Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Comparison on the profitability of cultivation of winter rye depending on the different production technology

Marta Wyzińska

Zakład Uprawy Roślin Zbożowych Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska
https://orcid.org/0000-0002-2763-7955

Jerzy Grabiński

Zakład Uprawy Roślin Zbożowych Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska
https://orcid.org/0000-0003-0427-9398

Alicja Sułek

Zakład Uprawy Roślin Zbożowych Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska
https://orcid.org/0000-0002-7175-5713


Abstract

The aim of the research was to compare the production and economic effects of two winter rye production technologies. The study was based on the results of field experiments carried out in two growing seasons (2018/2019 and 2019/2020). This experiments were carried out at the Agricultural Experimental Station in Wielichowo, belonging to the Institute of Soil Science and Plant Cultivation – State Research Institute in Pulawy (Poland). The conducted research made it possible to determine the economic efficiency indicators for winter rye depending on the production technology used (intensive and integrated). The technologies differed in the degree of consumption of the means of production. Two varieties of winter rye were selected for the study: ‘KWS Bono’ (hybrid variety) and ‘Horyzo’ (population variety). The conducted research shows that the intensity level of winter rye production technology had a significant impact on the yield of the varieties. It was also shown that the level of production intensity determined the amount of direct costs, as well as the profitability of production in a given technology. The lowest production costs were found with the integrated technology, when sowing the population variety of rye – ‘Horyzo’. It was found that despite the higher grain yields using the intensive technology, the integrated technology proved to be more cost-effective.

Keywords:

winter rye, production technology, yield, profitability

Dropka D., 2004. Efektywność energetyczna zróżnicowanej uprawy przedsiewnej na przykładzie pszenżyta ozimego. Ann. UMCS. Sec. E 59(4), 2071–2077.

Dropka D., Korsak-Adamowicz M., Starczewski J., Paluszkiewicz J., 2013. Ocena ekonomiczna monokulturowej uprawy żyta jarego. Fragm. Agron. 30(1), 20–26.

Grabiński J., 2015. Efekty produkcyjne i ekonomiczne intensywnej i integrowanej technologii pro-dukcji pszenicy ozimej i jęczmienia jarego. Roczn. Nauk. SERiA 17(6), 95–99.

Jaśkiewicz B., 2015. Wpływ technologii produkcji na plonowanie pszenżyta ozimego w warunkach różnego udziału zbóż w strukturze zasiewów. Pol. J. Agron. 23, 11–17.

Jaśkiewicz B., Sułek A., 2018. Ocena ekonomiczna technologii produkcji pszenżyta ozimego o różnym poziomie intensywności. Roczn. Nauk. SERiA 20(5), 69–73.

Korbas M., Mrówczyński M., 2009. Integrowana produkcja pszenicy ozimej i jarej. IOR-PIB, Poznań.

Krasowicz S., 2009. Możliwości rozwoju różnych systemów rolniczych w Polsce. Roczn. Nauk Rol. 96(4), 110–121.

Kuś J., Jończyk K., Kawalec A., 2007. Czynniki ograniczające plonowanie pszenicy ozimej w różnych systemach gospodarowania. Acta Agrophys. 10(2), 407–417.

Nasalski Z., Sadowski T., Rychcik B., Rzeszutek I., 2004. Porównanie efektywności uprawy jęcz-mienia ozimego i jarego w stanowisku po ziemniaku. Acta Sci. Pol. Agricultura 3(1), 99–106.

Nieróbca P., Grabiński J., Szeleźniak E., 2008. Wpływ intensywności technologii uprawy zbóż w płodozmianie zbożowym na efektywność produkcyjną i ekonomiczną. Acta Sci. Pol. Agri-cultura 7(3), 71–80.

Podolska G., Kukuła S., Pawłowska J., Krasowicz S., Nieścior E., 1996. Ocena technologii uprawy pszenicy ozimej o różnym poziomie nakładów. Pam. Puł. 107, 16–26.

Podolska G., Sułek A., 2012. Wpływ intensywności uprawy na plon i cechy struktury plonu odmian pszenicy ozimej. Pol. J. Agron. 11, 41–46.

Skarżyńska A., 2011. Skala produkcji rolniczych działalności produkcyjnych a ich opłacalność. Roczn. Nauk Rol. SERiA G, 98(1), 7–21.

Sułek A., Nieróbca P., Podolska G., 2016. Ocena ekonomiczna technologii produkcji pszenicy ozimej o różnym poziomie intensywności. Roczn. Nauk. SERiA 18(2), 256–260.

Szmigiel A., Oleksy A., Kołodziejczyk M., 2006. Porównanie opłacalności różnych grup użytkowych pszenicy ozimej w zależności od poziomu agrotechniki. Pam. Puł. 142, 525–535.


Published
2022-04-26



Marta Wyzińska 
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska https://orcid.org/0000-0002-2763-7955
Jerzy Grabiński 
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska https://orcid.org/0000-0003-0427-9398
Alicja Sułek 
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy Czartoryskich 8, 24-100 Puławy, Polska https://orcid.org/0000-0002-7175-5713



License

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 

Agronomy Science has adopted a self-archiving policy called blue by the Sherpa Romeo database. From 2021 authors can self-archive article postprints and editorial versions (under the CC BY 4.0 licence). Articles from earlier years (available under the CC BY-NC-ND 4.0 licence) can only be self-archived as editorial versions.


Most read articles by the same author(s)