Acta Scientiarum Polonorum Technica Agraria https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta <p>Technica Agraria jest jedną z dziewięciu serii Acta Scientiarum Polonorum, czasopisma naukowego założonego w 2001 roku przez rektorów polskich uczelni rolniczych, nad którym nadzór sprawuje Rada Programowa złożona z redaktorów naczelnych wydawnictw tych uczelni.<br>W Acta Scientiarum Polonorum Technica Agraria zamieszczane są oryginalne prace naukowe oraz prace przeglądowe z szeroko pojętej dyscypliny inżynieria rolnicza i dyscyplin pokrewnych. Artykuły publikowane są w języku polskim i angielskim. <br>Acta Scientiarum Polonorum Technica Agraria to czasopismo drukowane, publikowane także online,&nbsp;<strong>w otwartym dostępie</strong>, na zasadach licencji <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.pl"><strong>Creative Commons CC BY-NC-ND&nbsp;4.0</strong></a> (uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych).</p> pl-PL <p>Artykuły są udostępniane na zasadach <a title="CC BY-NC-ND 4.0" href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.pl"><strong>CC BY-NC-ND 4.0</strong></a> – uznanie autorstwa, użycie niekomercyjne, bez utworów zależnych.<br>Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.</p> <p>Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.</p> franciszek.kluza@up.lublin.pl (Prof. dr. hab. Franciszek Kluza) help@libcom.pl (Piotr Karwasiński) Tue, 31 Dec 2002 00:00:00 +0100 OJS 3.3.0.13 http://blogs.law.harvard.edu/tech/rss 60 Logistyczne zarządzanie transportem truskawek https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5207 <p>W prezentowanym opracowaniu zwrócono uwagę na rolę logistyki w funkcjonowaniu nowoczesnego transportu rolniczego. Przedstawiono mechanizmy, jakie muszą być uwzględnione przy organizacji takiego transportu. Zaprezentowano efekty działania systemu komputerowego optymalizującego transport świeżych truskawek z punktów skupu do zakładu przetwórczego.</p> Andrzej Marczuk Prawa autorskie (c) 2023 Andrzej Marczuk http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5207 Sat, 31 Dec 2022 00:00:00 +0100 Iniekcyjne dozowanie pestycydów w opryskiwaczach rolniczych https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5208 <p>Przedstawiono wyniki badań dwóch urządzeń umożliwiających iniekcyjne dozowanie pestycydów w opryskiwaczach rolniczych. Oceniono: dokładność dozowania, czas wyrównania koncentracji roztworu, dokładność wymieszania składników roztworu. Stwierdzono dobrą dokładność dozowania oraz niedokładne wymieszanie dozowanego składnika z wodą. Wyrównanie stężenia roztworu następowało po 50 s od rozpoczęcia pracy układu dozującego.</p> Olivier Mostade, Bruno Huyghebaert, Olivier Miserque, Józef Sawa Prawa autorskie (c) 2023 Olivier Mostade, Bruno Huyghebaert, Olivier Miserque, Józef Sawa http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5208 Sat, 31 Dec 2022 00:00:00 +0100 Wyznaczanie parametrów struktury tkanki miękiszowej bulwy ziemniaka odmian 'Danusia' i 'Kuba' https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5209 <p>Praca przedstawia metodę ilościowego wyznaczania parametrów struktury tkanki miękiszowej bulwy ziemniaka, takich jak: powierzchnia, obwód, średnice Fereta, wydłużenie, zwartość. W metodzie wykorzystano składane obrazy mikroskopowe wycinków tkanki uzyskane w optycznym mikroskopie konfokalnym. Zaprezentowano wyniki, wartości średnich i rozkładów parametrów struktury dla rdzenia wewnętrznego i zewnętrznego tkanki miękiszowej dwóch wybranych odmian (Solanum tuberosum v. ‘Danusia’ i v. ‘Kuba’). Badania przeprowadzono dla tkanki w stanie naturalnym, bez preparacji.</p> Krystyna Konstankiewicz, Marek Gancarz, Andrzej Król, Kamil Pawlak Prawa autorskie (c) 2023 Krystyna Konstankiewicz, Marek Gancarz, Andrzej Król, Kamil Pawlak http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5209 Tue, 31 Dec 2002 00:00:00 +0100 Wpływ stopnia rozdrobnienia jabłka na wartości efektywnego współczynnika dyfuzji wody podczas suszenia w warunkach konwekcji wymuszonej https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5211 <p>Dokonano pomiarów zawartości wody w czasie procesu suszenia i zmian grubości krążków jabłka o początkowej grubości 5, 7 i 10 mm, suszonych w temperaturze 55°C, przy prędkości przepływu powietrza suszącego wynoszącej 0,5 m·s-1. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono duży wpływ stopnia rozdrobnienia jabłek suszonych w warunkach konwekcji wymuszonej na wartości efektywnego współczynnika dyfuzji wody. Wraz ze wzrostem grubości suszonych krążków rosnąwartości efektywnego współczynnika dyfuzji wody. Zauważono również, że w początkowym okresie suszenia, dla każdej grubości krążków jabłka, wartości efektywnego współczynnika dyfuzji rosną pomimo spadku wilgotności suszonego materiału. Dopiero po określonym czasie, wynoszącym (5 mm) = 4,5·103 s, (7 i 10 mm) = 6,3·103 s, odpowiednio dla grubości krążków L = 5 mm; 7 i 10 mm, zmniejszaniu się wilgotności suszonego surowca towarzyszy spadek wartości tego współczynnika do końca przeprowadzonego procesu suszenia, tj. do wilgotności wynoszącej 16%.