Wiadomo, że odpowiedź immunologiczna zwierząt zmiennocieplnych zależna jest od pory roku. W celu określenia jak zmienia się antyproteolityczna aktywność surowicy i śluzu z powierzchni ciała karpia w różnych porach roku pod wpływem stresu wykonaną niniejszą pracą. Zbadano poziom hamowania aktywności bakteryjnych proteaz przez śluz i surowice karpi zdrowych poddanych działaniu stresu transportowego. Wpływ śluzu karpi poddanych stresowi transportowemu w sezonie wiosennym, letnim i jesiennym na procent hamowania bakteryjnych kazeinaz był statystycznie niższy u ryb poddanych stresowi niż w grupach kontrolnych. Hamowanie bakteryjnych elastaz było znacząco niższe w porównaniu z grupą kontrolną u ryb poddanych stresowi, tylko w sezonie wiosennym. Wpływ surowicy karpi na procent hamowania bakteryjnych proteaz, kazeinaz i elastaz był znacząco niższy u ryb poddanych stresowi w sezonie wiosennym, letnim i jesiennym.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.