Larwy Anisakis simplex w wędzonych śledziach
Leszek Guz
Akademia Rolnicza w LublinieMaria Bernadetta Studzińska
Akademia Rolnicza w LublinieAndrzej Bernard Sadzikowski
Akademia Rolnicza w LublinieJerzy Lech Gundłach
Akademia Rolnicza w LublinieAbstrakt
Śledzie (Clupea harenguz), będące pelagicznymi rybami morskimi, ulegają zarażeniu larwami Anisakis simplex przez zjedzenie skorupiaków z rodzaju Euphausidae, które są żywicielami pośrednimi tych nicieni. Zjedzenie przez człowieka ryb zarażonych larwami A. simplex może wywołać chorobę zwaną anisakiozą.
Celem pracy było zbadanie ekstensywności zarażenia larwami Anisakis wędzonych śledzi zakupionych w lubelskich hipermarketach (wschodnia Polska). Larwy A. simplex znaleziono w 83,3% badanych ryb pochodzących z trzech hipermarketów (odpowiednio: 70, 90 i 90%). Obserwowano również różną liczbę larw w rybach różnej wielkości.
Słowa kluczowe:
Anisakis, śledzie
Leszek Guz
Akademia Rolnicza w Lublinie
Akademia Rolnicza w Lublinie
Maria Bernadetta Studzińska
Akademia Rolnicza w Lublinie
Akademia Rolnicza w Lublinie
Andrzej Bernard Sadzikowski
Akademia Rolnicza w Lublinie
Akademia Rolnicza w Lublinie
Jerzy Lech Gundłach
Akademia Rolnicza w Lublinie
Akademia Rolnicza w Lublinie