Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 21 Nr 1 (2011)

Articles

Wielkość i jakość plonu pszczelnika mołdawskiego (Dracocephalum moldavica L.). Cz. II. Nasiona

Przesłane: lipca 26, 2019
Opublikowane: 2011-12-29

Abstrakt

Oceniono wielkość i jakość plonu owoców (nasion) pszczelnika mołdawskiego w zależności od formy botanicznej, a także określono masę nasion na roślinie i plon handlowy nasion. Stwierdzono, że istotny wpływ na wielkość plonu nasion pszczelnika mołdawskiego miała forma botaniczna. W badaniach laboratoryjnych oceniono wartość siewną nasion (wilgotność, MTN, energię i zdolność kiełkowania) oraz zawartość śluzu, białka właściwego i oleju tłustego. 

Bibliografia

Budantzev A.L., Shavarda A.L., 1986. Kchimicieskij sostav i poleznyje svoistva vidov roda Dracocephalum L. fłory USSR. Rastiteln’yje Resursy, 22(4), 550–561.

Cabral L.C., Serna-Saldivar S.O., Tinksley A.M., Weber C.W., 1995. Effects of dehulling, cooking and storage conditions on protein quality and digestibility of soybeans. Arch. Latinoam. Nutr., 45, 41–45.

Červenka M., Ferákowá V., Háber M., Kresánek J., Paclová L., Peciar V., Šomšák L., 1988. Świat roślin, skał i minerałów. PWRiL, Warszawa, 222, 294, 340.

Charłampowicz Z., 1966. Analiza przetworów z owoców, warzyw i grzybów. WPLS, Warszawa, 115–120.

Dastmalchi K., Dorman H.J., Kosar M., Hiltunen R., 2007. Chemical composition and antioxidative activity of Moldavian balm (Dracocephalum moldavica L.) extracts. LWT – Food Sci. Technol., 40, 1655–1663.

Duczmal K., Tucholska H., 2000. Nasiennictwo. PWRiL, Poznań, 310–311.

Farmakopea Polska V., 1990. PZWL, Warszawa.

Farmakopea Polska VI., 2002. PTF, Warszawa.

Hanczakowski P., Szymczyk B., Kwiatkowski S., Wolski T., 2009. Skład i wartość pokarmowa białka nasion pszczelnika mołdawskiego (Dracocephalum moldavica L.). Rocz. Nauk. Zootech., 36(1), 55–61.

Holst B., Williamson G., 2004. A critical review of the bioavailability of glucosinolates and related compounds. Nat. Prod. Rep., 21, 425–447.

Katayama M., Wilson L.A., 2008. Utilization of soybeans and their components through the development of textured soy protein foods. J. Food Sci., 73, 158–164.

Pĕnkova I., Sýkora M., 1990. Kyselina γ-linolenova – orientačni screening možnỳch zdroju [ά-linolenic acid – an orientational screenig of possible sources]. Českoslvenska Farmacie, 39(7), 320–322.

Rao S., Abdel-Reheem M., Bhella R., Mc Cracken C., Hildebrand D., 2008. Characteristics of high alpha-linolenic acid accumulation in seed oils. Lipids, 43, 749–755.

Szafer W., Kulczyński S., Pawłowski B., 1988. Dracocephalum L., pszczelnik. Rośliny polskie. PWN, Warszawa, t. I i II, 571–572.

Szklanowska K., 1963. Pszczelnik mołdawski jako roślina olejo- i olejkodajna. Tłuszcze i środki piorące, 7(1), 25–26.

Szklanowska K., 1966. Wpływ terminów siewu na wartość użytkową nasion pszczelnika mołdawskiego (Dracocephalum moldavica L.). Annales UMCS, sec. E, 21(6), 131–138.

Wolski T., Kwiatkowski S., Dyduch J., Najda A., 2005. Wpływ terminu siewu i sposobu uprawy na plon kwiatostanów i owocostanów dwu form pszczelnika mołdawskiego (Dracocephalum moldavica L.). Mat. V Ogólnopol. Konf. Nauk. „Biologia kwitnienia roślin i alergie pyłkowe”. Lublin, 9–10 listopada 2005, 66.

Wolski T., Kwiatkowski S., Dyduch J., Najda A., 2006. Wpływ terminu siewu i sposobu uprawy na masę kwiatostanów i nasion dwu form pszczelnika mołdawskiego (Dracocephalum moldavica L.). Acta Agrobot., 59(1), 497–506.

Wolski T., Kwiatkowski S., Gliński Z., 2004. Pszczelnik mołdawski (Dracocephalum moldavica L.) roślina miododajna i lecznicza. Annales UMCS, sec. DD, 49(7), 57–66.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.