</p> Roland Zawiślak, Helena Lisowa Prawa autorskie (c) 2023 Roland Zawiślak, Helena Lisowa http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5211 Tue, 31 Dec 2002 00:00:00 +0100 Właściwości reologiczne półproduktów ciastkarskich i ich wpływ na jakość wyrobu finalnego https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5214 <p>Celem pracy było określenie wpływu właściwości reologicznych półproduktu na wyróżniki jakości ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. Materiałem doświadczalnym były półprodukty ciasta biszkoptowo tłuszczowego z różnym udziałem (15, 19 i 23%) tłuszczów piekarskich. W półproduktach oznaczano masę objętościową oraz lepkość dynamiczną. W wyrobie finalnym przeprowadzano instrumentalną ocenę tekstury oraz ocenę sensoryczną. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że właściwości reologiczne półproduktów kształtowały jako wyrobów finalnych ciast biszkoptowo-tłuszczowych: masa objętościowa półproduktu ciasta biszkoptowo-tłuszczowego wpływała zarówno na teksturę, jak i na jakość sensoryczną wyrobu finalnego. Wyższe wartości masy objętościowej pogarszały jakość tekstury poprzez obniżanie elastyczności i zwiększanie wartości parametrów testu cięcia oraz obniżały jakość sensoryczną i objętość wyrobu finalnego. Lepkość dynamiczna półproduktu decydowała o elastyczności, unormowanym wyróżniku z testu cięcia i objętości wyrobu finalnego ciasta biszkoptowo-tłuszczowego.</p> Jarosława Rutkowska, Andrzej Neryng Prawa autorskie (c) 2023 Jarosława Rutkowska, Andrzej Neryng http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5214 Tue, 31 Dec 2002 00:00:00 +0100 Sposoby oceny jakości mieszanin ziarnistych w zbiornikach https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5215 <p>Celem pracy było zaproponowanie nowych sposobów w ocenie jakości mieszanin ziarnistych. Obiektem obserwacji była para materiałów (wyka-gorczyca), która mieszana za pomocą wysypu ze zbiornika do zbiornika, przy zastosowaniu systemu wkładek wspomagających (RSI), osiągała różne stany zmieszania. Różnice pomiędzy tymi stanami wynikały z różnic w sposobach ułożenia nasion wyki i gorczycy w zbiornikach. Badaniom poddano układy występujące w trzech charakterystycznych stanach zmieszania. Za pomocą komputerowej analizy obrazu dokonano oceny wariancyjnej rozkładów nasion wyki w wybranych przekrojach zbiorników. Wyniki te porównano ze sobą, proponując niestosowane wcześniej wskaźniki będące ułamkami parametrów opisujących wzdłużne i poprzeczne postaci zmieszania. Wskazano jednocześnie na niezasadność stosowania miary Rose’a oraz najprawdopodobniej innych miar jakości proponowanych wcześniej przez badaczy.</p> Marek Tukiendorf Prawa autorskie (c) 2023 Marek Tukiendorf http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5215 Tue, 31 Dec 2002 00:00:00 +0100 Badanie rozkładu temperatur w silosie betonowym podczas schładzania ziarna pszenicy urządzeniami GK-160 i KK-140 https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5216 <p>W pracy przedstawiona jest analiza rozkładu temperatur podczas wychładzania ziarna pszenicy w dużych silosach żelbetowych. Za pomocą analizy składowych głównych określono moment krytyczny oraz minimalny okres wychładzania ziarna w komorach. Wyznaczono czas, w którym parametry początkowe ziarna przestajądominować podczas wychładzania, a praca urządzenia chłodzącego zaczyna przynosić efekty.</p> Izabela Kuna-Broniowska, Zdzisław Talik Prawa autorskie (c) 2023 Izabela Kuna-Broniowska, Zdzisław Talik http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5216 Tue, 31 Dec 2002 00:00:00 +0100 Energochłonność kutrowania surowców mięsnych https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5218 <p>W pracy przedstawiono wyniki badań energochłonności elektrycznej procesów rozdrabniania w kutrze mięsa wołowego i wieprzowego, przeznaczonego do produkcji wędlin. Zbadano wpływ rodzaju surowca oraz stopnia wypełnienia misy kutra farszem na jednostkowe wskaźniki energochłonności kutrowania mięsa. Stwierdzono, że energochłonność zależy od stopnia wypełnienia misy i jest najwyższa w przypadku wołowiny klasy III.</p> Katarzyna Tkacz Prawa autorskie (c) 2023 Katarzyna Tkacz http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5218 Tue, 31 Dec 2002 00:00:00 +0100 Możliwość zastosowania pomiaru prędkości fal akustycznych do wyznaczania parametrów sprężystości materiałów sypkich https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5220 <p>Wartości modułu sprężystości E złoża nasion pszenicy i rzepaku wyznaczono metodą znaną w geotechnice. Polega ona na obliczeniu jego wartości na podstawie prędkości poprzecznych fal akustycznych. Testy przeprowadzono dla kondycjonalnej wilgotności złóż nasion. Wartości modułu sprężystości otrzymane dla pszenicy w zakresie od 23,6 do 88,1 MPa oraz otrzymane dla rzepaku (od 26,3 do 67,0 MPa) zależały od ciśnienia hydrostatycznego i były wyższe od otrzymanych w wyniku testów jednoosiowego ściskania.</p> Mateusz Stasiak, Marek Molenda, Mirosław J. Lipiński Prawa autorskie (c) 2023 Mateusz Stasiak, Marek Molenda, Mirosław J. Lipiński http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/aspta/article/view/5220 Tue, 31 Dec 2002 00:00:00 +0100