Arbuskularne grzyby mykoryzowe (AGM) stosuje się w celu ochrony roślin i stymulowania ich wzrostu. Obecność symbionta w korzeniach roślin wpływa bezpośrednio i pośrednio na mikroorganizmy ryzosfery. Celem badań przeprowadzonych w latach 2015–2017 była ocena wpływu grzybów endomykoryzowych, Claroideoglomus etunicatum i Rhizophagus intraradices, na strukturę populacji grzybów saprotroficznych zasiedlających ryzosferę pomidorów uprawianych w tunelu foliowym. Eksperyment przeprowadzono w gospodarstwie ekologicznym w miejscowości Grądy (województwo lubelskie), w którym przedmiotem badań były rośliny pomidora (‘Antalya F1’ – hybryda turecka) zaszczepione przez dwa gatunki grzybów mykoryzowych. Badania wykazały, że AGM przyczyniają się do wzrostu bioróżnorodności badanych populacji i powodują zwiększenie liczby grzybów saprotroficznych: Trichodermaspp., Penicillium spp., Mucor spp. w ryzosferze pomidora. Analiza mykologiczna ryzosfery wykazała, że C. etunicatum korzystniej wpływa na wzrost liczby grzybów saprotroficznych, w szczególności Trichoderma spp., w ryzosferze pomidora niż R. intraradices.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.