Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 21 Nr 1 (2011)

Articles

Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotowego na wybrane składniki chemiczne kapusty głowiastej białej ‘Galaxy F1’ po przechowywaniu

Przesłane: lipca 26, 2019
Opublikowane: 2011-12-29

Abstrakt

Praca obejmuje wyniki 3,5-letniego eksperymentu, prowadzonego w latach 2005– 2008. Obiektem badań była kapusta głowiasta biała ‘Galaxy F1. Celem było określenie, czy nawożenie siarczanem amonu oraz nawozem RSM sposobem rzutowym i zlokalizowanym może mieć istotny wpływ na zawartość wybranych składników chemicznych w liściach kapusty po okresie długotrwałego przechowywania. Kapustę zbierano w każdym roku w drugiej dekadzie października, główki przechowywano do połowy lutego następnego roku w komorze przechowalniczej, w której wilgotność względna wynosiła 95–98%, a temperatura 2°C. Uzyskane wyniki potwierdziły, że ‘Galaxy F1’ należy do odmian o bardzo dobrej zdolności przechowalniczej. Po okresie czteromiesięcznego przechowywania wahania zawartości cukrów rozpuszczalnych oraz suchej masy były niewielkie i nie stwierdzono wyraźnego ich związku z nawożeniem. Prawidłowością było podwyższenie poziomu związków fenolowych oraz wolnych aminokwasów po przechowywaniu. Istotnie większy wzrost zawartości wolnych aminokwasów stwierdzono wówczas w przypadku nawożenia kapusty siarczanem amonu. Tuż po zbiorze istotnie mniejszą zawartość tiocyjanianów wykazano w kapuście nawożonej RSM-em. Jednak poziom zawartości tych związków wzrósł po przechowywaniu główek o około 45%, niezależnie od sposobu aplikacji nawozu.

Bibliografia

  1. Bjoerkman M., Klingen I., Birch A., Bones A., Bruce T., Johansen T., Meadow R., Molmann J., Seljasen R., Smart L., Stewart D., 2011. Phytochemicals of Brassicaceae in plant protection and human health – Influences of climate, environment and agronomic practice. Rev. Phytochem. 72, 538–556.
  2. Czapski J., 2009. Cancer preventing properties of cruciferous vegetables. Veg. Crops Res. Bull., 70, 5–18.
  3. Filipiak T., Maciejczak M., 2008. Uwarunkowania rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce w latach 2004-2007. Rocz. Nauk Rol., Seria G, 95(2), 97-109.
  4. Gajewski M., 2001. Przechowalnictwo warzyw. SGGW, Warszawa.
  5. Horbowicz M., 2003. The occurrence, role and contents of glucosinolates in Brassica vegetables. Veg. Crops Res. Bull. 58, 23–40.
  6. Johnston T.D., Jones D.J.H., 1966. Variations in the thiocyanate content of kale varieties. J. Sci. Food Agric., 17, 70–71.
  7. Korenman S., 1973. Analiza fotometryczna. WNT, Warszawa.
  8. Leja M., Wyżgolik G., Mareczek A., 2005. Phenolic compounds of red cabbage as related to different forms of nutritive nitrogen. Hort. Veg. Grow. 24(3), 421–428.
  9. Sady W., Domagała-Świątkiewicz I., Rożek S., 2010. Effect of nitrogen fertilization on sugars, ascorbic acid and phenolic compounds in white cabbage (Brassica oleracea var. capitata alba L.). Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 9(4), 41–51.
  10. Sady W., Rożek S., Domagała-Świątkiewicz I., Wojciechowska R., Kołton A., 2008. Effect of nitrogen fertilization on yield, NH4+ and NO3- content of white cabbage. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 7(2), 41–51.
  11. Starzyńska A., Leja M., Mareczek A., 2003. Physiological changes in the antioxidant system of broccoli flower buds senescing during short-term storage, related to temperature and packing. Plant Sci. 165, 1387–1395.
  12. Wills R., McGlasson B., Graham D., Joyce D., 1998. Postharvest. An introduction to the physiology and handling of fruit, vegetables and ornamental. 4th ed. CAB International.
  13. Wojciechowska R., Rożek S., 2009. Wpływ form azotu nawozowego na zawartość wybranych składników w kapuście głowiastej czerwonej po przechowywaniu. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln., 539, 759–764.
  14. Wojciechowska R., Rożek S., Kołton A., Żuradzka I., 2009. Porównanie wielkości i jakości plonu wybranych odmian i rodów hodowlanych kapusty głowiastej białej. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln., 539, 765–771.

Downloads

Download data is not yet available.