https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/jasbb/issue/feedJournal of Animal Science, Biology and Bioeconomy2024-06-19T09:20:51+02:00prof. dr hab. inż. Mariusz Florekanimal.science@up.lublin.plOpen Journal Systems<p>Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy (skrócony zapis<strong> J. Anim. Sci. Biol. Bioecon.</strong>) jest wydawanym od 1983 r. recenzowanym czasopismem naukowym (wcześniej jako Annales UMCS sec. EE Zootechnica). Są w nim publikowane oryginalne artykuły dotyczące badań na zwierzętach, produkcji zwierzęcej, produktów pochodzenia zwierzęcego, biologii i biogospodarki. Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy to czasopismo drukowane, publikowane także online, <strong>w otwartym dostępie,</strong> zgodnie z deklaracją budapeszteńską, od 2022 r. na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (<strong><a href="https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.pl">CC BY 4.0</a></strong>). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa (<a href="https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.pl"><strong>CC BY-NC-ND 4.0</strong></a>).<br /><strong>Archiwizacja długoterminowa czasopisma:</strong> Biblioteka Narodowa (Polona, Academica).<br />Zgodnie z wykazem czasopism naukowych MEiN z 1 grudnia 2021 r. czasopismu Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy przypisano <strong>20 punktów</strong>.</p>https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/jasbb/article/view/5316Amigdalina - analiza jej toksycznego i antynowotworowego działania 2024-01-16T08:36:28+01:00Anna Winiarska-Mieczananna.mieczan@up.lublin.plMałgorzata Kwiecieńmalgorzata.kwiecien@up.lublin.plKarolina Jachimowicz-Rogowskakarolina.jachimowicz@up.lublin.plRobert Krusińskirobert.krusinski@up.lublin.pl<p>Amigdalina, glikozyd cyjankowy naturalnie występujący w gorzkich migdałach i pestkach wielu owoców, jest substancją kontrowersyjną, ponieważ udowodniono, że ma właściwości toksyczne, ale jednocześnie używana jest jako substancja wspomagająca leczenie nowotworów w medycynie niekonwencjonalnej. Ponadto badania wykazały, że amigdalina wykazuje działanie przeciwkaszlowe i rozkurczowe, wpływa również pozytywnie na układ pokarmowy. Niezhydrolizowana amigdalina nie wpływa toksycznie na organizm, jednak produkty jej rozpadu, przede wszystkim cyjanowodór, wykazują działanie toksyczne. Wykazano, że toksyczność amigdaliny spowodowana uwalnianiem cyjanku wymaga aktywności mikrobiologicznej flory jelitowej. Zwierzęta roślinożerne oraz ludzie, dzięki syntezie enzymów takich jak rodanaza i hydroksykobalamina, mają zdolność do detoksykacji cyjanowodoru i przekształcania do związków o obniżonej toksyczności. Uważa się, że aktywność przeciwnowotworowa amigdaliny jest związana z działaniem cytotoksycznym enzymatycznie uwalnianego cyjanowodoru i niehydrolizowanych glikozydów cyjanogennych. Biorąc pod uwagę udowodnioną toksyczność oraz nieprzekonujące i niepewne efekty kliniczne, amigdalina nie może być obecnie polecana pacjentom onkologicznym jako leczenie wspomagające. Wiele aspektów stosowania amigdaliny nie zostało jednak jeszcze odpowiednio zbadanych, co czyni dalsze badania niezbędnymi do oceny jej rzeczywistego potencjału terapeutycznego.