Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 65 No. 2 (2010)

Articles

The influence of conservation tillage on technological value of sugar beet roots

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2010.2.12
Submitted: June 21, 2019
Published: 2010-06-21

Abstract

The aim of the research was to determine the content of some components (dry matter, ash, harmful, reducing sugars) in sugar beet roots, which were cultivated by traditional, conservation and no-tillage methods with two levels of herbicide protection. A strict field experiment was realized in 2004–2007 at the Plant Breeding Station of Sugar Beet Breeding Company in Straszków near Kłodawa. It was found that the level of herbicide protection influenced reducing sugars content in roots. The smaller level of protection, the more reducing sugars beet roots contained. The tillage systems affected the content of ash and harmful nitrogen in the roots. Among conservation tillage systems used, the most of the ash was found in the roots collected from the plots where only the stubble crop was cultivated. On the other hand, the least harmful nitrogen content was found in roots grown on straw mixed crop cultivator and no-tillage system. The most of harmful nitrogen was in the roots grown with the forecrop straw and stubble crop left behind by the spring with intensive protection. The best technological value was observed for the roots collected from no-tillage system with intensive herbicide protection.

References

Buraczyńska D., 2005. Kształtowanie się zawartości suchej masy i makroskładników w korzeniach i liściach buraka cukrowego pod wpływem nawożenia organicznego i mineralnego. Annales UMCS, sec. E. 60, 19–31.

Buraczyńska D., Ceglarek F., 2003. Wpływ nawożenia organicznego i mineralnego na jakość przetwórczą korzeni buraka cukrowego. Annales UMCS, sec. E, 58, 141–153.

Dzienia S., Zimny L., Weber R., 2006. Najnowsze kierunki w uprawie roli i technice siewu. Frag-

m. Agron. 2, 227–241.

Gutmański I. 1996. Niskonakładowa technologia produkcji buraka cukrowego. Biul. IHAR 12–18, 45–50.

Kostka-Gościniak D., Szymczak-Nowak J., Nowakowski M., Sitarski A., Wąsacz E., Banaszak H., 2000. Wpływ nawożenia słomą i obornikiem na jakość przetwórczą wybranych odmian buraka cukrowego. Folia Univ. Agric. Stetin. 211, Agricultura 84, 175–178.

Nowakowski M., Szymczak-Nowak J., 2007. Wpływ nawożenia obornikiem i słomą na jakość technologiczną czterech odmian buraka cukrowego. Pam. Puł. 146, 67–72.

Ostrowska D., Kucińska K., 1998. Wpływ wzrastającego nawożenia azotem oraz różnych form nawozów organicznych na plon i jakość buraka cukrowego. Część 1. Roczniki AR w Poznaniu, 52, 273–278.

Szymczak-Nowak J., Tyburski J., 2005. Wpływ różnych form nawożenia na kształtowanie się jakości technologicznej buraka cukrowego. Pam. Puł. 139, 269–276.

Wesołowski M., Bętkowski M., Kokoszka M., 2003. Wpływ gospodarki bezobornikowej na jakość korzeni buraka cukrowego. Annales UMCS, sec. E, 58, 1–12.

Zimny L., 2007. Uprawa konserwująca buraka cukrowego. Gaz. Cukr. 2, 55–58.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

<< < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.