Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 1 Nr 1 (2002)

Artykuły

Wpływ suszenia sublimacyjnego na wybrane właściwości mechaniczne pieczarek

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2002.1.1
Przesłane: maja 23, 2023
Opublikowane: 2002-06-30

Abstrakt

W artykule przedstawiono wyniki badań pracy ściskania i pracy przecinania suszu uzyskanego podczas suszenia sublimacyjnego pieczarek. Zamrażanie surowca następowało z szybkością 0,5 K·min-1 do temperatury -20°C. Suszenie sublimacyjnie prowadzono z zastosowaniem zarówno radiacyjnego, jak i kontaktowego sposobu dostarczania ciepła, stosowano każdorazowo temperatury płyty grzejnej 0, 20 i 40°C, przy stałej wartości ciśnienia równej 25 Pa. Zmiany zachodzące w kostkach pieczarek na skutek suszenia oceniano na podstawie porównania materiału świeżego oraz suszu poddanego rehydracji. Stwierdzono, że podczas suszenia sublimacyjnego zachodzą wyraźne zmiany badanych cech wytrzymałościowych.

Bibliografia

  1. Goldblith S. A., Rey L., Rothmayr W. W., 1975. Freeze drying and advanced food technology. Acadamic Press London, New York, San Francisco.
  2. Irzyniec Z., Klimczak J., Niedzielski Z., 1988. Temperatura suszenia jako parametr wpływający na jakość liofilizatu soku truskawkowego. Chłodnictwo 23, 3, 16–17.
  3. Kawala Z., Kramkowski R., Kapłon J., 1994. Badania suszenia sublimacyjnego wybranych produktów spożywczych. Przem. Spoż. 3, 134–137.
  4. Kramkowski R., 1998. Analiza suszenia sublimacyjnego wybranych surowców spożywczych. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu 333.
  5. Kramkowski R., Gawlik P., Banasik K., Czachor G., 2001a. Kinetyka rehydracji wybranych warzyw korzeniowych suszonych sublimacyjnie. Inż. Rol. 12 (32), 137–143.
  6. Kramkowski R., Pasławska M., Peroń S., 2001b. Ocena wpływu suszenia sublimacyjnego na cechy wytrzymałościowe selera korzeniowego. Inż. Rol. 12 (33), 161–167.
  7. Le Loch-Bonazzi C., Wolff E., Gilbert H., 1992. Quality of rehydrated cultivated mushrooms. Lebensm. Wiss. Technol. 25, 334–339.
  8. Witrowa-Rajchert D., 1999. Rehydracja jako wskaźnik zmian zachodzących w tkance roślinnej podczas suszenia. Rozprawa habilitacyjna. SGGW Warszawa.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.