Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 71 Nr 3 (2016)

Artykuły

Ocena wpływu nawozów azotowych na skład chemiczny ziarna pszenżyta jarego

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2016.3.2
Przesłane: 8 maja 2019
Opublikowane: 03-11-2016

Abstrakt

Celem badań było porównanie działania dwóch nawozów azotowych: azotu amonowego i Sulfammo 30 N Pro oraz dawki azotu na skład chemiczny ziarna pszenżyta jarego odmiany ‘Nagano’. Eksperyment przeprowadzono w latach 2013–2014 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Lipniku, w województwie zachodniopomorskim (53º42'N, 14º97'S). W ziarnie pszenżyta jarego oznaczono zawartość: suchej masy, białka ogółem, tłuszczu surowego, włókna surowego, popiołu surowego i związków bezazotowych wyciągowych oraz frakcji włókna (NDF, ADF, ADL, HCEL, CEL). Zastosowanie nawożenia azotem w największej dawce (120 kg N·ha-1) wpłynęło istotnie na zwiększenie zawartości białka ogółem w ziarnie pszenżyta jarego (o 27% w stosunku do obiektu kontrolnego). Podwyższenie poziomu nawożenia azotem spowodowało istotne zmniejszenie poziomu BAW w ziarnie. Zwiększone nawożenie azotem miało istotny wpływ na wzrost zawartości ligniny. Rodzaj nawożenia spowodował zmiany zawartości suchej masy, tłuszczu surowego, włókna surowego oraz BAW w ziarnie pszenżyta jarego. Współdziałanie rodzaju nawozu i zastosowanych w doświadczeniu zróżnicowanych poziomów nawożenia azotem istotnie modyfikowało zawartość włókna surowego, frakcji neutralno-detergentowej włókna pokarmowego oraz hemicelulozy w badanym ziarnie pszenżyta jarego.

