Zastosowanie makucha lnianego w żywieniu koni sportowych

Adriana Świstowska

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Zygmunt Kuleta

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Artur Stopyra

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Dariusz Minakowski

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Ryszard Tomczyński

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie


Abstrakt

Makuch lniany jest bardzo wartościowym surowcem paszowym zarówno pod względem zawarto zawartości białka i tłuszczu, jak i licznych walorów dietetycznych, takich jak między innymi obecność śluzu powlekającego nasiona, czy znaczna zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.Przeprowadzone badania pozwoliły stwierdzić, że dodatek 990 g makucha dziennie do dawki pokarmowej nie wpływa szkodliwie na zdrowie koni, ani też nie osłabia ich wydolności w czasie wysiłku fizycznego. Z tego względu dodatek makucha lnianego do dawki pokarmowej dla koni sportowych jest godny polecenia.

Słowa kluczowe:

konie, żywienie, makuch lniany, krew, surowica, testy wysiłkowe, pasze, dodatki paszowe

Pobierz

Opublikowane
2006-12-31



Adriana Świstowska 
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Zygmunt Kuleta 
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Artur Stopyra 
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Dariusz Minakowski 
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Ryszard Tomczyński 
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie