na suche na-siona po rozszerzeniu Unii Europejskiej. Stow. Ekonom. Rol. i Agrobiznesu. Rocz. Nauk. 7(1), 7–9.
  4. Bangerth F., 1989. Dominance among fruits/sinks and the serach for correlative signal. Phisiol. Plant., 76, 608–614.
  5. Borówczak F., Grześ S., 2005. Produkcyjne i ekonomiczne efekty różnej intensywności uprawy grochu siewnego. Mat. Konf. „Efektywne i bezpieczne technologie produkcji roślinnej”, IUNG Puławy, 151–152.
  6. Głowacki M., 2002. Regionalne zróżnicowanie intensywności rolnictwa w Polsce. Pam. Puł., 130 (1), 213–221.
  7. Jasińska Z., Kotecki A., 1993. Rośliny strączkowe. PWN Warszawa.
  8. Klepacki B., 1990. Organizacyjne i ekonomiczne uwarunkowania postępu technologicznego w gospodarstwach indywidualnych. Wyd. SGGW Warszawa.
  9. Kopeć B., 1987. Intensywność organizacji w rolnictwie polskim w latach 1960–1980. Rocz. Nauk. Rol., 84 G (1), 7–28.
  10. Księżak J., Kuś J., 2005. Plonowanie bobiku w różnych systemach produkcji roślinnej. Annales UMCS, sec. E, 60, 195–204.
  11. Księżak J., Lenartowicz W., Ufnowska J., 1998. Efektywność ekonomiczna wybranych technologii produkcji nasion grochu. Rocz. AR Poznań, Rolnictwo, 52, 5–11.
  12. Nalborczyk E., 1993. Biologiczne uwarunkowania produktywności roślin strączkowych. Fragm. Agron., 4, 147–150.
  13. Prusiński J., 2006. Plonowanie fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris L.) w zależności od intensywno-ści technologii uprawy. Cz. II. Rolnicza i ekonomiczna ocena zastosowanych technologii. Acta Sci. Pol., Agricultura 5 (2), 77–88.
  14. Szwejkowska B., 2004. Wpływ sposobu uprawy na plonowanie grochu siewnego. Fragm. Agron., 3, 120–126.
  15. Szwejkowska B., Bielski S., 2007. Comparison of energetical and economical effectiveness of dif-ferent technologies of pea production. Pol. J. Natur. Sci., 3, 373–382.
  16. Wielicki W., 1989. Analiza efektywności energetycznej w rolnictwie. Post. Nauk Rol., 1, 69–86.
  17. Wójcicki Z., 1983. Problemy materiałochłonności produkcji rolniczej. Rocz. Nauk Rol., 2, 41–59.
  18. Zaremba W., 1986. Energetyka w systemie eksploatacji sprzętu rolniczego. PWRiL Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.