Larwy Anisakis simplex w wędzonych śledziach

Leszek Guz

Akademia Rolnicza w Lublinie

Maria Bernadetta Studzińska

Akademia Rolnicza w Lublinie

Andrzej Bernard Sadzikowski

Akademia Rolnicza w Lublinie

Jerzy Lech Gundłach

Akademia Rolnicza w Lublinie


Abstrakt

Śledzie (Clupea harenguz), będące pelagicznymi rybami morskimi, ulegają zarażeniu larwami Anisakis simplex przez zjedzenie skorupiaków z rodzaju Euphausidae, które są żywicielami pośrednimi tych nicieni. Zjedzenie przez człowieka ryb zarażonych larwami A. simplex może wywołać chorobę zwaną anisakiozą.
Celem pracy było zbadanie ekstensywności zarażenia larwami Anisakis wędzonych śledzi zakupionych w lubelskich hipermarketach (wschodnia Polska). Larwy A. simplex znaleziono w 83,3% badanych ryb pochodzących z trzech hipermarketów (odpowiednio: 70, 90 i 90%). Obserwowano również różną liczbę larw w rybach różnej wielkości.

Słowa kluczowe:

Anisakis, śledzie

Pobierz

Opublikowane
2005-12-10



Leszek Guz 
Akademia Rolnicza w Lublinie
Maria Bernadetta Studzińska 
Akademia Rolnicza w Lublinie
Andrzej Bernard Sadzikowski 
Akademia Rolnicza w Lublinie
Jerzy Lech Gundłach 
Akademia Rolnicza w Lublinie