Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 13 Nr 3-4 (2014)

Artykuły

Wpływ procesów pasteryzacji i zamrażania na właściwości reologiczne soku z pietruszki

Przesłane: maja 1, 2022
Opublikowane: 2014-12-31

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań właściwości reologicznych soku z pietruszki. Badano trzy próby soków: sok surowy, zamrażany oraz pasteryzowany. Właściwości reologiczne określono przy użyciu rotametru obrotowego firmy Brookfield Engineering Laboratories: model LVDV-II + PRO. Pomiary przeprowadzono dla soku o stężeniu 11,7°Bx w zakresie temperatur od 10°C do 50°C. Sok uzyskano w wyniku tłoczenia na prasie koszowej. Badania wykazały, że otrzymany sok surowy miał charakter cieczy niutonowskiej. Zastosowane metody utrwalania nie miały wpływu na charakter reologiczny i lepkość soku. Wpływ temperatury na lepkość soku opisano za pomocą równania Arrhenius-Guzmana.

Bibliografia

Barbosa-Canovas, G.V., Kokini, J.L., Ma, L., Ibarz, A. (1996). The rheology of semiliquid foods. Advances in Food Nutrit. Res. 39, 1–69.
Boger, D.V., Tiu, C. (1974). Rheological properties of food products and their use in the design of flow systems. Food Technol. Australia 26, 325–335.
Ibarz, R., Falguera, V., Garvín, A., Garza, S., Pagán, J., Ibarz, A. (2009). Flow Behavior of Clarified Orange Juice at Low Temperatures. J Texture Stud. 40, 445–456.
Janiszewska, E., Sakowski, P. (2012). Wpływ stopnia zagęszczenia soku marchwiowego oraz metody zamrażania na parametry procesu zamrażania. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 571,
49–58.
Juszczak, L., Fortuna, T. (2004). Effect of temperature and soluble solid content on the viscosity of cherry juice concentrate. International Agrophys. 18, 17–21.
Kobus, Z., Nadulski, R., Guz, T., Kamińska, I. 2014. Effect of temperature and concentration on rheological properties of beetroot juice. Technic. Sci. 17(1), 67–76.
Rao, M.A. (1999). Rheology of Fluid and Semisolid Foods. Principles and Applications. Aspen Publishers, Inc. Gaithersburg.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.