Hamowanie aktywności proteazowej Aeromonas hydrophila przez śluz i surowicę karpia (Cyprinus carpio L.). I. Wpływ sezonowości

Leszek Guz

Akademia Rolnicza w Lublinie


Abstrakt

Karpie (Cyprinus carpio L.) są kręgowcami, które są ważnym gatunkiem hodowlanym w akwakulturze. Tak więc, jest potrzeba zdobywania wiadomości na temat biologii tego gatunku, a w szczególności układu immunologicznego. Celem niniejszej pracy było zbadanie inhibicyjnej aktywności śluzu i surowicy karpi w stosunku do proteaz A. hydrophila, w trzech różnych sezonach roku: wiosną, latem i jesienią. W stosunku do bakteryjnych kazeinaz, procent inhibicyjnej aktywności (PIA) śluzu karpi pobranego wiosną przedstawia niższą aktywność (59,8% ±4,8), natomiast wyższą aktywność latem (64,7% ±6,7) i jesienią (71,5% ±3,4). W stosunku do elastaz, PIA śluzu był niższy wiosną (37,3% ±5,1) niż latem (47,2% ±6,5) i jesienią (49,1% ±4,7). PIA surowicy w stosunku do kazeinaz było niższe wiosną niż latem i jesienią, natomiast PIA surowicy w stosunku do elastaz wynosił odpowiednio: 40,7% ±5,5, 52,9% ± 3,7 i 55,2% ±3,7. Wyniki te wskazują, że latem i jesienią inhibicyjna aktywność śluzu i surowicy karpi w stosunku do kazeinaz i elastaz A. hydrophila była wyższa. Potwierdza to hipotezę, że odpowiedź immunologiczna ryb zależna jest od pory roku.

Słowa kluczowe:

Aeromonas, ryby, sezonowość, proteazy

Pobierz

Opublikowane
2005-12-31



Leszek Guz 
Akademia Rolnicza w Lublinie