Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 1 No. 1 (2002)

Artykuły

Verification of mathematical model of the first convection period in apple drying with regard to dehydration shrinkage

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2002.1.4
Submitted: May 24, 2023
Published: 2002-06-30

Abstract

The mathematical model of the first drying period with regard to dehydration shrinkage was verified in the water (moisture) content interval from u= 5,50 kg H2O·kg-1 of dry matter to u=3,14 kg H2O·kg-1 of dry matter, that is, in the range of relative humidity of 85–76%, with the error not exceeding 2,4%. Moisture (water) content measurements were carried out during the drying process, as well as of the changes in apple ring (slice) volume. The apple rings were dried at the temperature of 55°C, at the air flow velocity of 0,5 m·s-1.

References

  1. Górnicki K., 2000. Modelowanie procesu konwekcyjnego suszenia korzeni pietruszki. Rozprawa doktorska. SGGW Warszawa.
  2. Jaros M., 1999. Analiza i wyznaczanie wartości współczynnika szybkości suszenia w procesie konwekcyjnego suszenia warzyw. [w:] S. Pabis (red.). Konwekcyjne suszenie warzyw. Teoria i praktyka Kraków, s. 41–50.
  3. Kukiełko E., 2002. Modelowanie procesu konwekcyjnego suszenia owoców aronii w cienkiej warstwie. Rozprawa doktorska. SGGW Warszawa, s. 39.
  4. Kukiełko E., Jaros M., 1997. Modelowanie pierwszego okresu suszenia aronii z uwzględnieniem skurczu materiałowego w warunkach konwekcji naturalnej. Probl. Tech. Rol. Leś. SGGW Warszawa, 135–141.
  5. Lis M., Lis H., 2001. Wpływ procesu suszenia na gęstość wybranych odmian jabłek. Acta Agrophys. 45, 131–142.
  6. Mazza G., LeMaguer M., 1980. Dehydration of onions: some theoretical and practical considerations. J. Food Technol. 15, 181–194. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1980.tb00930.x
  7. Murakowski J., 1994. Suszenie pieczarek w warunkach konwekcji naturalnej – modelowanie pierwszego okresu suszenia. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 417, 35–50.
  8. Nowak D., Witrowa-Rajchert D., Lewicki P. P., 1998. Skurcz objętościowy i zmiana gęstości marchwi i ziemniaka podczas suszenia konwekcyjnego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 454, 461–468.
  9. Pabis S., 1994. Uogólniony model kinetyki suszenia warzyw i owoców w pierwszym okresie. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 417, 15–34.
  10. Rosselló C., Simal S., SanJuan N., Mulet A., 1997. Nonisotropic mass transfer model for green bean drying. J. Agric. Food Chem. 45(2), 337–342. DOI: https://doi.org/10.1021/jf960534c
  11. Sokhansanj S., Bailey W. G., van Dalfsen K. B., 1999. Drying of north american ginseng roots. Drying Technol. 17(10), 2293–2308. DOI: https://doi.org/10.1080/07373939908917684
  12. Suzuki K., Kubota K., Hasegawa T., Hosaka H., 1976. Shrinkage in dehydration of root vegetables. J. Food Sci. 41, 1189–1193. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1976.tb14414.x

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.