Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 35 Nr 1 (2017)

Articles

Wykorzystanie produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego w diecie osób z ostrym uszkodzeniem nerek

DOI: https://doi.org/10.24326/jasbb.2017.1.3
Przesłane: czerwca 26, 2019
Opublikowane: 2017-03-27

Abstrakt

Większość dostępnych publikacji na temat postępowania żywieniowego w ostrym uszkodzeniu nerek (AKI) dotyczy pacjentów znajdujących się na oddziałach intensywnej opieki medycznej, u których prowadzone jest z reguły żywienie pozajelitowe (parenteralne). Niewiele miejsca poświęcono żywieniu chorych z ostrym uszkodzeniem nerek zdolnych do przyjmowania pokarmów w sposób naturalny. Nadal trwają dyskusje i badania nad zapotrzebowaniem kalorycznym, suplementacją białek i mikrolelementów u tych chorych. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy ze szczególnym uwzględnieniem danych dotyczących pacjentów niewymagających żywienia parenteralnego.

Bibliografia

Bellomo R., Cass A., Cole L., Finfer S., Gallagher M., Lee J., Lo S., McArthur C., McGuinness S., Myburgh J., Norton R., Scheinkestel C., 2014. RENAL Study Investigators: Calorie intake and patients outcomes in severe acute kidney injury: findings from The Riomized Evaluation of Normal vs Augmented Level of Replacement Therapy (RENAL) study trial. Crit. Care 18, R45.

Blicharski T. (red.), 2015. Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów. POLSUS, Warszawa.

Brown R.O., Compher C., 2010. A.S.P.E.N clinical guidelines: nutrition support in adult acute and chronic renal failure. J. Parenter. Enter. Nutr. 34, 366–377.

Cano N.J.M., Aparicio M., Brunoni G.,Carrero J.J., Cianciaruso B., Fiaccadori E., Lindholm B., Teplan V., Fouque D. Guarnieri G., 2009. ESPEN guidelines on parenteral nutrition: adult renal failure. Clin. Nutr. 28, 401–414.

Downs J., 2014. Nutritional management of acute kidney injury in the critically ill: a focus on enteral feeding. S. Afr. J. Clin. Nutr. 27 (4), 187–193.

Druml W., 2005. Nutritional management of acute renal failure. J. Renal Nutr. 15 (1), 63–70.

Fiaccadori E., Maggiore U., Cabassi A., Morabio S., Castellano G., Regolisti G., 2013. Nutritional evaluation and management of AKI patients. J. Renal Nutr. 23 (3), 255–258.

Fiaccadori E., Maggiore U., Rotelli C., Giacosa R., Picetti E., Parenti E., Meschi T., Borghi L., Tagliavini D., Cabassi A., 2005. Effects of different energy intakes on nitrogen balance in patients with acute renal failure: a pilot study. Nephrol. Dialy. Transplant. 20, 1976–1980.

Fiaccadori E., Regolisti G., Cabassi A., 2010. Specific nutritional problems in acute kidney injury, treated with non-dialysis i dialytic modalities. Nephrol. Dial. Transplant. Plus 3, 1–7.

Gervasio J.M., Garmon W.P., Holowatyj M., 2011. Nutrition Support in Acute Kidney Injury. Scholarship and Professional Network – COPHS, Paper 3.

Gunst J., Vanhorebeek I., Casaer M., Hermans G., Wouters P., Dubois J. 2012. Impact of early parenteral nutrition on metabolism and kidney injury. J. Am. Soc. Nephrol. 24, 995–1005.

Hoste E.A.J., De Corte W., 2011. Clinical consequences of acute kidney injury. Contrib. Nephrol. Base. 174, 56–64.

Hoste E.A.J., Schurgers M., 2008. Epidemiology of acute kidney injury: How big is the problem? Crit. Care Med. 36 (4) (Suppl), 146–151.

Kellum J.A., Lameire N., 2013. Diagnosis, evaluation, and management of acute kidney injury: a KDIGO summary (Part 1). Crit. Care 17, 204.

Li Y., Tang X., Zhang J., Wu T., 2010. Nutritional support for acute kidney injury. Cochrane Database Syst. Rev. 2010 (1), CD005426

McCarthy M.S., Phipps S.C., 2014. Special nutrition challenges: current approach to acute kidney injury. Nutr. Clin. Pract. 1, 56–62.

Prowle J.R., Echeverri J.E., Ligabo E.V., Ronco C., Bellomo R., 2010. Fluid balance and acute kidney injury. Nat. Rev. Nephrol. 6, 107–115.

Scheinkestel C.D., Kar L., Marshall K., Bailey M., Davies A., Nyulasi I., Tuxen D.V., 2003. Prospective riomized trial to assess caloric and protein needs of critically ill, anuric, ventilated patients requiring continuous renal replacement therapy. Nutrition 19, 909–916.

Schneweiss B., Graninger W., Stockenhuber F., Druml W., Ferenci P., Eichinger S., Grimm G., Laggener A.N., Lenz K., 1990. Energy metabolism in acute and chronic renal failure. Am J. Clin Nutr. 52, 596–601.

Zin M. (red.), 2014. Technologia żywności i żywienia. Wyd. UR, Rzeszów.

Downloads

Download data is not yet available.