Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 62 No. 2 (2007)

Articles

Wpływ czosnku, syntetycznej pochodnej 1,2,4-triazolu oraz preparatu Echinovit C na wybrane wskaźniki profilu metabolicznego krwi indyczek Big-6

Submitted: February 2, 2021
Published: 2007-12-31

Abstract

Badania przeprowadzono na 4 grupach jednodniowych indyczek typu ciężkiego Big-6 (w każdej grupie było 30 ptaków, w 3 powtórzeniach). Indyczki odchowywano do 16. tygodnia życia, żywiono identycznymi, granulowanymi, standardowymi mieszankami w systemie 5-stopniowym: IB-1, IB-2, IB-3, IB-4 oraz IB-5. Czynnikiem eksperymentalnym był dodatek preparatu z jeżówki, czosnku oraz pochodnej 1,2,4-triazolu podawanych wraz z wodą do picia. Ptaki grupy I (kontrola) nie otrzymywały dodatków. Indyczki grupy II otrzymywały naturalny stymulator odporności dla drobiu w dziennej dawce 0,25 ml/dm3 wody. Ptaki grupy III otrzymywały
świeży i rozdrobniony czosnek w dawce dziennej 0,25 g/dm3 wody. Indyczki grupy IV dziennie otrzymywały pochodną 1,2,4-triazolu w dawce 25 μg/dm3 wody. Wszystkie dodatki były podawane dwa razy w tygodniu od pierwszego dnia życia do końca odchowu. Rezultaty analiz wykazały, że dodatek każdego z podawanych suplementów spowodował wzrost udziału HDL. Dodatek preparatu z jeżówki oraz czosnku spowodowały znaczące obniżenie poziomu glukozy, białka ogólnego,
kwasu moczowego, triglicerydów oraz LDL.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.