Anisakioza

Leszek Guz

Akademia Rolnicza w Lublinie

Maria Bernadetta Studzińska

Akademia Rolnicza w Lublinie

Andrzej Bernard Sadzikowski

Akademia Rolnicza w Lublinie

Jerzy Lech Gundłach

Akademia Rolnicza w Lublinie


Abstrakt

Anisakioza jest chorobą powodowaną przez larwy nicieni z rodzaju Anisakis, zjedzone wraz z surową lub źle przygotowaną do spożycia rybą. W cyklu rozwojowym Anisakis simplex występuje żywiciel pośredni, którym są skorupiaki morskie, natomiast ryby i głowonogi mogą być żywicielami paratenicznymi. Larwa trzeciego stadium dorasta w żywicielu pośrednim i była notowana u około 200 gatunków ryb i u 25 gatunków głowonogów. Wiadomo, że larwy L3 dostając się do przewodu pokarmowego człowieka, mogą wywołać anisakiozę, eozynofilny ziarniniak w ścianie przewodu pokarmowego oraz alergię. W naszej pracy zebraliśmy podstawowe wiadomości, które pomogą lepiej zrozumieć tę parazytozę i lepiej diagnozować przypadki chorobowe.

Słowa kluczowe:

Anisakis, ryby, ludzie

Pobierz

Opublikowane
2005-12-31



Leszek Guz 
Akademia Rolnicza w Lublinie
Maria Bernadetta Studzińska 
Akademia Rolnicza w Lublinie
Andrzej Bernard Sadzikowski 
Akademia Rolnicza w Lublinie
Jerzy Lech Gundłach 
Akademia Rolnicza w Lublinie