Bibliografia

  1. Achremowicz B., Ceglińska A., Gambuś H., Haber T., Obiedziński M., 2014. Technologiczne wykorzystanie ziarna pszenżyta. Post. Tech. Przetw. Spoż. 1, 113–120.
  2. Ammar K., Mergoum M., Rajaram S., 2004. The history and evolution of triticale. W: M. Mergoum, H. Gómez-Macpherson (ed.), Triticale improvement and production. FAO plant production and protection paper 179. FAO of the United Nations, Rome, 1–9.
  3. AOAC, 2012. Official methods of analysis of AOAC International. 19th ed., Gaithersburg.
  4. Beres B.L., Harker K.N., Clayton G.W., Bremer E., Blackshaw R.E., Graf R.J., 2010. Weed competitive ability of spring and winter cereals in the Northern Great Plains. Weed Technol. 24, 108–116.
  5. Borycka B., 2005. Wiązanie jonów miedzi, cynku i żelaza przez włókno pokarmowe z wytłoków czarnych porzeczek. Żywn. Nauka Technol. Jakość 3 (44), 83–91.
  6. Ceglińska A., Cichy H., Haber T., Sadecka M., 2003. Ocena wartości technologicznej ziarna pszenżyta jarego. Biul. IHAR 230, 177–185.
  7. Ceglińska A., Samborski S., Rozbicki J., Cacak-Pietrzak G., Haber T., 2005. Ocena wartości przemiałowej i wypiekowej odmian pszenżyta ozimego w zależności od nawożenia azotem. Pam. Puł. 139, 39–46.
  8. COBORU, 2016. Lista odmian roślin rolniczych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce.
  9. FAO, 2016. Food and agricultural commodities production. FAO Statistics Division.
  10. Fernandez-Figares I., Marinetto J., Royo C., Ramos J.M., Garcia del Moral L.F., 2000. Amino-acid composition and protein and carbohydrate accumulation in the grain of triticale grown under terminal water stress simulated by a senescing agent. J. Cereal Sci. 32, 249–258.
  11. Fontaine J., Schirmer B., Hörr J., 2002. Near-Infrared Reflectance Spectroscopy (NIRS) enables the fast and accurate prediction of essential amino acid contents. 2. Results for wheat, barley, corn, triticale, wheat bran/middlings, rice bran, and sorghum. J. Agric. Food Chem. 50, 3902−3911.
  12. Gil Z., 2001. Charakterystyka cech fizycznych, chemicznych i przemiałowych ziarna pszenżyta jarego i ozimego. Biul. IHAR 220, 139–146.
  13. Grzelak M., 2010. Produkcja i wartość paszowa suszu z łąk nadnoteckich ekstensywnie użytkowanych. Nauka Przyr. Technol. 1, 1–8.
  14. GUS, 2016. Użytkowanie gruntów i powierzchnia zasiewów w 2015 r. Warszawa. Hackl W., Pieper B., Pieper R., Korn U., Zeyner A., 2010. Effects of ensiling cereal grains (barley, wheat, triticale and rye) on total and pre-caecal digestibility of proximate nutrients and amino acids in pigs. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 94, 729–735.
  15. Idziak R., Michalski T., 2004. Skład chemiczny oraz wartość paszowa jęczmienia jarego i owsa uprawianych w mieszankach w zależności od nawożenia azotem. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 59 (1), 75–82.
  16. IUSS Working Group WRB, 2015. World reference base for soil resources 2014. International soil classification system for naming soils and creating legends for soil maps. World Soil Resources Reports 106. FAO, Rome.
  17. Jaśkiewicz B., 2009. Czynniki decydujące o regionalnym zróżnicowaniu produkcji pszenżyta w Polsce. Fragm. Agron. 26 (2), 72–80.
  18. Jaśkiewicz B., 2014. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i zawartość białka w ziarnie odmian pszenżyta ozimego. Fragm. Agron. 31 (1), 25–31.
  19. Kalbarczyk E., 2008. Niedobory opadów atmosferycznych ograniczające plon pszenżyta jarego w północno-zachodniej Polsce. Acta Agrophys. 11 (2), 419–428.
  20. Kalbarczyk E., 2010. Zmienność plonu ziarna pszenżyta jarego w Polsce w warunkach różnego nasilenia suszy atmosferycznej. Prz. Nauk. Inż. Kszt. Środ. 1 (47), 20–33.
  21. Knapowski T., Kozera W., Majcherczak E., Barczak B., 2010. Wpływ nawożenia azotem i cynkiem na skład chemiczny i plon białka ziarna pszenżyta jarego. Fragm. Agron. 27 (4), 45–55.
  22. Korsak-Adamowicz M., 2004. Plonowanie pszenżyta jarego oraz zmiany niektórych właściwości fizycznych gleby pod wpływem zróżnicowanej uprawy przedsiewnej. Acta Sci. Pol., Agricultura 3 (1), 71–81.
  23. Mut Z., Sezer I., Gülümser A., 2005. Effect of different sowing rates and nitrogen levels on grain yield, yield components and some quality traits of triticale. Asian J. Plant Sci. 4, 533–539.
  24. Myer R.O., Brendemuhl J.H., 2009. Evaluation of triticale grain in nursery diets for three to eight week old pigs. J. Appl. Anim. Res. 36 (1), 1–6.
  25. Nawirska A., 2005. Binding of metal ions by selected fractions of fruit pomace. Food Chem. 90 (3), 395–400.
  26. Nezami A., Soleimani M.R., Ziaee M., Ghodsi M., Aval M.B., 2010. Evaluation of freezing tolerance of hexaploid triticale genotypes under controlled conditions. Not. Sci. Biol. 2 (2), 114–120.
  27. Pietkiewicz S., 1985. Wskaźnikowa analiza wzrostu roślin. Wiad. Bot. 29 (1), 29–42.
  28. Radzka E., Koc G., Rak J., Jankowska J., 2007. Niedobór i rozkład opadów w Siedlcach w latach 1971–2005. Prz. Nauk. Inż. Kszt. Środ. 3 (37), 33–38.
  29. Rahn C.R., 2000. Nitrogen and field production of vegetable crops. Acta Hortic. 533, 361–370.
  30. Rakha A., Åman P., Andersson R., 2011. Dietary fiber in triticale grain: Variation in content, composition, and molecular weight distribution of extractable components. J. Cereal Sci. 54, 324–331.
  31. Rakowski D., 2003. Wpływ deszczowania i nawożenia mineralnego na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej i pszenżyta jarego uprawianych na glebie lekkiej. Cz. III. Biologiczna wartość białka i technologiczna wartość ziarna. Acta Sci. Pol., Agricultura 2 (2), 43–50.
  32. Shewry P.R., Piironen V., Lampi A.M., Edelmann M., Kariluoto S., Nurmi T., Fernandez-Orozco R., Ravel C., Charmet G., Andersson A.A.M., Åman P., Boros D., Gebruers K., Dornez E., Courtin C.M., Delcour J.A., Rakszegi M., Bedo Z., Ward J.L., 2010. The health grain wheat diversity screen: Effects of genotype and environment on phytochemicals and dietary fiber components. J. Agric. Food Chem. 58, 9291–9298.
  33. Stankowski S., Hury G., Jurgiel-Małecka G., Gibczyńska M., Kowalewska R., 2015. The effect of nitrogen fertilizers on chemical composition of spring triticale grain. Acta Sci. Pol., Agricultura 14 (4), 73–80.
  34. Stankowski S., Smagacz J., Hury G., Ułasik S., 2008. Effect of nitrogen fertilization intensity on grain and flour quality of winter wheat cultivars. Acta Sci. Pol., Agricultura 7 (3), 105–114.
  35. Systematyka gleb Polski, 2011. Rocz. Glebozn. 62 (3), 1–193.
  36. Taverner M.R., Hume I.D., Farrell D.J., 1981. Availability to pigs of amino acids in cereal grains. Br. J. Nutr. 46, 159–171.
  37. Tohver M., Kann A., Täht R., Mihhalevski A., Hakman J., 2005. Quality of triticale cultivars suitable for growing and bread-making in northern conditions. Food Chem. 89, 125–132.
  38. Van Soest P.J., Robertson J.B., Lewis B.A., 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74, 3583–3597.
  39. Warechowska M., Warechowski J., Wojtkowiak K., Stępień A., 2013. Milling quality of spring triticale grain under different nitrogen fertilization. Pol. J. Nat. Sci. 28 (4), 423–435.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 20 21 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.