Zastosowanie makucha lnianego w żywieniu koni sportowych
Adriana Świstowska
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieZygmunt Kuleta
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieArtur Stopyra
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieDariusz Minakowski
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieRyszard Tomczyński
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieAbstrakt
Makuch lniany jest bardzo wartościowym surowcem paszowym zarówno pod względem zawarto zawartości białka i tłuszczu, jak i licznych walorów dietetycznych, takich jak między innymi obecność śluzu powlekającego nasiona, czy znaczna zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.Przeprowadzone badania pozwoliły stwierdzić, że dodatek 990 g makucha dziennie do dawki pokarmowej nie wpływa szkodliwie na zdrowie koni, ani też nie osłabia ich wydolności w czasie wysiłku fizycznego. Z tego względu dodatek makucha lnianego do dawki pokarmowej dla koni sportowych jest godny polecenia.
Słowa kluczowe:
konie, żywienie, makuch lniany, krew, surowica, testy wysiłkowe, pasze, dodatki paszowe
Adriana Świstowska
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Zygmunt Kuleta
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Artur Stopyra
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Dariusz Minakowski
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Ryszard Tomczyński
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie