Rośliny zielarskie jako ważne dodatki paszowe dla przeżuwaczy
Jan Zdulski
University of Life Sciences in Lublin, Institute of Animal Breeding and Biodiversity Conservation, Department of Cattle Breeding and Genetic Resources ConservationWitold Chabuz
University of Life Sciences in Lublin, Institute of Animal Breeding and Biodiversity Conservation, Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservationhttps://orcid.org/0000-0001-7123-2763
Wioletta Sawicka-Zugaj
University of Life Sciences in Lublin, Institute of Animal Breeding and Biodiversity Conservation, Department of Cattle Breeding and Genetic Resources ConservationMagdalena Stobiecka
University of Life Sciences in Lublin, Department of Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, Sub-Department of Food Safety and Regional ProductsAbstrakt
Człowiek od początku swojego istnienia wykorzystuje rośliny, jako żywność, leki oraz paszę dla udomowionych zwierząt. Substancje czynne zawarte w tkankach roślinnych wpływają na większą przydatność niektórych ziół w żywieniu zwierząt. Dzięki odpowiedniej selekcji roślin wykorzystywanych w żywieniu zwierząt można wpływać na poprawę ich zdrowia oraz modyfikować różne właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego. Stosując w żywieniu przeżuwaczy odpowiednie dawki roślin bogatych w związki fenolowe można skutecznie zapobiegać oraz zmniejszać występowanie pasożytów przewodu pokarmowego oraz przeciwdziałać wielu schorzeniom układu pokarmowego.
Słowa kluczowe:
zioła, przeżuwacze, pastwisko, bydłoUniversity of Life Sciences in Lublin, Institute of Animal Breeding and Biodiversity Conservation, Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation
University of Life Sciences in Lublin, Institute of Animal Breeding and Biodiversity Conservation, Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation https://orcid.org/0000-0001-7123-2763
University of Life Sciences in Lublin, Institute of Animal Breeding and Biodiversity Conservation, Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation
University of Life Sciences in Lublin, Department of Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, Sub-Department of Food Safety and Regional Products
Licencja
Od 2022 r. artykuły są udostępniane na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa 4.0 międzynarodowa (CC BY 4.0). Artykuły opublikowane przed 2022 r. są dostępne na zasadach licencji Creative Commons uznanie autorstwa – użycie niekomercyjne – bez utworów zależnych 4.0 międzynarodowa (CC BY-NC-ND 4.0).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej, nie jest rozpatrywany do publikacji w innych wydawnictwach.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła i wkładzie poszczególnych osób.