Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 64 Nr 4 (2009)

Artykuły

Wpływ wybranych czynników oraz regionów na wielkość i produkcyjność powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2009.4.4
Przesłane: 20 maja 2020
Opublikowane: 21-12-2009

Abstrakt

Głównym celem pracy była analiza wpływu wybranych siedmiu czynników na wielkość i produkcyjność powierzchni paszowej w 24 gospodarstwach w województwie lubelskim specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w okresie czterech lat. Największy wpływ na wielkość powierzchni paszowej w przeliczeniu na 1 sztukę dużą bydła miał poziom kosztów bezpośrednich poniesionych na jednostkę tej powierzchni oraz udział zakupionych pasz treściwych w bilansie paszowym tych gospodarstw. Najmniejszy  wpływ na zróżnicowanie poziomu analizowanej wielkości powierzchni paszowej miała wydajność mleczna krów w tych gospodarstwach. Największy wpływ na zróżnicowanie poziomów produkcyjności analizowanej powierzchni paszowej miał udział zakupionych pasz treściwych w bilansie paszowym tych gospodarstw oraz poziom kosztów bezpośrednich poniesionych na ha rozpatrywanej powierzchni. W pracy ponadto określono analogiczne wskaźniki charakteryzujące powierzchnię paszową w 10 gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w regionie Bieszczad. Wielkość powierzchni paszowej w przeliczeniu na sztukę dużą bydła w tym regionie była większa średnio o 12,8%, a wydajność tej powierzchni mierzona w jednostkach zbożowych była mniejsza średnio o 21,0% niż w badanych gospodarstwach na Lubelszczyźnie.

Bibliografia

  1. Encyklopedia ekonomiczno-rolnicza, 1994. PWRiL, Warszawa.
  2. Jerzak M., 1970. Przegląd metod wyceny produkcyjności i ekonomicznej efektywności powierzchni paszowej. Nowe Rol. 1, 22–24.
  3. Jerzak M., 1974. Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa.
  4. Kazimierczak M., 1967. Wielkość, struktura i wykorzystanie powierzchni paszowej w gospodarce chłopskiej. Zagad. Ekon. Rol., 1, 45–60.
  5. Małasiuk Z., 1975. Analiza powierzchni paszowych w sześciu wybranych gospodarstwach wielkorolnych województwa lubelskiego. Praca magisterska. AR w Lublinie.
  6. Normy żywienia bydła, owiec i kóz. 2001. Praca zb. Inst. Zootechniki, Kraków.
  7. Rocznik statystyczny, 2008. GUS, Warszawa.
  8. Skarżyńska A., Pokrzywa T., 2003. Produkcja, koszty i dochody wybranych produktów rolniczych w latach 2001–2002, IERiGŻ, Warszawa.
  9. Ziętek I. i in. 2008. Produkcja, koszty i dochody wybranych produktów rolniczych w latach 2006– 2007, IERiGŻ, Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.