W doświadczeniach laboratoryjnych oceniono aktywność przeciwdrobnoustrojową wodnych wyciągów roślinnych (wywar, napar, macerat) na zahamowanie wzrostu chorobotwórczych kolonii bakterii i grzybów. Aktywność badanych wyciągów zależała od gatunku rośliny, sposobu przygotowania ekstraktów oraz wrażliwości bakterii oraz grzybów wybranych do badań. Inhibujące działanie w stosunku do bakterii wykazały wyciągi z Artemisia absinthium L., najaktywniejsze okazały się maceraty, a spośród wybranych patogenów najsilniej zareagowała bakteria Listeria monocytogenes. Wzrost patogenów grzybowych hamował wyciąg z Allium sativum L. Najsłabszym spośród zastosowanych wyciągów okazał się macerat, napar i wywar z Lavandula vera L. Wzrost grzybów najsilniej ograniczały maceraty. Spośród badanych grzybów najbardziej wrażliwymi na zastosowane wyciągi okazały się Sclerotinia sclerotiorum oraz Cladosporium zielearum.