Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 65 No. 4 (2010)

Articles

Productivity of the fodder area of farms specializing in milk cows breeding in Bieszczady and Lublin regions

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2010.4.7
Submitted: June 16, 2019
Published: 2011-02-01

Abstract

The analyse of the technological and economic productivity regarding farms specializing in milk cows breeding in two Poland’s regions (Bieszczady and Lublin). 10 farms were surveyed in Bieszczady region and 24 farms in Lublin region during four years. The average number of milk cows in Lublin region was higher by 43.7%, comparing to milk cows number in the farms in Bieszczady region. The average milk cows’ yield was adequately higher by 25.5%. Surveyed farms of Lublin region gained average higher quantity and value of cattle production calculated per ha of basic fodder area comparing adequately to Bieszczady region. As far as cattle production quantity expressed in kg of useful eatable protein concerned, that difference amounted average 46,8% and in value, amounted average 75,6%. Farms in Lublin region gained also higher net agricultural incomes per ha of basic fodder area average of 37,9% comparing to farms in Bieszczady region.               

 

References

Bojarszczuk J., 2009. Struktura i efektywność wykorzystania powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego. Praca doktorska. IUNG – PIB Puławy, 143.

Harasim A., 2006. Dobór wskaźników do oceny regionalnego zróżnicowania rolnictwa, w: Regionalne zróżnicowanie produkcji rolniczej w Polsce. Raporty PIB, 3, IUNG – PIB Puławy, 61–69.

Heller J., 2006. Teoretyczne podstawy regionalizacji rolnictwa [w]: Regionalne zróżnicowanie produkcji rolniczej w Polsce. Raporty PIB, 3, IUNG – PIB Puławy, 7–17.

Jerzak M., 1970. Przegląd metod wyceny produkcyjności i ekonomicznej efektywności powierzchni paszowej. Nowe Rolnictwo 1, 22–24.

Kazimierczak M., 1967. Wielkość, struktura i wykorzystanie powierzchni paszowej w gospodarce chłopskiej. Zagad. Ekon. Rol. 1, 45–60.

Krasowicz S., Kopiński J., 2006. Wpływ warunków przyrodniczych i organizacyjno-ekonomicznych na regionalne zróżnicowanie rolnictwa w Polsce. Raporty PIB, 3, IUNG – PIB Puławy, 81–99.

Małasiuk Z., 1975. Analiza powierzchni paszowych w sześciu wybranych gospodarstwach wielkorolnych województwa lubelskiego. Praca magisterska. AR w Lublinie, 71.

Rocznik statystyczny rolnictwa, 2009. GUS, Warszawa 387.

Skarżyńska A., Pokrzywa T., 2003. Produkcja, koszty ekonomiczne i dochody wybranych produktów rolniczych w latach 2001–2002. IERiGŻ, Warszawa, 69.

Sobczyk M., 2006. Statystyka. Aspekty praktyczne i teoretyczne. Wyd. UMCS, Lublin, 298.

Zuba J., 1979. Przetwarzanie pasz na przykładzie 15 zakładów Państwowych Przedsiębiorstw Gospodarki Rolnej. I. Bydło. Zesz. Nauk ART w Olsztynie, Zootechnika 18, 51–59.

Zuba J., 1984. Produkcja i przetwarzanie pasz w Stacji Hodowli Roślin Ulhówek. II. Organizacja i efektywność powierzchni paszowej. Annales UMCS Lublin, sec. EE, 2, 44, 427–433.

Zuba J., 2010. Wpływ wybranych czynników na żywieniową efektywność powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego. Annales UMCS Lublin, sec. E, 65 (4).

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

<< < 22 23 24 25 26 27 28 29 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.