Anisakioza
Leszek Guz
Akademia Rolnicza w LublinieMaria Bernadetta Studzińska
Akademia Rolnicza w LublinieAndrzej Bernard Sadzikowski
Akademia Rolnicza w LublinieJerzy Lech Gundłach
Akademia Rolnicza w LublinieAbstrakt
Anisakioza jest chorobą powodowaną przez larwy nicieni z rodzaju Anisakis, zjedzone wraz z surową lub źle przygotowaną do spożycia rybą. W cyklu rozwojowym Anisakis simplex występuje żywiciel pośredni, którym są skorupiaki morskie, natomiast ryby i głowonogi mogą być żywicielami paratenicznymi. Larwa trzeciego stadium dorasta w żywicielu pośrednim i była notowana u około 200 gatunków ryb i u 25 gatunków głowonogów. Wiadomo, że larwy L3 dostając się do przewodu pokarmowego człowieka, mogą wywołać anisakiozę, eozynofilny ziarniniak w ścianie przewodu pokarmowego oraz alergię. W naszej pracy zebraliśmy podstawowe wiadomości, które pomogą lepiej zrozumieć tę parazytozę i lepiej diagnozować przypadki chorobowe.
Słowa kluczowe:
Anisakis, ryby, ludzie
Leszek Guz
Akademia Rolnicza w Lublinie
Akademia Rolnicza w Lublinie
Maria Bernadetta Studzińska
Akademia Rolnicza w Lublinie
Akademia Rolnicza w Lublinie
Andrzej Bernard Sadzikowski
Akademia Rolnicza w Lublinie
Akademia Rolnicza w Lublinie
Jerzy Lech Gundłach
Akademia Rolnicza w Lublinie
Akademia Rolnicza w Lublinie