Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 1 Nr 2 (2002)

Artykuły

Badanie rozkładu temperatur w silosie betonowym podczas schładzania ziarna pszenicy urządzeniami GK-160 i KK-140

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2002.2.7
Przesłane: czerwca 13, 2023
Opublikowane: 2002-12-31

Abstrakt

W pracy przedstawiona jest analiza rozkładu temperatur podczas wychładzania ziarna pszenicy w dużych silosach żelbetowych. Za pomocą analizy składowych głównych określono moment krytyczny oraz minimalny okres wychładzania ziarna w komorach. Wyznaczono czas, w którym parametry początkowe ziarna przestajądominować podczas wychładzania, a praca urządzenia chłodzącego zaczyna przynosić efekty.

Bibliografia

  1. Hlebionek J., 1992. Chłodzenie zbóż – ważny czynnik ekonomicznego i jakościowego przechowywania plonów. Przegl. Zboż.-Młyn. 8 na podstawie tekstów Skriegana i wykładu z marca 1992. Wrocław. Z okazji I Wrocławskiego Sympozjum Zbożowego. Mały Rocznik Statystyczny 2000.
  2. Morrison, D. F., 1990. Wielowymiarowa analiza statystyczna. PWN, Warszawa.
  3. Roy S. N., 1957. Some Aspects of Multivariate Analysis, John Wiley & Sons, Inc. New York.
  4. Ryniecki A., 2000. Jak konserwować i przechowywać ziarno zbóż. Przegl. Zboż.-Młyn. 4.
  5. Skriegan E., 1992. Kühlung von Körnerfrüchten – ein wesentlicher Faktor wirtschaftlicher und qualitätserhaltender Nacherntebehandlung – Die Mühle und Mischfuttertechnik 129, 25, 355–358 i 26, 368–370.
  6. Yamamoto A., Mitsuda H., 1980. Characteristics of carbon dioxide gas adsorption by grain and its components. Controlled Atmosphere Storage of Grains, pod red. J. Shejbal, Elsevier Scientific Pub. Co., Amsterdam. 247–258, DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-444-41939-2.50028-0
  7. Zawadzki K., 1994. Schładzanie zboża – pozytywny wpływ na jakość przechowywanego ziarna. Przegląd Zbożowo-Młynarski 8 (na podstawie „World Grain” 10, 1993).

Downloads

Download data is not yet available.