W pracy przedstawiono wyniki badań zmienności zawartości białka i tłuszczu w okrywach nasion bobu odmiany Hangdown Biały SNF, w trakcie procesu kiełkowania przebiegającego w temperaturze 20ºC ± 1ºC. Pierwsze próbki do analizy pobrano następnego dnia od chwili rozpoczęcia eksperymentu, następne pobierano co 24 h przez 5 kolejnych dni. Badania wykazały zwiększenie zawartości tłuszczu (0,94 g/100 g s.m.–1,35 g/100 g s.m.) wraz ze wzrostem intensywności kiełkowania w okrywach w całym przedziale czasowym i obniżenie zawartości białka w okrywach (4,37 g/100 g s.m. – 3,88 g/100 g s.m.) wraz z pojawianiem się coraz większej liczby kiełków. Badania zakończono po 144 h, gdy większość nasion zakończyła już kiełkowanie. W tym czasie zauważono największy spadek zawartości białka (4,39 g/100 g s.m. – 3,88 g/100 g s.m.).