Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 5 Nr 2 (2006)

Artykuły

Ekonomiczne aspekty konserwacji pasz objętościowych na przykładzie łąk trwałych i przemiennych

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2006.2.9
Przesłane: października 24, 2022
Opublikowane: 2006-12-31

Abstrakt

Praca obejmuje analizę czterech technologii konserwacji pasz na łące trwałej i przemiennej. Porównano produkcję siana na powierzchni łąki i na ostwiach oraz kiszonki sporządzone w silosie przejazdowym oraz w dużych cylindrycznych belach owijanych folią. W wyniku przeprowadzonych badań polowych i laboratoryjnych określono straty składników organicznych i mineralnych wynikłe z technologii konserwacji oraz zastosowanych zabiegów agrotechnicznych. Efektem końcowym było wyliczenie kosztów zbioru w poszczególnych technologiach konserwacji pasz.

Bibliografia

  1. Borowiec F., 1987. Optymalizacja wykorzystania pasz produkowanych na użytkach zielonych w warunkach górskich. Zesz. Nauk. AR Kraków, Rozpr. hab. 121.
  2. Kadzik Z., 1998. Sporządzanie kiszonek z traw podsuszonych. Mat. szkol., ODR w Nawojowej.
  3. Michna G., Gross F., 1986. Straty przy suszeniu siana in situ i możliwości ich ograniczenia. Wiad. Mel. i Łąk. 4, 110–114.
  4. Moraczewski R., 1996. Kiszenie traw jako konieczność gospodarcza. Przegl. Hod. l, 15–17.
  5. Muzalewski A., 2003. Koszty eksploatacji maszyn. IBMER, Warszawa.
  6. Ostrowski R., 1991. Zależność między zawartością surowych składników pokarmowych a koncentracją energii netto w sianie z traw. Rocz. Nauk. Zoot. Monogr. i Rozprawy. 29. 251–262.
  7. Radkowski A., 2003. Oceny różnych technologii zbioru i konserwacji pasz z użytków zielonych. Praca doktorska. Kraków.
  8. Roszkowski A., 1979. Mechanizacja zbioru i konserwacji pasz zielonych. PWRiL, Warszawa.
  9. Wróbel B., 1998. Produkcja pasz na użytkach zielonych a straty składników pokarmowych. Mat. z konf. w Muszynie 25–27.11.1997, 75–80.
  10. Wróbel B., 2001. Ocena różnych technologii zbioru i zakiszania runi łąkowej w aspekcie jakości i wartości pokarmowej kiszonek. Pam. Pul. 125, 209–214.
  11. Zastawny J., 1993. Wartość pokarmowa różnie konserwowanych pasz objętościowych z użytków zielonych w świetle badań chemicznych i zootechnicznych. Wyd. IMUZ, Rozpr. hab.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.