Rośliny zielarskie jako ważne dodatki paszowe dla przeżuwaczy

Jan Zdulski

University of Life Sciences in Lublin, Institute of Animal Breeding and Biodiversity Conservation, Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation

Witold Chabuz

University of Life Sciences in Lublin, Institute of Animal Breeding and Biodiversity Conservation, Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation
https://orcid.org/0000-0001-7123-2763

Wioletta Sawicka-Zugaj

University of Life Sciences in Lublin, Institute of Animal Breeding and Biodiversity Conservation, Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation

Magdalena Stobiecka

University of Life Sciences in Lublin, Department of Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, Sub-Department of Food Safety and Regional Products


Abstrakt

Człowiek od początku swojego istnienia wykorzystuje rośliny, jako żywność, leki oraz paszę dla udomowionych zwierząt. Substancje czynne zawarte w tkankach roślinnych wpływają na większą przydatność niektórych ziół w żywieniu zwierząt. Dzięki odpowiedniej selekcji roślin wykorzystywanych w żywieniu zwierząt można wpływać na poprawę ich zdrowia oraz modyfikować różne właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego. Stosując w żywieniu przeżuwaczy odpowiednie dawki roślin bogatych w związki fenolowe można skutecznie zapobiegać oraz zmniejszać występowanie pasożytów przewodu pokarmowego oraz przeciwdziałać wielu schorzeniom układu pokarmowego.

Słowa kluczowe:

zioła, przeżuwacze, pastwisko, bydło

Pobierz

Opublikowane
2019-12-16



Jan Zdulski 
University of Life Sciences in Lublin, Institute of Animal Breeding and Biodiversity Conservation, Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation
Witold Chabuz 
University of Life Sciences in Lublin, Institute of Animal Breeding and Biodiversity Conservation, Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation https://orcid.org/0000-0001-7123-2763
Wioletta Sawicka-Zugaj 
University of Life Sciences in Lublin, Institute of Animal Breeding and Biodiversity Conservation, Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation
Magdalena Stobiecka 
University of Life Sciences in Lublin, Department of Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, Sub-Department of Food Safety and Regional Products



Licencja

Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa  (CC BY-NC-ND 4.0).

Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.


Inne teksty tego samego autora