</p>2024-06-10T00:00:00+02:00Prawa autorskie (c) 2024 Anna Winiarska-Mieczan, Małgorzata Kwiecień, Karolina Jachimowicz-Rogowska, Robert Krusińskihttps://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/jasbb/article/view/5333Ocena znaczenia łęgów oraz innych zbiorowisk leśnych Poleskiego Parku Narodowego, stanowiących ekosystemy hydrogeniczne dla liczebności i występowania płazów jako alternatywnej bazy pokarmowej dla wydry (Lutra lutra)2024-06-19T09:20:43+02:00Tomasz Mieczantomasz.mieczan@up.lublin.plGrzegorz Grzywaczewskigrzegorz.grzywaczewski@up.lublin.plWojciech Płaskawojciech.plaska@up.lublin.plJacek Rechuliczjacek.rechulicz@up.lublin.pl<p>Zasadniczym celem badań była ocena znaczenia łęgów oraz innych zbiorowisk leśnych Poleskiego Parku Narodowego stanowiących ekosystemy hydrogeniczne dla liczebności i występowania płazów jako alternatywnej bazy pokarmowej dla wydry oraz określenie roli wydry w ograniczaniu występowania gatunków inwazyjnych ryb. Badania prowadzono na obszarze Pole-skiego Parku Narodowego na 9 stanowiskach badawczych. Potencjalną bazę pokarmową wydry analizowano na podstawie składu odchodów. W warunkach Poleskiego Parku Narodowego w badanym okresie płazy nie stanowiły alternatywnej bazy pokarmowej dla wydry, co prawdopodob-nie związane jest z dużą dostępnością ryb. Na podstawie analizy odchodów można stwierdzić, że wydry na obszarze Poleskiego Parku Narodowego mogą w pewnym stopniu kontrolować liczeb-ność gatunków inwazyjnych i obcych ryb, w tym sumika karłowatego oraz karasia srebrzystego.</p>2024-06-10T00:00:00+02:00Prawa autorskie (c) 2024 Tomasz Mieczan, Grzegorz Grzywaczewski, Wojciech Płaska, Jacek Rechuliczhttps://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/jasbb/article/view/5264Ocena natężenia oświetlenia w środowisku pracy zdalnej o charakterze biurowym2024-06-19T09:20:51+02:00Katarzyna Karpińskakatarzyna.karpinska@up.lublin.plPiotr Maksympiotr.maksym@up.lublin.plKamil Mrózneyarmaple@gmail.comSebastian Jaguszewskisebastianjaguszewski7@gmail.comJán Kachničjan.kachnic@uvlf.skŁukasz Wlazłolukasz.wlazlo@up.lublin.plBożena Nowakowicz-Dębekbozena.nowakowicz@up.lublin.pl<p>Oświetlenie jest ważnym czynnikiem na stanowisku pracy. Wpływa zarówno na ergonomię pracy, jak i zdrowie pracownika. Nieodpowiednie natężenie i równomierność oświetlenia może wpływać negatywnie na samopoczucie pracownika, wywoływać zmęczenie oraz prowadzić do błędów. Celem pracy było badanie kluczowych elementów oświetlenia na kilku stanowiskach pracy zdalnej. W tym celu stworzono siatkę pomiarową, a następnie określono natężenie w każdym punkcie pomiarowym. Otrzymane wyniki odniesiono do wartości określonych w Polskiej Normie. Na większości badanych stanowisk poziom oświetlenia nie spełnia minimalnych wymagań, jakie zostały określone dla bezpiecznej i komfortowej pracy.</p>2024-06-10T00:00:00+02:00Prawa autorskie (c) 2024 Katarzyna Karpińska, Piotr Maksym, Kamil Mróz, Sebastian Jaguszewski, Ján Kachnič, Łukasz Wlazło, Bożena Nowakowicz-Dębekhttps://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/jasbb/article/view/5296Monitoring hałasu w kurniku2024-06-19T09:20:47+02:00Katarzyna Karpińskakatarzyna.karpinska@up.lublin.plSebastian Jaguszewskisebastianjaguszewski7@gmail.comAnna Chmielowiec-Korzeniowskaanna.korzeniowska@up.lublin.plAnna Żebrackaanna.zebracka@up.lublin.plMałgorzata Targońska-Karasek malgorzata.karasek@up.lublin.plWojciech Ospałekwojciech.ospalek@up.lublin.plBożena Nowakowicz-Dębekbozena.nowakowicz@up.lublin.pl<p>Celem pracy było monitorowanie poziomu hałasu w kurniku. Badania przeprowadzono w trakcie codziennych czynności wykonywanych przy obsłudze ptaków. Analiza otrzymanych wyników pozwoliła na określenie narażenia ptaków oraz pracowników na hałas w trakcie normalnego dnia pracy. Najwyższy poziom hałasu w kurniku, określony jako równoważny poziom dźwięku, wynosił 81,9 dB. Natomiast ekspozycję pracownika na hałas określono na poziomie 78,8 dB. Wielkość ta nie przekracza dopuszczalnego poziomu określonego jako 85 dB.</p>2024-06-10T00:00:00+02:00Prawa autorskie (c) 2023 Katarzyna Karpińska, Sebastian Jaguszewski, Anna Chmielowiec-Korzeniowska, Anna Żebracka, Małgorzata Targońska-Karasek , Wojciech Ospałek, Bożena Nowakowicz-Dębek