Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 8 Nr 1-2 (2009)

Artykuły

Wpływ wybranych parametrów suszenia jabłek promieniami podczerwonymi na ich zdolność do pochłaniania wody

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2009.1-2.3
Przesłane: września 26, 2022
Opublikowane: 2009-06-30

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań zdolności rehydracyjnych suszu z jabłek odmiany Lobo suszonych promieniami podczerwonymi. Zastosowano cztery różne zestawy promienników o łącznej mocy 200, 550, 900 i 1250 W każdy. Jako materiał badawczy zastosowano plastry wycięte z jabłek. Po osiągnięciu przez materiał równowagowej zawartości wody susz zanurzano w wodzie destylowanej o temperaturze 20ºC. Stwierdzono, że najwyższy w badanym zakresie współczynnik rehydracji RC osiągnął materiał suszony promieniowaniem podczerwonym o mocy 550 W. Nie stwierdzono istotnej różnicy współczynnika rehydracji dla materiału suszonego promiennikami o mocy 900 W i 1250 W.

Bibliografia

  1. Doymaz I., 2008. Influence of blanching and slice thickness on dryling characteristics of leek slices. Chemical Eng. Proc. 47(2008), 41–47.
  2. Figiel A., Szarycz M., Żygadło K., 2006. Rehydracja i wytrzymałość na ściskanie miąższu buraka ćwikłowego wysuszonego metodą mikrofalową w warunkach obniżonego ciśnienia. Inżynieria Rolnicza 2(77), 299–305.
  3. Gawałek J., 2005. Wpływ warunków konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia korzeni marchwi na jakość suszu. Inżynieria Rolnicza 11 (71), 119–127.
  4. Ginzburg A. S., 1969. Promieniowanie podczerwone w przemyśle spożywczym. WNT, Warszawa.
  5. Karel M., 1974. Fundamentals of dehydration process: in Advances in Preconcentration and Dehydration of Foods, Wiley, New York, 43.
  6. Lenart A., 1988. Sacharoza jako czynnik modyfikujący osmotyczno-owiewne utrwalanie jabłek. Wyd. SGGW-AR, Warszawa.
  7. Lentas K., Witrowa-Rajchert D., 2008. Wpływ warunków blanszowania tkanki selera na właściwości teksturalne suszu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4(59), 207–215.
  8. Lewicki P.P., Witrowa-Rajchert D., Mariak J., 1997. Changes of structure during rehydration of dried apples. J. Food. Eng., 32, 4, 347–350.
  9. Lewicki P., 1998. Some Remarks on Rehydration of Dried Foods. J. Food Eng. 36, 81–87.
  10. Lisowa H., Lis T., Kasiak G., Mulak K., 1995. Osmotyczno-konwekcyjne suszenie jabłek. Zesz. Probl. Nauk Roln. 424, 249–254.
  11. Neumann H.J., 1972. Dehydrated celery: Effect of predrying treatmens and rehydration procedures on reconstitutions. J. Food Sci. 37, 437–441.
  12. Nowak D., Lewicki P.P., 2004. Infrared drying of apple slices. Innovative Food Sci. Emerg. Technol. 5(3), 353–360.
  13. Reeve, R.M., 1943. Changes in tissue composition in dehydration of certain fleshy root vegetables. Food Res., 8, 2, 146–152.
  14. Rząca M., Witrowa-Rajchert D., 2007a. Wpływ techniki suszenia oraz warunków przechowywania na właściwości rekonstytucyjne i higroskopijne suszu jabłkowego. Acta Agrophysica, 9(2), 471–479.
  15. Rząca M., Witrowa-Rajchert D. 2007b. Wpływ parametrów suszenia konwekcyjnomikrofalowego na aktywność przeciwrodnikową jabłek. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5(54), 222–230.
  16. Singh G.D., Sharma R., Bawa A.S., Saxena D.C., 2008. Drying and rehydration characteristics of water chestnut (Trapa natans) as a function of drying air temperature. J. Food Eng. 87, 213–221.
  17. Steponkus P., Dowgerd M.F., Garden-Kamm W.J., 1983. Destabilization of plasma membrane of isolated plant protoplasts during a freeze-thaw cycle. The influence of cold acclimation. Cryobiology, 20, 448.
  18. Sterling C., Shimazu F., 1961. Cellulose crystallinity and the reconstitution properties of dehydrated carrots. J. Food Sci., 26, 479–484.
  19. Stępień B., 2007. Wpływ metody suszenia na rehydrację selera. Inżynieria Rolnicza 8(96), 255–263.
  20. Szarycz M., Jałoszyński K., Pełka A., Ostrowska M., Świerk B., 2006. Wpływ parametrów mikrofalowo-próżniowego suszenia truskawek na przebieg procesu i skurcz suszarniczy. Inżynieria Rolnicza 4 (79), 229–237.
  21. Wesołowski A., 2000. Badania procesu suszenia jabłek promieniami podczerwonymi. Praca doktorska. Wydział Inżynierii Produkcji. SGGW, Warszawa.
  22. Wesołowski A., 2003. Nagrzewanie plastrów jabłek suszonych promieniami podczerwonymi. Inżynieria Rolnicza 8(50), 415–420.
  23. Wesołowski A,. Markowski M., 2000. Badania nad suszeniem jabłek promieniami podczerwonymi. Inżynieria Rolnicza 5(16), 249–256.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.