Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 10 Nr 3-4 (2011)

Artykuły

Analiza jakości kiszonek z wysłodków buraczanych sporządzonych przy użyciu prasy zwijającej do materiałów rozdrobnionych

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2011.3-4.3
Przesłane: marca 25, 2022
Opublikowane: 2011-12-31

Abstrakt

Przedstawiono budowę i zasadę działania innowacyjnej prasy do formowania bel cylindrycznych norweskiej firmy Orkel (model MP 2000 Compactor). Dokonano oceny jakości uzyskanej kiszonki z wysłodków buraczanych sporządzonych przy użyciu tej prasy. Analizowane kiszonki uzyskały w skali Fliega-Zimmera najwyższą ocenę bardzo dobrą, co odpowiada jakości kiszonki formowanej w długich rękawach foliowych. Stwierdzono, że na rynku krajowym brak jest tego typu maszyny dla cukrowni bądź plantatorów buraka cukrowego, posiadających fermy krów mlecznych lub bydła opasowego.

Bibliografia

  1. Amours L. D., Savoie P., 2005. Density profile of corn silage in bunker silos. Can. Biosystems Eng. 47, 221–228.
  2. AOAC, 1990. Official Methods of Analysis. 15th., Assos. Offic. Anal. Chem., Darlington, Wirginia, USA.
  3. Doroszewski P.A., 2009. Efektywność stosowania dodatków kiszonkarskich w konserwacji zielonek z mieszanki motylkowato-trawiastej oraz z całych roślin kukurydzy. Rozprawy nr 136, Wyd. UTP, Bydgoszcz.
  4. Dulcet E., Kaszkowiak J., Ledochowski P., 2008. Zakiszanie wysłodków buraczanych w belach cylindrycznych. Inżynieria Roln. 4(102), 241–248.
  5. Dulcet E., Ledochowski P., 2007. Technologia zakiszania wysłodków buraczanych w postaci bel cylindrycznych owiniętych folią. J. Res. Appl. Agric. Eng. 52(3), 37–39.
  6. Dulcet E., 2001. Nowoczesne techniki zbioru zielonek i metody ich zakiszania. Wyd. ATR, Bydgoszcz
  7. Klonowski D., Dulcet E., 2004. Ocena metod i technik zakiszania wysłodków buraczanych. ATR, Bydgoszcz.
  8. Magazyn informacyjny technologii Ag – Bag, 7, 2007, 2008.
  9. McDonald P., Henderson A.R., Heron S.J.E., 1991. The biochemistry of silage. Chalcombe Publications, Bucks.
  10. Mikołajczak J., (red.), 2006. Żywienie bydła. Wyd. ATR, Bydgoszcz.
  11. Muck R., Savoie P., Holmes B., 2004. Laboratory assessment of bunker silo density, Part I: Alfalfa and grass. Appl. Eng. Agric. 20(2), 157–164.
  12. Nowak J., 2010. Maszyny do formowania bel cylindrycznych z materiałów rozdrobnionych i sypkich. Technika Roln. Ogrod. Leś., 3, 10–12.
  13. Nowak J., Karaś M., 2006. Badania technologii zbioru słomy i siana. Post. Nauk Rol. 1, 101–110.
  14. Pahlow G., 2004. Erfahrungen mit Mikroorganismen in der Silierung. Mikrobiologie und Tierernährung. 20. Hülsenberger Gespräche, Lübeck, 85–93.
  15. Purwin C., 2007. Jakość kiszonek z traw i mieszanek traw z roślinami motylkowymi produkowanych prasami zwijającymi. Rozprawy i monografie. Wyd. UWM, Olsztyn, 11–15.
  16. Purwin C., Łaniewska-Trokenheim Ł., Warmińska-Radyko I., Tywończuk J., 2006 Jakość kiszonek – aspekty mikrobiologiczne, zdrowotne i produkcyjne. Medycyna Wet. 62(8), 865–869.
  17. Shito H., Yamana N., Shibuya Y., Takahashi K., 2006. Review. Development of the roll baler for chopped material. Jap. Agric. Res. Quarterly, 40(3), 233–237.
  18. Sun Y., Buescher W., Lin J., Schulze Lammers P., Ross F., Maack C., Cheng Q., Sun W., 2010.
  19. An improved penetrometer technique for determining bale density. Biosystems Eng. 105, 273–277.
  20. Wilkinson J.M., 2005.Silage. Chalcombe Publications, Lincoln.
  21. Winnicki S., Domagalski Z., Pleskot R., 2009. Ekspertyza. Technika w zakresie konserwacji, przechowywania i zadawania pasz dla bydła. IBMER, s. 4–8, Poznań.
  22. Wyss A., 2003. Silierung von Apfel – und Birnentrester. Agrarforschung, 10(3), 104–109.
  23. Żurawska M., Kamieniarz J., 2007. Technologie zagospodarowania wysłodków prasowanych. Burak cukrowy, 4, 25–29.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.