Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 36 No. 3 (2018)

Articles

Coagulation parameters of milk of cows of Polish and Italian local breeds in the aspect of regional cheeses production

DOI: https://doi.org/10.24326/jasbbx.2018.3.1
Submitted: December 20, 2018
Published: 2018-09-20

Abstract

Most breeds of cattle reared in Europe are native breeds, i.e. those that are locally kept within one country. In Poland, 4 local cattle breeds are maintained, i.e. Polish Red, White-Backed, Polish Black and White, and Polish Red and White. In Italy, however, 23 breeds are registered, i.e. Modenese, Montana, Modicana, Oropa, Reggiana, Rendena and Sarda. Previous studies indicate that the milk of local breeds of cows is characterized by a more favorable composition, and better parameters of technological suitability for the production of cheeses in comparison to highly productive breeds. Due to the lower productivity of local breeds in many EU countries, including Italy, they are promoted through the production of regional products, which are distinguished by a special quality mark and protected by the EU. Therefore, Poland should use these patterns and produce regional and traditional products, including cheeses, on the basis of milk of local breeds.

References

  1. Associazione Italiana Allevatori, 2018. Controlli della produttività del latte in Italia. Statistiche Ufficiali.
  2. Barłowska J., 2007. Wartość odżywcza i przydatność technologiczna mleka krów 7 ras użytkowanych w Polsce. Rozp. Nauk. AR w Lublinie, 321.
  3. Barłowska J., Florek M., Litwińczuk Z., 2016. Produkcja żywności – ilość czy jakość? Cz. I. Przem. Spoż. 70(2), 8–12.
  4. Barłowska J., Król J., 2017. Mleko zwierząt ras lokalnych jako cenny surowiec do produkcji markowych produktów regionalnych. Wiad. Zoot. 5, 134–144.
  5. Bittante G., Penesa M., Cecchinato A., 2012. Invited review: Genetics and modeling of milk coagulation properties. J. Dairy Sci. 95, 6843–6870.
  6. Cassandro M., 2013. Comparing local and cosmopolitan cattle breeds on added values for milk and cheese production and their predicted methane emissions. Anim. Genet. Resour. 53, 129–134.
  7. Chabuz W., Sawicka-Zugaj W., 2016. Aspekty prawne hodowli zwierząt ras lokalnych. W: Wytwarzanie produktów regionalnych jako szansa aktywizacji gospodarstw utrzymujących lokalne rasy zwierząt i promocji zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, J. Barłowska (red.). Wyd. Joanna Dejko Studium Doskonalenia Zdolności Poznawczych, Lublin, 21–32.
  8. Chabuz W., Teter W., 2016. Efektywność produkcji w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta ras lokalnych. W: Wytwarzanie produktów regionalnych jako szansa aktywizacji gospodarstw utrzymujących lokalne rasy zwierząt i promocji zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, J. Barłowska (red.). Wyd. Joanna Dejko Studium Doskonalenia Zdolności Poznawczych, Lublin, 158–168.
  9. Chabuz W., Teter W., Stanek P., Litwińczuk Z., 2013. Ocena efektywności chowu bydła w gospodarstwach utrzymujących rodzime rasy objęte programem ochrony zasobów genetycznych. Rocz. Nauk. PTZ 9(1), 19–28.
  10. De Marchi M., Dal Zotto R., Cassandro M., Brittante G., 2007. Milk coagulation ability of five dairy cattle breeds. J. Dairy Sci. 90(8), 3986–3992.
  11. FAO, 2015. The second report on the State of the World’s Animal Genetic Resources for Food and Agriculture. Rome, 562.
  12. Gandini G., Malteca C., Pizzi F., Bagnato A., Rizzi R., 2007. Comparing local and commercial breeds on functional traits and profitability: The case of Reggiana dairy cattle. J. Dairy Sci. 90(4), 2004–2011.
  13. Goudédranche H., Fauquant J., Maubois J.L., 2000. Fractionation of globular milk fat by membrane microfiltration. Le Lait 80, 93–98.
  14. Hansen Ch.L., Rinnan A., Engelsen S.B., Janhøj T., Micklander E., Andersen U., van den Berg F., 2010. Effect of gel firmness at cutting time, ph, and temperature on rennet coagulation and syneresis: An in situ H NMR Relaxation Study. J. Agric. Food Chem. 58, 513–519.
  15. Hiemstra S.J., Haas Y. de, Mäki-Tanila A., Gandini G., 2010. Local cattle breeds in Europe. Development of policies and strategies for self-sustaining breeds. Wageningen Academic Publishers, The Netherlands.
  16. Król J., Litwińczuk Z., Brodziak A., Sawicka-Zugaj W., 2010. Bioactive protein content in milk from local breeds of cows included in the genetic resources conservation programme. Ann. Anim. Sci. 10(3), 213–321.
  17. Litwińczuk Z., Barłowska J., 2015. Populacja bydła mlecznego w Polsce i jej przydatność dla mleczarstwa. Przeg. Hod. 4, 3–10.
  18. Litwińczuk Z., Barłowska J., Chabuz W., Brodziak A., 2012. Nutritional value and technological suitability of milk from cows of three polish breeds included in the genetic resources conservation programme. Ann. Anim. Sci. 12(3), 423–432.
  19. Litwińczuk Z., Matwijczuk A., Brodziak A., 2015. Wartość energetyczna, właściwości fizyczne i przydatność technologiczna mleka krów rasy polskiej czerwonej, białogrzbietej i simentalskiej utrzymywanych w systemie niskonakładowym. Żywn. Nauka Technol. Jakość 6(103), 106–117.
  20. Petrera F., Catoliio G., Napolitano F., Molacarne M., Franceschi P., Summer A., Abeni F., 2016. New insights into the quality characteristic of milk from Modenese breed compared with Italian Friesian. Ital. J. Anim. Sci. 15(4), 559–567.
  21. PFHBiPM, 2018. Ocena i hodowla bydła mlecznego. Dane za rok 2017, Warszawa.
  22. Pretto D., De Marchi M., Dalvit C., Cassandro M., 2009. Comparing profitability of Burlina and Holstein Friesian cattle breeds. Ital. J. Anim. Sci. 8(Suppl. 3), 65–67.
  23. Università degli Studi di Milano, 2009. EURECA Cryoconservation Italy Summary report. Università degli Studi di Milano Italy.
  24. Wolanciuk A., Barłowska J., Litwińczuk Z., Florek M., 2016. Suitability of the milk of native breeds of cows from low-input farms for cheese production, including rennet curd texture. Int. J. Dairy Technol. 69(4), 585–591.
  25. Wolanciuk A., Barłowska J., Brodziak A., Topyła B., 2016. Wpływ fazy laktacji i sezonu produkcji na stan dyspersji tłuszczu w mleku krów różnych ras. Rocz. Nauk. PTZ 12(4), 105–112.
  26. Zendri F., Romanzin M., Cipolat-Gatet C., Sturaro E., 2017. Variation of milk coagulation properties cheese yield, and nutrients recovery in curd of cows of different breeds before, during and after transhumance to highland summer pastures. J. Dairy Res. 84, 39–48.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.