Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 18 Nr 3 (2008)

Articles

Wpływ chlorku sodu w podłożu na kiełkowanie nasion oraz biomasę roślin ozdobnych z rodzin komosowatych i szarłatowatych

Przesłane: lipca 29, 2019
Opublikowane: 2008-09-29

Abstrakt

Celem pracy była ocena wpływu soli do odladzania ulic (98% NaCl) na kiełkowanie nasion oraz biomasę u 15 genotypów roślin ozdobnych (12 z rodziny Amarantaceae kiełkujących wobec: 17, 34, 69, 103, 138, 172 mM NaCl oraz 3 z rodziny Chenopodiaceae kiełkujących wobec: 34, 69, 103, 138, 172, 207, 241, 276, 310, 345 mM NaCl). Stwierdzono, że obecność NaCl w podłożu zmniejsza i wydłuża kiełkowanie nasion. Komosowate podczas kiełkowania wykazywały większą tolerancję na zasolenie niż szarłatowate. W doświadczeniach wazonowych, w warunkach szklarniowych, stwierdzono istotny wpływ wzrastającego zasolenia powodowanego chlorkiem sodu (34, 103, 241, 517 mM NaCl) na rośliny w autotroficznej fazie wzrostu, które powodowało obniżenie wytwarzania świeżej i suchej masy. W niższych stężeniach rośliny niektórych genotypów zareagowały stymulacją akumulacji biomasy. Stwierdzono również istotne różnice genotypowe w reakcji roślin na zasolenie.

Bibliografia

  1. Chaparzadeh N., D’Amico M.L., Khavari-Nejad R-A., Izzo R., Navari-Izzo F. 2004. Antioxidative responses of Calendula officinalis under salinity conditions. Plant Physiol. Biochem. 42, 695–701.
  2. Ishikawa S-I., Kachi N. 2000. Differential salt tolerance of two Artemisia species growing in contrasting coastal habitats. Ecol. Res. 15, 241–247.
  3. Katembe W.J., Ungar I.A., Mitchell J.P. 1998. Effect of salinity germination and seedling growth of two Atriplex sp. (Chenopodiaceae). Ann. Bot. 82, 167–175.
  4. Khan M.A., Ungar I.A., Showalter A.M. 2000. Effects of salinity on growth water relations and ion accumulation of the subtropical perennial halophyte, Atriplex griffithii var, stocksii. Ann. Bot. 85, 225–232.
  5. Kumar S.G., Reddy A. M., Sudhakar Ch. 2003: NaCl effects on proline metabolism in two yielding genotypes of mulberry (Morus alba L.) with contrasting salt tolerance. Plant Sci. 165, 1245–1251.
  6. Liu F., Stützel H. 2002. Leaf water relations of vegetable amaranth (Amaranthus spp.) in response to soil drying. Europ. J. Agron. 16, 137–150.
  7. Paredes-Lopez O. 1994. Amaranth biology, chemistry, and technology. CRC Press London, UK, 132–183.
  8. Pipper H. 1952. Das Saatgut. Ed. P. Parey, Berlin.
  9. Verslues P.E., Agarwal M., Katiyar-Agarwal S., Zhu J., Zhu J-K. 2006. Methods and concepts in quantifying resistance to drought, salt and freezing, abiotic stress that affect plant water status. Plant J. 45, 523–539.
  10. Wilson C., Lesch S. M., Grieve C. M. 2000. Growth stage Modulates salinity tolerance of New Zaland spinach (Tetragonia tetragonioides, Pall.) and Red Orach (Atriplex hortensis L.). Ann. Bot., 85, 501–509.
  11. Zapata P.J., Serrano M., Pretel M. T,. Amorós A., Botella M.A. 2003. Changes in ethylene and polyamine profiles of seedlings of nine cultivars of Lactuca sativa L. in response to salt stress during germination. Plant Sci. 164, 557–563.
  12. Zapata P.J., Serrano M., Pretel M. T., Amorós A., Botella M.A. 2004. Polyamines and ethylene changes during germination of dufferent plant species under salinity. Plant Sci. 167, 781–788.

Downloads

Download data is not yet available.