Wskaźniki układu krzepnięcia krów rasy h-f
Przemysław Sobiech
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieMagdalena Zbanyszek
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieZygmunt Kuleta
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w OlsztynieAbstrakt
Celem przeprowadzonego badania było zmierzenie wskaźnika układu krzepnięcia z uwzględnieniem czasu protrombinowego (PT), czasu aktywowanej tromboplastyny częściowej (APTT), czasu trombinowego (TT), stężenia firbynowego (FIB), poziomu D-Dimer (D-Dim) oraz aktywności antytrombiny III (AT III) we krwi dziesięciu mlecznych krów rasy h-f. Uzyskane parametry pozostawały w zakresie wartości fizjologicznych; tylko poziom fibrynogenu oraz aktywność AT III były nieco wyższe, podczas gdy poziom D-Dim różnił się u poszczególnych krów.
Słowa kluczowe:
układ krzepnięcia, krowy rasy h-f
Przemysław Sobiech
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Magdalena Zbanyszek
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Zygmunt Kuleta
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie