Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 5 Nr 1 (2006)

Artykuły

Model rozmyty filtracji membranowej

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2006.1.5
Przesłane: października 21, 2022
Opublikowane: 2006-06-30

Abstrakt

Zaprezentowano metodykę modelowania matematycznego oraz rozmyty model procesu filtracji membranowej emulsji chłodząco-smarującej elementy robocze prasy tłoczącej opakowania dla produktów rolno-spożywczych. Modelowanie za pomocą równań różniczkowych, kiedy na membranie powstaje warstwa nieodwracalna i stopniowo zanika strumień permeatu, jest nieskuteczne. Wymagałoby ono długiego czasu obliczeń oraz liczbę wolnych parametrów, które trzeba wyznaczyć doświadczalnie. W niniejszej pracy jako rozwiązanie alternatywne zaproponowano modelowanie rozmyte. Wykorzystuje ono wiedzę eksperta procesu, czyli osób obsługujących proces oraz wyniki badań eksperymentalnych.

Bibliografia

  1. Bednarski W., 1997. Postęp w technikach membranowych oraz ich zastosowanie w przemyśle piwowarskim. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 6, 17–23.
  2. Bergeson B.T., Reiling M., 1997. Wytwarzanie dwuczęściowej puszki napojowej. Williamson, Wielka Brytania.
  3. Bouhabila E.H., Aim Ben R., Buisson H., 1998. Microfiltratin of activate sludge using submerged membrane with air bubbling (application to wastewater). Desalination 118, 315-322.
  4. Condon M., 2003. Industrial wastewater filter technology inspired by nature. Filtration & Separation 40, 1, 18–21.
  5. Czogała E., Pedrycz W., 1981. On identification of fuzzy systems and its applications in control problems. Fuzzy Sets and Systems 6, 73–83.
  6. Gawroński R., 1999. Procesy oczyszczania cieczy. Oficyna Wyd. PW, Warszawa.
  7. Hayes K. Q., 2001. Process filtration: characterizing fluids and medium selection. Chemical Eng. 108, 7, 72–78.
  8. Juszka H., Tomasik M., 2002. Analiza pracy filtra membranowego. Inż. Roln. 6, 415–420.
  9. Komornicki J., 1995. Nowe podejście do filtracji piwa. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2, 12–17.
  10. Palacios V.M., Caro I., Pérez L., 2002. Comparative study of crossflow microfiltration with conventional filtration of sherry wines. J. Food Eng. 54, 95–102.
  11. Rautenbach R., 1996. Procesy membranowe. Podstawy projektowania modułów i instalacji. WNT, Warszawa.
  12. Tomala D., 1999. Przeciwdziałanie zapychaniu membran filtracyjnych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 5, 22–26.
  13. Wachowicz E., 2002. Zastosowanie teorii zbiorów rozmytych do modelowania procesów technologicznych. Inż. Roln. 7(40), 5–17.

Downloads

Download data is not yet available.