Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 8 No. 1-2 (2009)

Artykuły

The influence of some chosen parameters of infrared radiation dehydration of apples on their ability of absorbing water

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2009.1-2.3
Submitted: September 26, 2022
Published: 2009-06-30

Abstract

This elaboration shows the results of research work on rehydration ability of Lobo apples, that had been dehydrated with infrared radiation. Four different sets of infrared radiators were used: the total power of 200, 550, 900, 1250 W each set. Slices taken from apples were the samples. After the level of water balance had been reached by the samples, they were plunged in distillated water of the temperature of 20°C. The highest rehydration coefficient RC was reached by the sample that had been dehydrated with infrared radiation of 550 W. No real difference of rehydration coefficient RC was found for the samples that had been dehydrated with infrared radiation of 900 W and 1250 W.

References

  1. Doymaz I., 2008. Influence of blanching and slice thickness on dryling characteristics of leek slices. Chemical Eng. Proc. 47(2008), 41–47.
  2. Figiel A., Szarycz M., Żygadło K., 2006. Rehydracja i wytrzymałość na ściskanie miąższu buraka ćwikłowego wysuszonego metodą mikrofalową w warunkach obniżonego ciśnienia. Inżynieria Rolnicza 2(77), 299–305.
  3. Gawałek J., 2005. Wpływ warunków konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia korzeni marchwi na jakość suszu. Inżynieria Rolnicza 11 (71), 119–127.
  4. Ginzburg A. S., 1969. Promieniowanie podczerwone w przemyśle spożywczym. WNT, Warszawa.
  5. Karel M., 1974. Fundamentals of dehydration process: in Advances in Preconcentration and Dehydration of Foods, Wiley, New York, 43.
  6. Lenart A., 1988. Sacharoza jako czynnik modyfikujący osmotyczno-owiewne utrwalanie jabłek. Wyd. SGGW-AR, Warszawa.
  7. Lentas K., Witrowa-Rajchert D., 2008. Wpływ warunków blanszowania tkanki selera na właściwości teksturalne suszu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4(59), 207–215.
  8. Lewicki P.P., Witrowa-Rajchert D., Mariak J., 1997. Changes of structure during rehydration of dried apples. J. Food. Eng., 32, 4, 347–350.
  9. Lewicki P., 1998. Some Remarks on Rehydration of Dried Foods. J. Food Eng. 36, 81–87.
  10. Lisowa H., Lis T., Kasiak G., Mulak K., 1995. Osmotyczno-konwekcyjne suszenie jabłek. Zesz. Probl. Nauk Roln. 424, 249–254.
  11. Neumann H.J., 1972. Dehydrated celery: Effect of predrying treatmens and rehydration procedures on reconstitutions. J. Food Sci. 37, 437–441.
  12. Nowak D., Lewicki P.P., 2004. Infrared drying of apple slices. Innovative Food Sci. Emerg. Technol. 5(3), 353–360.
  13. Reeve, R.M., 1943. Changes in tissue composition in dehydration of certain fleshy root vegetables. Food Res., 8, 2, 146–152.
  14. Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2007a. Wpływ techniki suszenia oraz warunków przechowywania na właściwości rekonstytucyjne i higroskopijne suszu jabłkowego. Acta Agrophysica, 9(2), 471–479.
  15. Rząca M., Witrowa-Rajchert D. 2007b. Wpływ parametrów suszenia konwekcyjnomikrofalowego na aktywność przeciwrodnikową jabłek. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5(54), 222–230.
  16. Singh G.D., Sharma R., Bawa A.S., Saxena D.C., 2008. Drying and rehydration characteristics of water chestnut (Trapa natans) as a function of drying air temperature. J. Food Eng. 87, 213–221.
  17. Steponkus P., Dowgerd M.F., Garden-Kamm W.J., 1983. Destabilization of plasma membrane of isolated plant protoplasts during a freeze-thaw cycle. The influence of cold acclimation. Cryobiology, 20, 448.
  18. Sterling C., Shimazu F., 1961. Cellulose crystallinity and the reconstitution properties of dehydrated carrots. J. Food Sci., 26, 479–484.
  19. Stępień B., 2007. Wpływ metody suszenia na rehydrację selera. Inżynieria Rolnicza 8(96), 255–263.
  20. Szarycz M., Jałoszyński K., Pełka A., Ostrowska M., Świerk B., 2006. Wpływ parametrów mikrofalowo-próżniowego suszenia truskawek na przebieg procesu i skurcz suszarniczy. Inżynieria Rolnicza 4 (79), 229–237.
  21. Wesołowski A., 2000. Badania procesu suszenia jabłek promieniami podczerwonymi. Praca doktorska. Wydział Inżynierii Produkcji. SGGW, Warszawa.
  22. Wesołowski A., 2003. Nagrzewanie plastrów jabłek suszonych promieniami podczerwonymi. Inżynieria Rolnicza 8(50), 415–420.
  23. Wesołowski A,. Markowski M., 2000. Badania nad suszeniem jabłek promieniami podczerwonymi. Inżynieria Rolnicza 5(16), 249–256.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.