Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 1 No. 2 (2002)

Artykuły

Energy consumption at cuttering of meat raw products

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2002.2.8
Submitted: June 14, 2023
Published: 2002-12-31

Abstract

Paper presented investigation results concerning electric energy consumption in the process of cuttering raw beef and pork meat provided to manufacturing of cured meat products. The specific energy consumption during meat disintegration in mechanical cutter were discussed as affected by the kind of raw meat and loading capacity of the cutter pan. It was stated that the energy consumption depends significant on the loading of the cutter pan and is highest in case of cuttering of the III rd class raw beef.

References

  1. Budny J., 1993. Podstawowe zagadnienia racjonalizacji gospodarki energią w przemyśle spożywczym. Gosp. Paliw. i Energ. 12, 7–12, 15.
  2. Dolata W., 1988. Effect of knife cutting edge shape on electric energy consumption during mat comminution in a mechanical cutter. Acta Alim. Polonica. 14 (37), 139–143.
  3. Dolata W., 1992. Wpływ niektórych parametrów technicznych kutra na kształtowanie jakości farszów i wędlin oraz energochłonności kutrowania. Rocz. AR w Poznaniu, Rozpr. Nauk. 225.
  4. Dolata W., 1998a. Bewertung der technologischen Arbeitseffektivität von Kuttermessern. Fleischwirtschaft 78 (9), 933–944.
  5. Dolata W., 1998b. Ocena efektywności pracy noża kutra o różnych krawędzi tnącej. Mięso i Wędl. 6, 48–52.
  6. Górzyński J., 1998. Jak oszczędniej gospodarować energią. Ekopr. 7/8, 56–59.
  7. Jennings B., 1998. Energy Management. Food Proc. 3, 22–24.
  8. Langer M., Mulert T., 1999. Hochstlastoptimierung senkt Kosten. Fleischwirtschaft 5, 44–45.
  9. Lewicki P., 1996. Możliwości racjonalizacji zużycia energii w przemyśle spożywczym. Gosp. Paliw. Energ. 7, 12–15.
  10. Lovatt S. V., Kemp R. M., 1995. Survey of Utility Use the New Zealand Meat Industry for the 1993/94 Season. Meat Ind. Res. Inst. N. Z. Publ. 952.
  11. Weinberg H., 1998. Mehr Innovation und Information in der Fleischwirtschaft 78 (10), 1056–1059.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.