Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 16 Nr 1 (2006)

Articles

Wybrane parametry charakteryzujące wartość odżywczą owoców kilku wysoko rosnących odmian pomidora

Przesłane: lipca 7, 2020
Opublikowane: 2006-12-31

Abstrakt

Fruits of nine Czech and Dutch indeterminate tomato cultivars were analysed for the content of selected nutritional compounds. Fresh fruits contained 6.4 % of dry matter, 5.6 °Bg of refractometric dry matter, 21 g.kg-1 of glucose and fructose sum, 365 mg.kg-1 of vitamin C, 144 mg.kg-1 of total carotenoids, 2436 mg.kg-1 of potassium, 152 mg.kg-1 of calcium, 99 mg.kg-1 of magnesium, and 28 mg.kg-1 of sodium on average. Nutritional composition of tomato fruits was in most cases significantly dependent on cultivar and weather conditions during the cultivation period. A later fruit harvest had better nutritional quality. Cultivars ´Domino´ and ´Tipo´ as well as ´Tornádo´ and ´Toro´ showed a similar content of vitamin C and mineral elements. Fruits cv. ´Ultimo´ contained fewer mineral elements.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.