Immunotoksyczne i immunosupresyjne działanie środowiska na organizm pszczoły miodnej (Apis mellifera L.)
Krzysztof Buczek
University of Life Sciences in LublinMariusz Chełmiński
University of Life Sciences in LublinLassi Kauko
University of Life Sciences in LublinAbstrakt
Immunosupresji wywołanej przez skażenie środowiska i pożywienia przypisuje się coraz większe znaczenie w chorobach człowieka i zwierząt. Niekorzystny wpływ na układ odpornościowy mają niektóre powszechnie stosowane substancje, takie jak metale ciężkie, pestycydy, nawozy sztuczne, składniki mas plastycznych. Podwyższona zawartość żelaza, manganu, cynku, miedzi, niklu, kadmu i ołowiu, nawet w granicach uznawanych za dopuszczalne, wywołuje zaburzenia w komórkowych odczynach obronnych. Nasilenie odporności przeciwzakaźnej pszczół robotnic w okresie zimowania jest mniejsze niż pszczół robotnic przed i po zimowaniu. Nawet subletalne zatrucia pestycydami wpływają supresyjnie na odporność czerwia i pszczół.
Słowa kluczowe:
pszczoła miodna, immunosupresja, immunotoksykologia
Krzysztof Buczek
University of Life Sciences in Lublin
University of Life Sciences in Lublin
Mariusz Chełmiński
University of Life Sciences in Lublin
University of Life Sciences in Lublin
Lassi Kauko
University of Life Sciences in Lublin
University of Life Sciences in Lublin