Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 25 No. 4 (2015)

Articles

Biodiversity of fungi colonizing hull-less seed squash (Cucurbita pepo subsp. pepo var. styriaca Greb.) cultivated in an organic farm

Submitted: May 16, 2019
Published: 2015-12-27

Abstract

Hull-less seed squash (Cucurbita pepo subsp. pepo var. styriaca Greb.) has an increasing importance as a plant material to obtain valuable oil and seeds for direct consumption. Its seeds are an important source of organic and inorganic compounds. They have pro-health properties and they are used in treating a number of illnesses. The aim of studies conducted in 2014 was to estimate the species community of fungi occurring on the plants of three cultivars of hull-less seed squash grown in an ecological farm: ‘Junona’, ‘Miranda’ and ‘Gleisdorfer Ölkürbis’. The mycological analysis was made of the roots, stems and leaves (leaf blades together with petioles). The studies showed that fungi Alternaria alternata and Fusarium equiseti most abundantly colonized the leaves and stems of squash in the conditions of ecological cultivation. Species Fusarium oxysporum was most abundantly isolated from the squash roots. In the conditions facilitating their development, these fungi can become pathogenic factors to squash plants. Among the studied cultivars, the Polish cultivar ‘Miranda’ was most abundantly colonized by fungi from genus Fusarium, while species Alternaria alternata was most frequently isolated from the leaves of the German cultivar ‘Gleisdorfer Ölkürbis’.

References

Balcerzak J., Legańska Z., 2000. Warzywnictwo. Wyd. Hortpress, Warszawa, 540 pp.

Biesiada A., Kucharska A., Sokół-Łętowska A., 2006. Plonowanie i wartość odżywcza wybranych odmian użytkowych Cucurbita pepo L. oraz Cucurbita maxima Duch. Folia Hort. Supl. 1, 66–69.

Choi I.Y., Kim J.H., Lee W.H., Park J.H., Shin H.D., 2015. First Report on Fusarium Wilt of Zucchini Caused by Fusarium oxysporum, in Korea. Mycobiology 43 (2), 174–178.

Danilcenko H., Jariene E., Paulauskiene A., Kulajtiene J., Viskelis P., 2004. Wpływ nawożenia na jakość i skład chemiczny dyni. Annales UMCS, sec. E, Agricultura 59 (4), 1949–1956.

Dobrzańska J., Dobrzański A., 1991. Ogórki w gruncie i pod folią. Wyd. PWRiL, Warszawa, 257 pp.

Fruhwirth G., Hermetter A., 2008. Production technology and characteristics of Styrian pumpkin seed oil. Eur. J. Lipid. Sci. Technol. 110, 637–644.

Jamiołkowska A., Sawicki K., 2011. Biodiversity of fungi colonizing aboveground parts of zucchini (Cucurbita pepo L. var. giromontiina). Folia Hort. 23 (1), 29–35.

Jamiołkowska A., Wagner A., Sawicki K., 2011. Fungi colonizing roots of zucchini (Cucurbita pepo L. var. giromontiina) plants and pathogenicity of Fusarium spp. to zucchini seedlings. Acta Agrobot. 64 (1), 73–78.

Jamiołkowska A., 2013. Preparaty biotechniczne i biologiczne w ochronie papryki słodkiej (Capsicum annuum L.) przed grzybami chorobotwórczymi i indukowaniu reakcji obronnych roślin. Wyd. UP w Lublinie, 117 pp.

Kawecki Z., Kryńska W., 1994. Sadownictwo i warzywnictwo. Wyd. PWN, Warszawa.

Korzeniewska A., Witek M., Gałecka T., Niemirowicz-Szczytt K., 2013. Ocena wybranych cech dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo subsp. pepo var. styriaca Greb.) o nasionach bezłupinowych. Pol. J. Agro. 12, 32–37.

Mishra V.K., Passari A.K., Singh B.P., 2013. Identification of Trichoderma BPS-1, a biological control agent against pea wilt pathogen Fusarium oxysporum f. sp. pisi. Int. J Biot. Bioeng. Res. 4 (4), 375–382.

Nawirska-Olszańska A., 2011. Przydatność owoców dyni jako surowca do przetwórstwa spożywczego. Wyd. UP we Wrocławiu, 132 pp.

Niemirowicz-Szczytt K., 1993. Hodowla roślin warzywnych. Wyd. SGGW, Warszawa.

Orłowski M., 2000. Polowa uprawa warzyw. Wyd. Brasika, Szczecin, 408 pp.

Pieczul K., Pukacka A., 2003. Kompendium symptomów chorób roślin i morfologii sprawców. Fuzarioza zbóż. IOR-PIB BPR. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań, 2, 9–15.

Rahim S., Dawar S., Zaki M.J., 2013. Mycoflora associated with the seed samples of Cucurbita pepo L. collected from Pakistan. Pak. J. Bot. 45 (6), 2173–2179.

Rataj-Guranowska M., 2012. Fusarium oxysporum Schlecht. emden. Snyder & Hansen. In: M. Rataj-Guranowska, A. Pieczul (ed.), Kompendium symptomów chorób roślin i morfologii sprawców. IOR-PIB BPR. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań, 95–99.

Robak J., Szwejda J., 2008. Warzywa dyniowate. Najgroźniejsze choroby i szkodniki. Wyd. Hortpress, Warszawa, 5–29.

Robak J., Wiech K., 1998. Choroby i szkodniki warzyw. Wyd. Plantpress, Kraków, 352 pp.

Rotem J., 1994. The Genus Alternaria: Biology. Epidemiology and Pathogenicity. APS. Press. St. Paul, 326 pp.

Sadowska K., 2012. Fusarium equiseti (Corda) Sacc. In: M. Rataj-Guranowska, A. Pieczul (ed.), Kompendium symptomów chorób roślin oraz morfologii ich sprawców. IOR-PIB BPR. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań, 81–84.

Stępniewska-Jarosz S., 2012. Rhizoctonia solani J.G. Kühn. In: M. Rataj-Guranowska, A. Pieczul (ed.), Kompendium symptomów chorób roślin i morfologii sprawców. IOR-PIB BPR. Bogucki Wyd. Nauk., Poznań, 158–163.

Wagner A., Hetman B., Kopacki M., Jamiołkowska A., Krawiec P., Lipa T., 2013. Laboratory effect of Aureobasidium pullulans (De bary) Arnoud. (Boni Protect) in the control of some fungal diseases of apple fruit. Acta Agrobot. 66 (1), 77–88.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.